Sıkça Sorulan Sorular
İhtiyaç Kredisi Nedir?
İhtiyaç kredisi, bankacılık mevzuatında tüketici kredisi olarak geçen, tüketicilerin alışveriş, tatil, ev tadilatı gibi genel ihtiyaçları için kullandıkları ve çoğunlukla ipoteksiz olarak kullanılan bir kredi türüdür. 16.09.2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 9811 sayılı BDDK kararı uyarınca 50.000TL’ye kadar olan krediler için uygulanabilecek en yüksek vade 36 ay, 50.000TL üstü kredilerde ise en yüksek vade 24 ay olarak belirlenmiştir. İhtiyaç kredisi üst limiti ise 100.000TL'dir.
İhtiyaç kredisinin tarihçesi ticaretin ilk başladığı yıllara kadar dayanır. Antik Yunan, Roma ve Mezopotamya uygarlıklarında pazar yerlerinde kurulan standlarda bireylere önceden belirlenmiş faiz oranlarında kredi verildiği bilinir. İhtiyaç kredisinin dünyadaki uygulamaları global standartlardaki bankalarda neredeyse aynıdır. Türkiye'de ihtiyaç kredisi cumhuriyet tarihinin ilk yıllarından beri vardır.
Aralık 2022 itibarıyla piyasada kullanımda olan bireysel kredilerin %62'sini oluşturan ihtiyaç kredisi, en popüler ve en çok kullanılan kredi türüdür. İhtiyaç kredisi kullanırken bilinmesi gereken üç temel nokta şöyledir.
- İhtiyaç kredisi, herhangi bir ihtiyacı karşılamak amacıyla çekilir.
- İhtiyaç kredisi ödemeleri gecikirse faiz işler ve banka kredi notu düşer.
- İhtiyaç kredisi faiz oranları günden güne ve bankadan bankaya değişiklik gösterir.
İhtiyaç kredisi faizlerinin değişiklik göstermesinin sebebi, bankaların para edinme maliyetlerindeki farklılıktır. Örneğin daha düşük faizle mevduat toplayabilen bir banka, tüketicilere daha düşük ihtiyaç kredisi faiz oranı sunabilir.
İhtiyaç Kredisi Ne Kadar Çekilir?
Bireysel kredi türlerinden biri olan ihtiyaç kredisi, hem bireysel ihtiyaçların hem de işletme ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla talep edilen bir kredi türüdür. Kişiler, üst sınır olan 100.000TL'yi geçmemek şartıyla ihtiyaçları doğrultusunda kredi çekebilir.
İhtiyaç Kredisi Nasıl Alınır?
İhtiyaç kredisi, aktif olarak çalışan ya da belgelenebilir geliri bulunan kişiler tarafından talep edilebilir. Gelirini belgeleyebilen, banka tarafından talep edilen belgeleri eksiksiz tamamlayan kişiler, kredi notlarının da yeterli olması durumunda ihtiyaç kredisi alabilir. Bunun için banka şubelerinden, bankaların dijital mecralarından başvuru yapılabilir.
İhtiyaç Kredisi Ne Zaman Sonuçlanır?
İhtiyaç kredisinin sonuçlanma süresi, belirli kriterlere göre değişiklik gösterir. Aktif olarak kullandığı bir banka üzerinden başvuru yapan tüketiciler, kredi notlarının ve belgelenebilir gelirlerinin yeterli olması durumunda 1 gün içerisinde ihtiyaç kredisi çekebilir. Bu süreç, 1 haftaya kadar uzayabilir.
Kimler İhtiyaç Kredisi Alabilir?
Emekliler, belgelenebilir geliri talep ettiği kredinin aylık taksiti açısından yeterli kabul edilenler, aktif olarak çalışanlar ihtiyaç kredisi talebinde bulunabilir. Kredi talebine dönüş yapılırken kredi notu, belgelenebilir geliri, sigorta geçmişi gibi kriterler göz önünde bulundurulur.
İhtiyaç Kredisi Nasıl Hesaplanır?
İhtiyaç kredisi hesaplaması yapılırken anapara, aylık faiz oranı, vade ve vergiler göz önünde bulundurulur. Aylık taksit tutarı belirlendikten sonra her ay için kalan anapara tutarı üzerinden aylık faiz hesaplaması yapılır. Aylık taksitte anapara, faiz, Banka Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) ve Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) toplamı bulunur.
İhtiyaç kredisi hesaplamasında kredi çekilecek tutar, faiz oranı ve vade olarak 3 kriter vardır. Kredi hesaplaması aşağıdaki bilgilerle yapılır.
