Karşılaştırma yapmak istediğiniz sektörü seçin!
Her ülkenin elektrik voltajı ve her şarj cihazının akım gücü farklıdır. Bu nedenle diğer ülkelerde şarj cihazlarının harcadığı elektrik çok küçük farklılıklar gösterir ancak elektrik faturasını etkileyecek seviyelerde farklar yoktur.
Şarj aletinin üzerinde yazan Watt bilgisi, şarj cihazının telefona ne kadar elektrik aktarabileceğini ifade eder. Örneğin, üzerinde 5W yazan bir şarj cihazı telefonu daha uzun sürede şarj ederken, üzerinde 12W yazan bir şarj cihazı telefonu daha kısa sürede şarj eder.
Sıkça Sorulan Sorular
Prize Takılı Bırakılan Cep Telefonu Şarj Cihazları Elektrik Harcar mı?
Prize takılı bırakılan cep telefonu şarj cihazları elektrik harcar. Telefonda unutulan %100 şarj olmuş bir telefonuna akım iletilmez, bu nedenle elektrik harcamayacağı düşünülebilir. Ancak elektrik harcayan uygulamalar arka planda çalışmaya devam ediyorsa telefonun pil seviyesi %99.9’a düşse bile şarj olmaya başlar. Bu nedenle örneğin gece boyunca şarjda bırakılan bir telefon ortalama 0.3Watt elektrik harcayabilir.
Prize Takılı Bırakılan Cep Telefonu Şarj Cihazları Ne Kadar Elektrik Harcar?
Prize takılı bırakılan cep telefonu şarj cihazları 0.1Watt ila 0.5Watt arasında elektrik harcar. Prizde takılı bırakılan her cihaz elektrik harcamaya az da olsa devam eder. Günlük olarak düşünüldüğünde tüketilen elektrik oranına belirgin bir katkısı yoktur.
Cep Telefonunu Şarj Etmek Aylık Ne Kadar Elektrik Harcar?
Cep telefonu şarj etmek aylık ne kadar elektrik harcar sorusuna net bir cevap vermek mümkün değildir. Telefon 2 kez tam şarj ediliyorsa günde ortalama 10W elektrik tüketir. Ayda 28 gün olduğunu düşünürsek, bir ayda yaklaşık 280W (10x28W) elektrik harcar.
Cep Telefonunu Şarj Etmek Yıllık Ne Kadar Elektrik Harcar?
Cep telefonu şarj etmek yıllık ne kadar elektrik harcar sorusuna net bir cevap verilmesi mümkün değildir ancak 1 günde harcanan tahmini tüketim üzerinden bir hesaplamam yapılabilir. Telefon 2 kez tam şarj ediliyorsa günde ortalama 10W elektrik tüketir. Ayda 28 gün olduğunu düşünürsek, bir ayda yaklaşık 280W (10x28W) elektrik harcar. Yılda ise 12 aydan 280Wx12=3360Watt (3.3 kW) elektrik harcar.
Harcanan Elektrik Telefonu Şarj Ettiğimiz Saate Göre Farklılık Gösterir mi?
Harcanan elektrik telefonun şarj edildiği saate göre farklılık göstermez ancak eğer üç zamanlı elektrik tarifesi kullanılıyorsa, harcanan elektriğin faturaya yansıyan tutarı değişir.
Türkiye’de 2 farklı ulusal elektrik tarifesi mevcuttur:
- Üç zamanlı elektrik tarifesi
- Tek zamanlı elektrik tarifesi
Üç zamanlı elektrik tarifesine göre günün 3 farklı zamanı için belirlenen elektrik birim fiyatı farklıdır. Bu tarifeyi kullananlar cep telefonlarını gece şarj ettiklerinde daha az tutarda fatura öder.
Tek zamanlı elektrik tarifelerinde ise günün her saati için belirlenen elektrik birim fiyatı aynıdır. Bu nedenle, cep telefonunun ne zaman şarj edildiği bir fark yaratmaz.
Cep Telefonu Şarj Cihazının Harcadığı Elektrik Markaya Göre Değişir mi?
Cep telefonu şarj cihazının harcadığı elektrik markaya göre değişmez ancak şarj hızını değiştirir. Çünkü her markanın şarj cihazının akım ve amper gücü farklıdır. Örneğin Apple şarj adaptörleri 5W,12W ve 20W iken, Samsung şarj adaptörleri 5W, 25W, 30W ve 45W seçenekleri ile satışa sunuldu.
Ancak cep telefonunun markası, donanımı veya bataryası, şarj olurken harcanan elektrik miktarını değiştirir.
iPhone Şarj Cihazı Ne Kadar Elektrik Harcar?
iPhone şarj cihazı ne kadar elektrik harcar sorusuna verilecek net bir cevap yoktur. Toplam elektrik tüketimi iPhone modeline, bataryasına, hafızasına, ne kadar ve nasıl kullanıldığına göre daima değişecektir.
Samsung Şarj Cihazı Ne Kadar Elektrik Harcar?
Samsung şarj cihazı ne kadar elektrik harcar sorusuna verilecek net bir cevap yoktur. Toplam elektrik tüketimi Samsung modeline, bataryasına, hafızasına, ne kadar ve nasıl kullanıldığına göre daima değişecektir.
Cep Telefonu Şarjının Harcadığı Elektrik Nasıl Ölçülür?
5 Watt’lık bir şarj cihazı, 5000 mAh’lik bataryası olan bir cep telefonunu şarj etmek için,
- 1 saatte 5000 x 5 / 1000 = 0,025kWh
- 2 saatte ise 0,025 x 2 = 0,05kWh
elektrik harcar.
Bir cep telefonunun günde toplam 2 saat şarj edildiği düşünülerek; cep telefonu evde şarj edilecekse 2021 yılı Nisan ayı için elektriğin vergiler dahil güncel birim fiyatı 0,73 TL’dir. Bu durumda günlük 2 saat için 0,0365 TL maliyeti olur. İş yerinde şarj edilecek ise ticarethaneler için vergiler dahil güncel elektrik birim fiyatı 1,05 TL’dir ve bu durumda maliyeti 0,0525 TL’dir.
Elektrik faturası hesaplama yapılırken en çok merak edilen konuların başında gelen cep telefonunun aylık şarj maliyeti günde 2 saat şarj ile aylık yaklaşık olarak 2 TL olur.
Telefon Şarjı Kaç Watt Tüketir?
Türkiye’de yaygın olarak kullanılan cep telefonu şarj aleti 5 Watt’tır. Full telefon şarjı ortalama 5 Watt’tır.