Konut Sigortası Sayfa Özeti
Görüntüle
Diğer Sayfalar
Konut Sigortasında Hasar Ödemesi Nasıl Yapılır?
Konut ve eşya bedeli, konut sigortası üzerinde ciddi derece belirleyici role sahiptir. Konutun ve konut içerisinde bulunan eşyaların değeri ne kadar yüksekse, konut sigortasının teminat limiti de o oranda yüksek olacağından konut sigortasının primleri de yüksek olur. Konut ve eşya bedeli düştükçe de bu durumun tam tersi ortaya çıkar. Konut değerinin belirlenmesinde; konutun brüt yüzölçümü, bulunduğu il, ilçe ve semt, konutun katı, bina türü, konutun yaşı ve konutun bulunduğu binadaki güvenlik önlemleri en belirleyici unsurlar arasında yer alır. Konut sigortası bir mülkiyet sigortasıdır ve tek başına yaptırılabileceği gibi konut içerisinde bulunan eşya veya insanlara yönelik diğer sigorta türlerini birleştirerek de yaptırılabilir. Konut sigortası herhangi bir tehlike anında konutta oluşabilecek hasarlarda masraflardan kaçınılması için iyi bir yoldur. Konut sigortası doğal afetler ve hırsızlık gibi durumlarda ev ve eşyaları güvenceye almak için yapılır.
Konut Sigortasında Hasar Ödemesi Nasıl Yapılır?
Konut sigortası bulunan konutlarda hasar gelmesi durumunda, hasar sigorta şirketine bildirilir. Hasar bildirildikten sonra hasarın tutanağı tutulur. Konutun uğradığı hasarlar tamamen doğru bildirilirse sigorta şirketi poliçenin devam etmesine ve hasarın karşılanmasına yardımcı olur. Konut hasarının eksiksiz ve doğru bir şekilde tutanağa işlenmesinden sonra şirket tarafından eksper yollanır. Ekspertiz işlemi gerçekleşir ve hasar belirlenir. Hasar ihbarı yapıldığı tarihten itibaren en geç 15 gün içerisinde oluşan hasar ve sigortalı tarafından gönderilen belgeler sigorta şirketi tarafından incelenerek tazminat tutarı belirlenir ve sigortalıya bilgi verilir. Bu aşamadan sonra maksimum 30 iş günü içinde tazminat tutarı sigortalının hesabına aktarılır.
Konut Sigortası Deprem Hasarını Karşılar mı?
Konut sigortasında deprem hasarı, isteğe bağlı bir teminat türüdür. Şayet konut sigortası poliçesi içerisinde deprem ve depremden kaynaklanan hasarlar teminat altına alınmışsa, deprem hasarları konut sigortası tarafından karşılanır. Poliçede belirtilen limitler tazminat ödemesini belirler. Konut sigortasının deprem hasarını karşılaması talep ediliyorsa, sigorta poliçesi yapılırken sözleşmeye deprem teminatı mutlaka ekletilmelidir. Konut sigortası deprem teminatı ile depremin sonucunda meydana gelen yangın, toprak çökmesi, infilak poliçe kapsamına alınır.
Konut Sigortası 3. Kişilere Verilen Hasarı Karşılar mı?
Konut sigortası, zorunlu bir sigorta türü olmadığı için isteğe bağlı olarak yaptırılır. Konut sigortası doğal afetler ve hırsızlık gibi durumlarda ev ve eşyaları güvenceye almak için yapılır. Konut sigortası herhangi bir tehlike anında konutta oluşabilecek hasarlarda masraflardan kaçınılması için iyi bir yoldur. Konut sigortası doğal afetler ve hırsızlık gibi durumlarda ev ve eşyaları güvenceye almak için yapılır. Konut sigortası, sigorta poliçesinde yer alan teminatlarla bağlantılı olmak şartıyla üçüncü kişilerin gördüğü zararı karşılar. Üçüncü kişilere verilen hasarın karşılanması için kişinin konut içerisinde veya konuttan kaynaklanan bir nedenle zarara uğramış olması gerekir.
Cam Kırılması Konut Sigortası Dahilinde midir?