- Anapara: Toplam çekilen ihtiyaç kredisi tutarı
- Faiz: Kullanılan kredi için ödenecek faiz oranı
- Vade: Borcun ne kadar sürede ve hangi periyotlarda ödeneceği
İhtiyaç kredisi hesaplamak için önce ihtiyaç kredisi hesaplama alt formülleri ile gerekli sayıların bulunması gerekir. Kullanılacak ilk alt formülde aylık ödeme tutarı bulunur. Aylık ihtiyaç kredisi ödeme tutarı hesaplama formülü aşağıdaki gibidir.
- İhtiyaç Kredisi Taksit = Anapara x (Aylık Faiz Oranı (1 + Aylık Faiz Oranı)Vade)/ ((1 + Aylık Faiz Oranı)Vade-1)
Örnek olarak aylık %2 faiz oranıyla 36 ay vadeli 10.000TL’lik örnek bir ihtiyaç kredisinin aylık geri ödemesi şu şekilde hesaplanır.
Anapara: 10.000
Aylık faiz oranı: 0,02
Vade: 36 ay
= 10.000 x 0,02 x (1,02)36/ (1,02)36- 1
=392,33 TL aylık ihtiyaç kredisi geri ödeme tutarı olur.
Vade sonuna kadar yapılacak ödeme sayısı: 36
Kullanılan kredi (anapara): 10.000TL
Toplam geri ödeme = Aylık taksit X Toplam ödeme sayısı
392,33 x 36 = 14.123
Ödenen toplam faiz= Toplam geri ödeme - Anapara
14.123 - 10.000 = 4.123
Güncelihtiyaç kredisi faizleriyle hesaplama yapmak için, kredi hesaplama modülleri kullanılabilir. İlgili dönemde (varsa) bankaların faizsiz ihtiyaç kredisi kampanyalarına da ulaşılabilir.
İhtiyaç Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?
İhtiyaç kredisi, gerek bireysel ihtiyaçların gerekse de işletme ihtiyaçlarının giderilmesi amacıyla kullanılabilen bir kredi türüdür. İhtiyaç kredisi başvurusu, doğrudan bankaya gidilerek yapılabileceği gibi bankaların dijital kanalları üzerinden de yapılabilir. İhtiyaç kredisi başvuru kanalları şunlardır.
- Online bankacılık
- Bankaların çağrı merkezleri
- Bazı bankalarda SMS ile
- Banka şubeleri
- Banka ATM’leri
- Kredi vermeye yetkilendirilmiş kuruluşlar
İhtiyaç Kredisi Başvuru Belgeleri Nelerdir?
İhtiyaç kredisi başvurusu için banka tarafından başvuru sahiplerinden bazı belgeler istenir. Başvuru belgeleri gelir durumuna ya da çalışma şekline göre değişir. İhtiyaç kredisi başvurularında gerekli belgelerin listesi aşağıdaki gibidir.
- Nüfus cüzdanı
- İkametgah belgesi
- Ek gelir belgesi (varsa)
Bu belgelere ilave olarak özel sektör çalışanları için ek ihtiyaç kredisi başvuru belgeleri şunlardır.
- SGK dökümü
- Maaş bordrosu
- Çalışılan şirkete ait imza sirküleri
Kamu çalışanları için sadece maaş bordrosu, emekliler için ise emekli aylığı dökümü gereklidir.
Çalışmayanlar İhtiyaç Kredisi Çekebilir mi?
Düzenli bir geliri olmak kaydıyla çalışmayanlar ihtiyaç kredisi çekebilir. Banka, verdiği kredinin geri ödenebileceğine dair teminat ister. İhtiyaç kredisi çekebilecek olan ancak çalışmayan bazı tüketicilerde, teminat amacıyla aşağıdaki şartlar aranır.
- Emekliler
- Sahibi olduğu gayrimenkullerden kira geliri elde edenler
- Ortağı olduğu şirketlerden huzur hakkı ya da diğer türde gelir elde edenler
- Bankada mevduat hesabı bulunanlar
- Çiftçilik faaliyetleri ile uğraşanlar
Emekli olmak, kira gelirine sahip olmak gibi şartlar dışında, belgelenebilir geliri olanlar bankaların değerlendirmeleri sonucu ihtiyaç kredisi alabilir. Gelir sahibi olmayanlar da bazı koşulları yerine getirmeleri durumunda ihtiyaç kredisi alabilir. Bunların başında ipotekli krediler gelirken kredi sicili temiz olan biri geliri olmaması halinde bankanın insiyatifine göre kredi alabilir. Bu durumda bankalar tüketicilerden kefil isteyebilir.
