Karşılaştırma yapmak istediğiniz sektörü seçin!
Elektrikte İhbar ve Şikayetler Nereye Yapılır?
İhbar ve şikayetleri iki ayrı konu olarak düşünmek daha doğru olur. Zira şikayet bir elektrik tedarik ya da dağıtım şirketinin hizmetinden, uygulamasından ve bunun gibi eylemlerinden ötürü tüketicilerin yaşadığı memnuniyetsizliklerin yapılan başvuruları da kapsar. İhbar ise bir başka kişinin kanunlara aykırı eylemlerini yetkili mercilere aktarmaktır.
Sıkça Sorulan Sorular
Kaçak Elektrik Kullanımı Hakkında Şikayetler Sonucunda Ne Olur?
Elektrik enerjisinin, sayaç ölçü sistemini bozarak ya da başka herhangi bir şekilde müdahale ederek kullanılması, kaçak elektrik kullanımı anlamına gelmektedir. Bu gibi uygunsuz şekilde elektrik tüketen abonelere, birtakım yaptırımlar uygulanır. Kaçak elektrik kullandığı tespit edilen bir aboneye, faturalandırma cezalı tarife üzerinden yapılmaktadır. Mevcut olarak kullandığı, tarifesinde yer alan tek zamanlı aktif enerji bedelinin 1,5 katı ile çarpılarak kaçak kullanım bedeli hesaplanır ve bu tutar faturaya dahil edilir. Abonenin tekrar kaçak elektrik kullanırken yakalanmasından sonra ise yine mevcut tarifedeki tek zamanlı aktif enerji bedelinin 2 katı ile çarpılarak tutar faturaya eklenir.
Daha önce herhangi bir aboneliği bulunmadan kaçak elektrik kullanan müşteriler ise, tespit esnasında bulundukları bölge hangi abone grubu kapsamına giriyorsa, cezai durumları o tarife üzerinden değerlendirilir.
Kaçak Elektrik İhbarı Nasıl Yapılır?
Kaçak elektrik kullanımı sonucunda yaşanan maddi ve manevi zararı en aza indirmek bütün vatandaşların görevidir. Kaçak elektrik kullandığını tespit ettiğiniz kişi veya kişileri ALO 186 çağrı merkezi numarasının kaçak elektrik ihbarı bölümünden, usulsüz kullanım ihbarı yapılacak bölgenin görevli dağıtım şirketinin internet sitelerinde yer alan kaçak ihbar formu aracılığı ile veya şahsi olarak dağıtım şirketine şikayet edebilirsiniz. Elektrikte ihbar ve şikayetleri, görevli dağıtım şirketi veya elektrik tedarik şirketinin tüketici hizmetleri merkezine yapmanız gerekmektedir.
Tüketici hizmetleri merkezinin telefon, internet, faks ve e-posta bilgilerini herhangi bir elektrik faturanızın üzerinde bulabilirsiniz. Ancak Türkiye çapında tüm illerde elektrik ihbar ve şikayet hattı numarası 186'dır ve bulunduğunuz bölgede bu numarayı arayarak müracaatınızı yapabilirsiniz.
Görevli elektrik dağıtım şirketleri tarafından alınan ihbar ve şikayetler 15 iş günü içinde telefon ile, internet üzerinden veya yazılı olarak kişiye bildirilir. Kaçak elektrik kullanım ihbarı yapan kişi veya kişilerin kimlikleri ise gizli tutulmaktadır.
Usulsüz elektrik kullanımının oluşmaması için tüm abonelerin görevli elektrik dağıtım ya da tedarik şirketine başvurarak kendi adlarına abonelik alması gerekmektedir. Aksi durumda mevcut işlem yasal olmayacağından dolayı tespit sonucunda cezai yaptırım ortaya çıkacaktır. Usulsüz elektrik kullanımının temel maddesi bu olsa da, tek senaryo bu değildir. Mühürsüz, arızalı, hasarlı sayaç kullanarak dağıtım şirketine bilgi vermeden elektrik kullanılması, dağıtım şirketinin bilgisi ve izni dışında kendi mevcut sayacı üzerinden üçüncü şahıslara elektrik iletmek, dağıtım şirketinin izni olmaksızın bulunduğu abone grubunun dışında elektrik kullanmak, mevcut şirket bilgisi dışında abonelik yapmak adına başka yollarla elektrik bağlantı işlemi gerçekleştirmek gibi senaryolar da yasa dışıdır ve yaptırım gerektirir.
Usulsüz kullanım tespit edilen müşterilere, gerekli yükümlülükleri yerine getirebilmeleri adına 15 gün süre ve kesme ihbarı bırakılır. Müşterinin yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda ise, mevcut abone grubunun ait olduğu yıl için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu kararı ile kesme-bağlama ücretinin 5 katı tutarında bir ceza tutarı ortaya çıkar ve müşteriden tahsil edilir.
Elektrik Şikayeti Nereye Yapılır?
Elektrik piyasasında memnuniyetsizliklerin giderilmesi adına şikayet başvurusunda bulunulabilecek pek çok mecra vardır. Şirketlerin personeli ile ilgili yaşadığınız sorunları direkt olarak ilgili şirketin yönetimine yaparak çoğunlukla daha hızlı sonuç alırsınız. Ya da dağıtım şirketiniz ile ilgili bir sorun yaşadığınızda şikayetlerinizi elektrik tedarikçinize de yapabilirsiniz.
Ancak elektrikte şikayet başvuruları için Türkiye'deki en üst birim Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'dur. Elektrikte şikayet başvurusu için kurumun internet sitesinin ilgili bölümüne aşağıdaki butona tıkayarak ulaşabilir, buradaki formu doldurarak elektrikte şikayet başvurunuz için en kesin sonucu alabilirsiniz. Yine butona tıkladığınızda encazip.com'da ayrılacak ve açılacak yeni sekmede EPDK'nın internet sitesinin şikayet bölümüne ulaşacaksınız. Şikayet başvurularınızı aynı zamanda CİMER aracılığıyla da gerçekleştirebilirsiniz.
Unutmayın! Bu sayfada aktardığımız tüm bilgiler öneri niteliğindedir. Tüketiciler, tüketici hakem heyetleri ve diğer yasal mercilere başvuru hakkını her zaman saklı tutarlar. Hangi birime başvuru yapacağının kararı, ilgili başvuruyu yapan kişiye aittir.
Elektrik Şikayet Dilekçesi Örneği Nasıldır?
Eğer elektrik ile ilgili şikayetlerinizi EPDK'ye yapmak istiyorsanız elektrik şikayet portalı kullanabilirsiniz. Ayrıca tüm şikayetlerinizi Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine (CİMER) iletebilirsiniz.