Karşılaştırma yapmak istediğiniz sektörü seçin!
Doğal gaz alarmının en önemli özelliği, herhangi bir yangın veya tehlikeli durum meydana gelmeden önce gazın varlığını haber vererek tehlikenin engellenebilmesi için gerekli önlemlerin alınmasına imkan tanımasıdır.
Doğal Gaz Alarmı Nasıl Çalışır?
Doğal gaz alarmı, içerisinde bir doğal gaz detektörü bulundurur. Bu detektörün toplamda üç çeşit ana gaz grubunu tanımlama özelliği bulunur. Bu gazlar; doğal gaz, LPG ve karbon monoksittir. Detektörün içerisinde bulunan çeşitli sensörler ve teknolojik yapılar, bu gazlardaki artışı algılayabilir. Bu gazlardan herhangi birindeki olağanüstü bir artış, doğal gaz detektörü tarafından tespit edildiği takdirde doğal gaz alarmı devreye girerek uyarı vermeye başlar. Doğal gaz alarmının amacı gazlardan kaynaklanabilecek tehlikeleri bertaraf etmek amacıyla gazın varlığını insana haber vermektir.
Sıkça Sorulan Sorular
Gaz Alarmı Ne İşe Yarar?
Doğal gaz alarmı, ortamdaki doğal gaz yoğunluğunun tespit edilmesi ve insanların uyarılmasıyla görevlidir. Meydana gelen herhangi bir doğal gaz sızıntısı, doğal gaz kaçağı ve kontrolsüz doğal gaz birikimi çok ciddi ve hayati sonuçlar doğurabilir. Bu tip durumlarda doğal gazdan meydana gelebilecek tehlikelerin önlenebilmesi için doğal gaz alarmı devreye girer. Bazı doğal gaz alarm sistemleri, uyarının yanı sıra aynı zamanda doğal gaz akışını da kesebilme özelliğine sahiptir. Doğal gaz alarmı kimi zaman hayat kurtarıcı olabilir. Bu nedenle doğal gaz kullanılan yerlerde doğal gaz alarmının kullanılması önemlidir.
Gaz Alarmı Kullanılmazsa Ne Olur?
Doğal gaz alarmı kullanılmaması, herhangi bir doğal gaz kaçağının tehlike yaratmadan önce tespit edilebilmesini zorlaştırır. Biriken doğal gaza bağlı olarak zehirlenme, patlama veya yangın çıkabilir. Doğal gaz alarmı, erken uyarı özelliğiyle bu tip sonuçların önüne geçer. Doğal gaz alarmı kullanılmayan yerlerde ise biriken doğal gaz tespit edilemez ve ölümcül sonuçlara yol açabilir.
Doğal Gaz Alarmı Nereye Takılır?
Doğal gaz alarmı genellikle kombi gibi doğal gaz kullanan cihazların yakınına takılır. Doğal gaz alarmını takarken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur. Eğer doğal gaz alarmı tavana takılacaksa duvar ile arasında en az 30 cm mesafe olmalıdır. Doğal gaz alarmı duvara takılacaksa tavandan en az 15 cm aşağıya takılmalıdır. Eğer doğal gaz alarmının takılacağı duvarda kapı veya pencere bulunuyorsa bu durumda doğal gaz alarmı kapı veya pencerenin üzerine denk gelecek şekilde tavandan 15 cm aşağıya takılmalıdır. Evde kullanılacak doğal gaz alarmı sayısı, doğal gaz kullanan kombi ve benzeri cihazların sayısına bağlıdır.
Doğal Gaz Alarmı Nasıl Takılır?
Doğal gaz alarmı, takılacağı duvar veya tavana montaj yoluyla yerleştirilir. Doğal gaz alarmı tekli bağlantı veya çoklu bağlantı olmak üzere iki farklı montaj tekniğiyle takılabilir. Tek gaz alarm cihazının bağlanmasına tekli montaj adı verilir. Sayısı iki veya daha fazla olan gaz alarm cihazlarının bağlanmasına ise çoklu montaj veya paralel montaj adı verilir.
Doğal Gaz Alarmı Taktırmak Zorunlu mu?