Anında İhtiyaç Kredisi Çekilir mi?
İhtiyaç kredisi internet üzerinden ya da bankaların çağrı merkezleri üzerinden anında çekilebilir. Anında ihtiyaç kredisi çekmek için tüketicilerin aktif olarak çalıştıkları banka üzerinden işlem yapmaları önemlidir. Kredilerin onaylanması banka kriterlerine göre değerlendirilir ancak aktif olarak çalışılan bankaların sistemlerinde gelir bilgisi ve diğer evraklar bulunduğundan, anında ihtiyaç kredisi için mevcut müşterisi olunan bankaların tercih edilmesi tavsiye edilir.
İhtiyaç Kredisi Taksitleri Zamanında Ödenmez ise Ne Olur?
Tüketici Kredileri Sözleşmeleri Yönetmeliğinin 18/2 maddesi uyarınca ihtiyaç kredisi taksitleri zamanında ödenmezse kredi faizinin %30’una kadarlık bir gecikme faizi işler. Aynı yönetmeliğin 18/1 maddesine göre üst üste iki kredi taksitinin ödenmemesi durumunda eğer sözleşmede kredinin tamamının geri çağrılması konusunda anlaşılmışsa banka tüm borcun kapanmasını isteyebilir. İhtiyaç kredisi borçlarının iki dönem üst üste ödenmemesi durumunda alacaklı taraf olan banka, borçlu tarafa borçların 30 gün içinde kapanmasını bildiren bir ihtar çeker. Bu ihtarın ele geçmesinden 30 gün içinde ödemenin yapılmaması durumunda hukuki işlem başlar.
İhtiyaç Kredisi Çekmek Kredi Notunu Nasıl Etkiler?
İhtiyaç kredisi çekmek kredi notunu etkilemez, çekilen ihtiyaç kredisinin ödeme düzeni kredi notunu etkiler. Çekilen ihtiyaç kredisinin ödemelerinin düzenli ve zamanında yapılması tüketicinin kredi notunu olumlu etkiler.
İhtiyaç Kredisi ve Tüketici Kredisi Aynı mıdır?
Tüketici kredisi ile ihtiyaç kredisi aynıdır. Tüketici kredisi, ihtiyaç kredisinin yasal mevzuatta geçen adıdır. Tüketicilerin ihtiyacına istinaden kullanıldığından bu krediye ihtiyaç kredisi denir.
İhtiyaç Kredisi Dosya Masrafı Nedir?
Dosya masrafı, Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ile belirlenen tahsis ücreti ile bankaların talep ettiği ihtiyaç kredisinin masrafları toplamıdır. Dosya masrafı kredi tutarının binde beşi kadardır. Kredinin tamamının ödenmesi durumunda dosya masrafı tüketiciye iade edilir.
İhtiyaç Kredisi Dosya Masrafı Ne Kadardır?
Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte belirlenen usullere göre kredi tahsis ücreti kullanılan kredinin binde 5’i, ihtiyaç kredisi yaptıracak kişinin hayat kredisi masraflarının toplamı kadardır.
100.000TL’lik ihtiyaç kredisinin kredi tahsis ücreti 500TL’dir. Bunun üzerine kişiye göre değişen hayat sigortası masrafı eklenilerek ihtiyaç kredisi dosya masrafı hesaplanır. Farklı bankalar uyguladıkları kampanyalar çerçevesinde dosya masrafsız ihtiyaç kredisi verebilir.
İhtiyaç Kredisi Neden Onaylanmaz?
İhtiyaç kredisinin onaylanmamasının çeşitli nedenleri vardır. Bu nedenlerin başında kredi notunun düşük olması gerekir. Kredi çekebilmek için kredi notunun en azından 1100 olması gerekir. İhtiyaç kredisi reddedilme nedenleri şunlardır.
- Düşük kredi notu: 1100’ün altında kredi notu alan kişiler orta riskli olarak tanımlandığından ihtiyaç kredisi başvurularının onaylanmama ihtimali yüksektir.
- Gelir yetersizliği: İhtiyaç kredisi geri ödeme taksitleri tüketicinin toplam gelirinin yarısı ile sınırlandırılmıştır. Tüketicinin aylık gelirinin yarısından fazla taksiti olan bir krediye başvurması durumunda kredi onaylanmaz.
- Bankanın kara listesinde olmak: Daha önceki dönemde kullanılan kredinin zamanında ödenmemesi nedeniyle hukuki işlem başlatılan kişiler 5 yıl süreyle bankaların kara listelerinde yer alır. Kara listede olanların ihtiyaç kredisi başvurusu onaylanmaz.
