Sıkça Sorulan Sorular
Wattmetre'yi Kim Bulmuştur?
Wattmetre, Macar mucit ve elektrik mühendisi Otto Blathy tarafından 1889 yılında icat edilmiştir. Otto Blathy’nin tek icadı Wattmetre değildir. 1883 yılında henüz 23 yaşındayken mucitlik kariyerine transformatörü icat ederek başlayan Otto Blathy, Wattmetre’yi ise 29 yaşında icat etmiştir. Wattmetre, bir devrenin gücünün kaç Watt olduğunu ölçmeye yarayan bir cihazdır.
Elektrik devresi içerisinde bulunan güç, devrenin akım ve gerilim değerlerinin çarpılmasıyla hesaplanabilmektedir. Bu cinste elde edilen değere ise Watt adı verilmektedir. Watt, İskoç mühendiz James Watt’a atfedilmiş olan bir güç birimidir. Wattmetre ise bir devrenin elektrik gücünün kaç Watt olduğunun tespit edilebilmesi için kullanılan bir cihazdır. Günümüzde üretilen Wattmetreler, Otto Blathy tarafından icat edilen ilk Wattmetreye göre çok daha küçük ve kolay kullanıma sahiptir.
Wattmetre Neyi Ölçer?
Wattmetre, herhangi bir elektrik devresinin aktif gücünü Watt cinsinden ölçmek için kullanılır. Elektrik devresinin gücünün ölçülebilmesi için, ilgili devreden geçmekte olan gerilim ve akım miktarının bilinmesi gerekir. Wattmetre, gerilim ve akım değerlerini tespit eder ve daha sonra bu değerleri kullanarak elektrik devresinin gücünü Watt cinsinden hesaplayarak gösterir. Bir devrenin gücünün kaç Watt olduğunun tespit edilmesi, elektrik ve elektronik alanında son derece önemlidir. Bu nedenle Watmettre, elektrik ve elektronik alanında sıklıkla kullanılan bir cihaz olma özelliğini taşımaktadır. Wattmetre, enerji kaynağı ile devre arasına bağlanır. Bu sayede devrenin, enerji kaynağını kullanarak elde ettiği akım ve gerilim değerleri Wattmetre tarafından tespit edilerek toplam güç Watt cinsinden hesaplanabilir.
Wattmetre Ne İşe Yarar?
Wattmetre, bir devrenin bağlı olduğu enerji kaynağından çektiği aktif gücün hesaplanması için kullanılır. Elektrik ve elektronik alanında sıklıkla kullanılan Wattmetre, herhangi bir cihaz veya alet için üretilen devrelerin ne kadar güce ihtiyaç duyduğunu tespit etmekte kullanılan bir cihazdır.
Fön, elektrikli süpürge, mutfak robotu vb. pek çok elektrikli cihaz, içerisinde elektrik devresi bulundurur. Bu devre, cihazın çalışma prensipleri doğrultusunda tasarlanmıştır. Bu cihazların çalışabilmesi için bir elektrik kaynağına bağlanması gerekmektedir. Bu nedenle pek çok elektrikli alette fiş adı verilen ve cihazı prize bağlamaya yarayan bir uç bulunur. Prize bağlanan cihaz içerisindeki elektrik devresi, prizden çektiği elektrik enerjisi ile çalışmaktadır. Wattmetre, bu devrenin elektrik kaynağından kaç Wattlık enerji çektiğinin belirlenmesine yardımcı olur.
Pek çok elektrikli alet üreticisi için, üretilen aletin kaç Watt güce ihtiyaç duyduğu önem taşımaktadır. Bu nedenle bu devrelerin üretimi sırasında Watt testleri yapılır ve cihaz en optimum ve en tasarruflu şekilde çalışacak durumda üretilir.
Wattmetre İle Güç Ölçümü Nasıl Yapılır?
Wattmetre, elektrik devresine ve enerji kaynağına bağlandıktan sonra ölçüm işlemine hemen başlar. Elektrik devresi tarafından elektrik kaynağından çekilen enerji Wattmetre tarafından tespit edilir. Bu durum, elektrik devresinin ihtiyaç duyduğu akım ve gerilim değerlerinin belirlenmesini sağlar. Wattmetre, içeriğine önceden yerleştirilmiş olan formülasyon sistemi ile gerilim ve akım değerlerini kullanarak hesaplama gerçekleştirir ve elektrik devresi tarafından kullanılan gücü Watt cinsinden gösterir.
Wattmetre Formülü Nedir?
Watmettre, elektrik devresi tarafından kullanılan Watt miktarını ölçerken gerilim ve akım değerlerinden faydalanır. Wattmetre formülü şudur:
P = (1/T) ∫0T v(t)i(t) dt
Wattmetre Sembolü Nedir?
Bir elektrik devresinin aktif gücünü ölçmek için kullanılan Wattmetre’de bazı semboller bulunur. Bu semboller, güç hesaplamaları sırasında kullanılan faktörlerin sembolleridir. Elektrik devresinin kullandığı aktif gücü ifade eden Watt, W harfi ile gösterilir. Buna ek olarak Wattmetre, alternatif akım veya doğru akıma göre ölçüm yapabilir. Alternatif akım AC sembolü ile gösterilirken, doğru akım ise DC sembolü ile gösterilir. Gerilim, değişkenlik göstermek üzere U veya E harfleri ile gösterilebilir. Gerilimin birimi ise Volt’tur ve V harfi ile gösterilir. Wattmetre tarafından yapılan hesaplamalar sırasında tespit edilen güç ise P harfi ile gösterilir.
Wattmetre Fiyatları Nedir?
Wattmetre; elektrikçilerden, elektronik aksam satıcılarından veya hırdavatçılardan satın alınabilir. Ayrıca internet üzerinden de pek çok siteden online şekilde Wattmetre siparişi vermek mümkündür. Wattmetre satın alırken, ihtiyaçlara göre almak en uygun seçimdir. Eğer çok hassas ölçümler yapılacaksa dijital Wattmetre satın alınmalıdır. Öte yandan analog Wattmetreler daha uygun fiyatlara sahiptir. Görece daha az kullanılacaksa ve analog Wattmetrenin kullanımı biliniyorsa alınmalıdır. Wattmetre fiyatları; markasına ve satıcıya göre değişiklik gösterebilir. Ancak Wattmetre fiyatını etkileyen en büyük faktör, Wattmetrenin tipidir. Analog ile dijital Wattmetreler arasında bariz fiyat farklılıkları görülebilir. Piyasada 140 TL’den başlayan fiyatlarla Wattmetre temin edilebilir. Wattmetre fiyatları tipine, markasına ve kalitesine göre 900 TL’ye kadar çıkabilir.