Doğal gaz alarmı taktırma zorunluluğu çeşitli şartlara göre değişiklik gösterir. Konut içerisinde doğal gaz alarmı taktırmak zorunlu değildir. Ancak konut dışı mahallerde kullanılan doğal gaz veya LPG’li cihazların bulunduğu yerlerde doğal gaz alarmı taktırılmak zorundadır. Doğal gaz veya LPG kullanan çay ocağı, pastane, kafeterya, ofis, şirket, ticarethane ve dükkan gibi yerlerde doğal gaz alarmı taktırmak yasal bir zorunluluktur.
Doğal Gaz Alarmı Neden Öter?
Doğal gaz alarmının ötme sebepleri şunlardır:
- Doğal gaz kaçağı
- LPG sızıntısı
- Doğal gaz sızıntısı
- Ortamdaki doğal gaz miktarının aniden yükselmesi
- Metan, propan ve hidrojen gibi gazların ortamda birikmesi
- Parfüm ve deodorant benzeri ürünlerin doğal gaz alarmının yakınında yoğun bir şekilde kullanılması
Doğal Gaz Alarmı Ötünce Ne Yapılmalıdır?
Doğal gaz alarmı ötünce ilk olarak alarmın sebebi gözden geçirilmelidir. Dikkatli olunmalı ve hiçbir yanıcı madde kullanılmamalıdır. Öncelikle etraftaki kapı ve pencereler açılarak ortam havalandırılmalıdır. Doğal gaz alarmı bazen parfüm ve deodorant gibi kimyasal içeren kozmetik ürünlerin kullanımından kaynaklanabilir. Eğer böyle bir durum yok ise etrafta gaz sızıntısı olduğuna dair koku veya ses gibi ipuçlarına bakılmalıdır. Eğer koku varsa kokunun kaynağını araştırmaya girişmeden ortam hızla terk edilmelidir. Ardından hemen alo 187 doğal gaz acil hattı aranarak durum bildirilmelidir. Problem çözülene kadar ortamdan kaçılmalı ve herhangi bir yanıcı madde kullanılmamalıdır. Ayrıca varsa çevredekiler uyarılmalıdır.
Doğal Gaz Alarmı Nasıl Susturulur?
Doğal gaz alarmı, yoğun doğal gaz veya LPG birikimi sebebiyle öter. Doğal gaz alarmının ötmesine sebep olan gaz birikintisi yok edildiği takdirde doğal gaz alarmı susacaktır. Kapı ve pencereler açılıp ortam havalandırıldığında doğal gaz alarmı kısa bir süre sonra susar. Doğal gaz alarmı gene de susmuyorsa veya kapı ve pencereler kapatıldıktan kısa süre sonra yeniden alarm veriyorsa alo 187 doğal gaz acil hattı aranmalıdır.
Doğal Gaz Alarmı Fiyatları Nedir?
Doğal gaz alarmı fiyatları markasına, modeline ve özelliklerine göre oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Bazı doğal gaz alarmları dijital göstergelere sahipken bazı alarmlar ise yalnızca uyarı amacıyla basit şekilde tasarlanmıştır. 2023 yılı itibarıyla doğal gaz alarmı fiyatları 190 TL’den başlayarak 2000 TL’ye varan fiyat aralığına sahiptir.
En İyi Doğal Gaz Alarmı Hangisidir?
Doğal gaz alarmının iyi olması, kullanılacak ortam için doğru alarmın alınmasıyla mümkündür. Gaz düzeyinin izleneceği alan genişse, buna bağlı olarak bu alana hitap edebilecek özelliklere sahip doğal gaz alarmları alınmalıdır. Küçük alanlarda ise daha fazla masraf ederek bu tip alarmları almaya ihtiyaç yoktur. En iyi doğal gaz alarmı, ihtiyacı en iyi şekilde karşılayan doğal gaz alarmıdır. Bu sebeple doğal gaz alarmı almadan önce ihtiyaçlar doğru bir şekilde belirlenmelidir. Doğal gaz alarmının nerede kullanılacağı, kullanılacak alanın büyüklüğü, alarmın nereye monte edileceği, kaç tane alarm alınacağı ve doğal gaz alarmında bulunması istenen ek özellikler göz önünde bulundurulmalıdır.