- Evrak ya da belge eksikliği: Çok önemli bir neden olmaksızın başvuru dosyasındaki bir evrak eksikliği de kredi talebinin olumsuz sonuçlanmasına neden olabilir. Bu durumda eksik evrak tamamlanarak kredi onayı alınabilir.
İhtiyaç Kredisi KKDF Nedir?
Kaynak Kullanımını Destekleme Fonunun kısaltması olan KKDF, 26.08.1989 tarih ve 20264 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu Hakkında Tebliğ’in 2010/974 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile değiştirilen 2-a maddesine göre ihtiyaç (tüketici) kredilerinde hesaplanan faizin %15’i olarak uygulanır. Aylık olarak hesaplanır.
İhtiyaç Kredisi BSMV Nedir?
Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisinin kısaltması olan BSMV oranı 1998/11591 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca ihtiyaç (tüketici) kredilerinde %5 olarak uygulanır. İhtiyaç kredilerinde BSMV, ödenen toplam faiz tutarı üzerinden %5 olarak hesaplanır.
İpotekli İhtiyaç Kredisi Nedir?
İhtiyaç kredisi, genel olarak ipoteksiz bir kredi türüdür. İhtiyaç kredisi oranları genel olarak yüksek değildir. Düşük tutarlarda çekilmeleri sebebiyle herhangi bir ipotek zorunluluğu da söz konusu değildir. Ancak en uygun tüketici kredisi için başvuru yapan tüketicilerden, dönem dönem kefil talep edilmesi mümkündür. Kefil talebinin temel nedeni, yeterli olmayan kredi notu ve belgelenebilir gelirdir.
Erken İhtiyaç Kredisi Kapatma Cezası ve İndirimi Nedir?
İmzalanan sözleşmede aksini ifade eden bir ibare yer almıyorsa, erken kredi kapatma nedeniyle herhangi bir ceza uygulanmaz. Ancak bireysel ihtiyaç kredisi kullanan kişiler, kredi karşılığında bankaya faiz ödemesi yapar. Bireysel kredi faiz oranları, anlaşma yapılan döneme göre değişiklik gösterir. Kredinin erken kapatılması durumunda, bankaların temel ihtiyaç kredisi faiz oranları, erken kapatılan süre için ödenmez. Erken kapatma sebebiyle en düşük ihtiyaç kredisi geri ödemesi yapılmış olunur.
İhtiyaç Kredilerinde Cayma Hakkı Var Mıdır?
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve ilgili mevzuat uyarınca ihtiyaç kredilerinde tüketicilerin 14 gün içinde koşulsuz, şartsız olarak cayma hakkı bulunur. Bu süre aralığında krediye dokunulmamış olması halinde herhangi bir ek faiz ödemesi yapılmaz.
İhtiyaç Kredisi Hesaplama Yöntemleri Nelerdir?
Tüketiciler, çekmek istedikleri ihtiyaç kredisi tutarını belirlerken 3 farklı yöntem kullanabilir. En uygun ihtiyaç kredisi hesaplama yöntemleri şunlardır.
- Vadeye göre tüketici kredisi hesaplama: Vadeye göre ihtiyaç kredisi hesaplama yapılırken kredi miktarı sabit tutularak vade süresi değiştirilir. Vade arttıkça ödenecek faiz ve vergiler de artar. Vade uzadıkça faiz ve vergi masrafları artar, vade kısaldıkça faiz ve vergi masrafları düşer.
- Aylık taksite göre ihtiyaç kredisi hesaplama: Tüketiciler, ihtiyaç duydukları kredi tutarını kendi belirleyecekleri aylık taksit tutarına göre kullanabilir. Bu durumda belirlenen tutara göre ödeme tablosu hazırlanarak toplam faiz ve vergiler aylık ödenecek tutara göre belirlenir. Aylık taksite göre ihtiyaç kredisi hesaplanırken talep edilen ödeme tutarından sonra toplam vade hesaplanır.
- Faiz oranlarına göre ihtiyaç kredisi hesaplama: Faiz oranı, ihtiyaç kredisi toplam maliyetinin en önemli hesaplama unsurudur. Bireysel kredi hesaplama yaparken mümkün olan en düşük faiz oranının seçilmesi tüketicinin avantajına olur.
1. Vadeye Göre İhtiyaç Kredisi Hesaplama
Vadeye göre ihtiyaç kredisi hesaplama yapılırken kredi miktarı sabit tutularak vade süresi değiştirilir. Vade uzadıkça faiz ve vergi masrafları artar, vade kısaldıkça faiz ve vergi masrafları düşer.