Konut sigortasında cam kırılması, isteğe bağlı bir teminat türüdür. Şayet konut sigortası poliçesi içerisinde cam kırılması teminat altına alınmışsa, cam kırılmasına bağlı olarak meydana gelen maddi hasarlar konut sigortası tarafından karşılanır. Konut sigortasının cam kırılmasını karşılaması talep ediliyorsa, sigorta poliçesi yapılırken sözleşmeye cam kırılması teminatı mutlaka ekletilmelidir. Poliçede cam kırılması teminatı ile birçok cam eşya koruma altına alınabilir. Bunlar; camlar, aynalar, vitraylar, balkon camları, pencere, kapı, vitrin, dolap, raf, camlar üzerindeki süsleme ve yazılar (bu teminat sigorta şirketlerine göre farklılık gösterebilir) teminat içindedir. Hasarın tespit edilip taraflar anlaşmasının ardından sigortacı hasarın tazminini yapar. Sigortacı isterse kırılan cam ve aynaları aynı şekilde ikame edebilir.
Elektronik Cihaz Hasarları Konut Sigortası Dahilinde midir?
Konut sigortası zorunlu bir sigorta olmadığı için sadece poliçe ve teminatlar kapsamındaki masrafları karşılar. Ancak kişiler poliçeyi genişletmek isterlerse yeni teminatlar eklenebilir. Konut sigortası poliçesi zorunlu olarak her durumu içermez çünkü isteğe bağlı bir sigortadır. Elektronik cihaz hasarları, kaza ile kırılma kapsamına girer. Kaza ile kırılma ise konut sigortasında isteğe bağlı teminatlar arasında yer alır. Eğer konut sigortası kapsamında kaza ile kırılma yer alıyorsa kırılan televizyon ve bilgisayar gibi elektronik cihazlar konut sigortası tarafından karşılanır.
Konut Sigortası Hırsızlıktan Kaynaklı Hasarı Karşılar mı?
Hırsızlık, konut sigortası kapsamında yapılabilecek isteğe bağlı teminatlar arasında yer alır. Konut sigortası zorunlu bir sigorta olmadığı için sadece poliçe ve teminatlar kapsamındaki masrafları karşılar. Ancak kişiler poliçeyi genişletmek isterlerse yeni teminatlar eklenebilir. Konut sigortası poliçesi zorunlu olarak her durumu içermez çünkü isteğe bağlı bir sigortadır. Sigorta poliçesinde hırsızlık kapsamı yer alıyorsa konut içerisindeki eşyaların hırsızlığa bağlı olarak gördüğü hasar konut sigortası tarafından karşılanır.
Konut Sigortası Komşulara Verilen Hasarı Karşılar mı?
Konut ve eşya bedeli, konut sigortası üzerinde ciddi derece belirleyici role sahiptir. Konutun ve konut içerisinde bulunan eşyaların değeri ne kadar yüksekse, konut sigortasının teminat limiti de o oranda yüksek olacağından konut sigortasının primleri de yüksek olur. Su sızması ve yangın sıçraması gibi konuttan kaynaklı olarak komşulara verilen hasarlar komşu sorumluluğu kapsamında yer alır. Komşu sorumluluğu, isteğe bağlı sigorta teminatları arasında yer alır. Eğer yaptırılan konut sigortası kapsamında komşu sorumluluğu yer alıyorsa komşulara verilen hasarlar konut sigortası tarafından karşılanır.
Konut Sigortası Ev Sahibinin Mal Zararını Karşılar mı?
Konut ve eşya bedeli, konut sigortası üzerinde ciddi derece belirleyici role sahiptir. Konutun ve konut içerisinde bulunan eşyaların değeri ne kadar yüksekse, konut sigortasının teminat limiti de o oranda yüksek olacağından konut sigortasının primleri de yüksek olur. Mallara gelen zararlar eşya sigortası kapsamında yer alır. Eşya sigortası, konut sigortasından ayrı olarak da yaptırılabilir. Ancak pek çok sigorta şirketi tarafından sunulan konut sigorta poliçelerinin kapsamında eşya sigortası da yer alır. Bu tür konut sigortaları ev sahibinin mal zararlarını karşılar.
Çatı Akması Konut Sigortası Kapsamında mıdır?
Çatı akmasıyla birlikte gerçekleşen maddi zarara ek olarak çatı akmasına bağlı olarak konut içerisindeki eşyaların gördüğü maddi hasarlar da konut sigortası tarafından karşılanır. Ancak bu noktada çatı akmasının sebebi sigorta şirketi tarafından yürütülen tahkikatta belirlenir. Kar birikmesi ve aşırı yağış gibi nedenlerle meydana gelen çatı akmaları konut sigortası kapsamındadır. Buna karşılık olarak sigortalının hatasından kaynaklanan yetersiz izolasyon gibi nedenlere bağlı olarak gerçekleşen çatı akmaları sigorta şirketi tarafından karşılanmayabilir. Yetersiz izolasyon bazı sigorta şirketleri tarafından isteğe bağlı teminat olarak sunulabilmektedir.
Su Basması Konut Sigortası Kapsamında mıdır?
Su basması, konut sigortası kapsamında yer alan teminatlardan bir tanesidir. Sel veya tesisatın bozulması gibi nedenlerle gerçekleşen su baskınlarından kaynaklanan hasarlar konut sigortası tarafından karşılanır. Ancak su baskını doğal yollarla değil kasti sebeplerle gerçekleşmişse bu durumda sigorta şirketinin yürüteceği tahkikata bağlı olarak hasar karşılanmayabilir.
İzolasyon Kaynaklı Hasarlar ve Onarımı Konut Sigortası Kapsamında mıdır?
Yetersiz izolasyondan kaynaklanan hasarlar ev sahibinin sorumluluğunda olduğu için konut sigortası kapsamında zorunlu teminat altında değildir. Ancak bazı sigorta şirketleri yetersiz izolasyonu isteğe bağlı teminatlar arasında sunmaktadır. Sigorta poliçesinde yetersiz izolasyon teminatı bulunan konut sigortaları, izolasyondan kaynaklanan hasarları karşılar.
Konut Sigortası Azami Teminat Limiti Nedir?
Konut sigortası azami teminat limiti, konut sigortası kapsamında karşılanabilecek maksimum miktarı ifade eder. Konut sigortası azami teminat limiti, sigortanın yapıldığı yapıyla ilgili teknik bilgilere ve sigorta şirketine göre değişiklik gösterir. Poliçede yer alan azami teminat limiti, sigorta teminatları kapsamında meydana gelen hasarlar için ödenecek maksimum tazminatı ifade eder. Hasarın bu miktardan daha fazla olması halinde, sigorta şirketi yalnızca azami teminat limitini öder.
En İyi ve En Uygun Konut Sigortası Hangisidir?
En iyi ve en uygun konut sigortası, her konut için özeldir ve farklılık gösterebilir. Konutun bulunduğu il, ilçe, semt gibi faktörlerin yanı sıra bina yapısı, konutun brüt yüzölçümü ve konuta özel durumlar en iyi ve en uygun konut sigortasının belirlenmesinde etkin rol oynayan unsurlar arasındadır. Konutların sigorta ihtiyaçları farklılık gösterebilir. Deniz kenarında yer alan bir konuta deniz taşıtı çarpma teminatı içeren bir konut sigortası uygunken denizden uzakta yer alan bir konut için böyle bir sigortaya ihtiyaç olmaması buna örnek olarak gösterilebilir. Hırsızlık oranı yüksek semtlerde hırsızlık teminatı, kar yağışının yoğun olduğu bölgelerde ise izolasyon teminatları önemlidir. En iyi ve en uygun konut sigortası, konutun tüm sigorta ihtiyaçlarına cevap vermelidir. İhtiyaçların doğru belirlenmesinden sonra ise sigorta prim bedelinin uygunluğu önem kazanır.
Konut Sigortası İndirimleri Nedir?
Konut sigortası indirimleri, sigortalanacak olan konutta yer alan çeşitli güvenlik önlemlerine karşılık veya daha önceki sigortalar kapsamında konutun herhangi bir hasar almaması sebebiyle hasarsızlığa karılık olarak yapılan indirimlerdir. Konutta alarm olması, konutun veya konutun bulunduğu binada güvenlik görevlisi çalışması, güvenlik kamerası olması ve binanın yeni olması gibi durumlar karşılığında sigorta şirketiyle anlaşma aşamasında konut sigortası indirimi talep edilebilir. Konut sigortası indirimleri doğrudan tüm poliçe üzerinden yapılabildiği gibi poliçede yer alabilecek isteğe bağlı ek teminatlara özel olarak da uygulanabilir. Ayrıca daha önce konut sigortası yapılmış olan bir konutun sigorta poliçesi yenilenirken önceki sigorta kapsamında herhangi bir hasar meydana gelmemiş ve sigortası süresi sorunsuz sona ermişse hasarsızlık indirimi de talep edilebilir.