2. Aylık Taksite Göre İhtiyaç İhtiyaç Kredisi Hesaplama
Tüketiciler, ihtiyaç duydukları ihtiyaç kredisini kendi belirleyecekleri aylık taksit tutarına göre kullanabilir. Bu durumda belirlenen tutara göre ödeme tablosu hazırlanarak toplam faiz ve vergiler aylık ödenecek tutara göre belirlenir. Aylık taksite göre ihtiyaç kredisi hesaplanırken talep edilen ödeme tutarından sonra toplam vade hesaplanır.
3. Faiz Oranlarına Göre İhtiyaç İhtiyaç Kredisi Hesaplama
Faiz oranı, ihtiyaç kredisi toplam maliyetinin en önemli hesaplama unsurudur. Anapara üzerinden uygulanacak faiz tutarının yanı sıra BSMV ve KKDF de toplam faiz tutarı üzerinden hesaplandığından ihtiyaç kredisi hesaplama yaparken mümkün olan en düşük faiz oranının seçilmesi tüketicinin avantajına olur.
İhtiyaç Kredisi Alternatifleri Nelerdir?
İhtiyaç kredisi kullanmayan tüketiciler için alternatif fonlama yöntemleri aşağıdaki gibidir.
- Kredi kartı kullanmak
- İhtiyaç kredisi yerine kobi kredisi çekmek
- Ticari kuruluşlar için ticari kredi almak
- Faizsiz bankacılık kurumlarından ihtiyaç finansmanı kullanmak
İpotekli İhtiyaç Kredisi Nedir?
İpotekli ihtiyaç kredisi, genellikle yüksek tutarlı tüketici kredilerinde bankaların talebi üzerine krediyi kullanacak kişinin üzerine kayıtlı bir gayrimenkulün teminat olarak gösterilmesi ile kullandırılan kredi türüdür. İpotekli ihtiyaç kredisinin hesaplama formülü, ipoteksiz ihtiyaç kredisinin hesaplama formülü ile aynıdır.
Faizsiz İhtiyaç Kredisi Var mıdır?
Katılım bankaları tarafından sağlanan faizsiz ihtiyaç kredileri vardır, bu tip borçlanmalara ihtiyaç finansmanı adı verilir. Türkiye’de katılım bankası olarak adlandırılan bankalar, faiz ile değil kar paylaşımı yöntemi ile bankacılık sektöründe faaliyet gösterir. Faizsiz ihtiyaç kredisi, sıfır faizli kredi anlamına gelmez. Katılım bankaları tarafından sunulan kredinin de bir maliyeti olur ancak katılım bankalarının çalışma prensibi çerçevesinde kar oranı adı verilen bir maliyet ortaya çıkar. Faizsiz kredi ile faizli kredi arasında karar vermek için tüketicilerin toplam geri ödeme tutarlarını karşılaştırarak karar vermeleri önerilir.
İhtiyaç Kredisi Hesaplama ve Konut Kredisi Hesaplama Farkları Nelerdir?
İhtiyaç kredisi tüketicilerin genel ihtiyaçları için kullanılırken konut kredisi yalnızca gayrimenkul satın alımı amacıyla kullanılabilir. İhtiyaç kredileri ipoteksiz olarak kullanılabilir, konut kredilerinde krediye konu gayrimenkulün üzerine ipotek konulur. İhtiyaç kredisi hesaplama formülü ile konut kredisi hesaplama formülü arasındaki tek fark KKDF ve BSMV'dir. Konut kredileri KKDF ve BSMV'den muaf olduğundan bu vergiler konut kredisi hesaplama işlemine dahil edilmez. Genellikle daha uzun vadeli kullanılan konut kredilerinin faiz oranları ihtiyaç kredilerine kıyasla daha düşük olabilir. Tüketici kredisi faiz oranları, nispeten daha yüksek seyreder.
İhtiyaç Kredisi Hesaplama ve Taşıt Kredisi Hesaplama Farkları Nelerdir?
Taşıt kredisi yalnızca araç alımı için kullanılabilirken ihtiyaç kredisi belirli dar bir amaç olmaksızın tüketicilerin genel ihtiyaçları için kullanılan bir kredi türüdür. Taşıt kredisi kullanırken krediye konu araç üzerine ipotek konulur ve araç kredi veren kurum lehine rehinli olur. Bu ipotek kredi ödemesi bitene kadar aracın üzerinde kalır. İhtiyaç kredilerinde ise ipotek zorunluluğu yoktur ve kredi ipoteksiz olarak da kullanılabilir.