Karşılaştırma yapmak istediğiniz sektörü seçin!
Wattmetre, hem akım hem de gerilim değerini tespit edebilen bir cihazdır. Bu iki değerin tespit edilmesinden sonra ise elektrik devresinin gücü Watt cinsinden hesaplanarak gösterilir. Watt, buhar makinesinin mucidi olarak kabul edilen İskoç mühendis James Watt’a atfedilmiş olan bir güç birimidir. Elektrik devrelerindeki güç, Watt cinsinden hesaplanmaktadır. W harfi ile gösterilen Watt, Wattmetre kullanılarak rahatlıkla ölçülebilir.
Wattmetrenin Yapısı Nasıldır?
Wattmetre, enerji kaynağı ile devre arasına bağlanabilecek şekilde tasarlanmıştır. Günümüzdeki Wattmetrelerin bir tarafında prize takılabilmek üzere tasarlanmış fiş bulunur. Wattmetrenin ön tarafı ise, Watt değeri ölçülmek istenen cihazının fişinin girebileceği bir priz şeklinde tasarlanmıştır. Bu sayede Watt değeri tespit edilmek istenen elektrikli cihazın fişi Wattmetreye, Wattmetre ise doğrudan elektrik kaynağına takılabilmektedir. Enerji kaynağından çekilen güç, öncelikle Wattmetre üzerinden geçer. Bu sayede elektrikli aletin gerilim ve akım değerlerinin tespiti yapılabilir. Standart bir Wattmetre şekildeki gibidir:
Bu cihaz kullanılarak herhangi bir elektrikli aletin tüketim sarfiyatı tespit edilebilir. Ancak üzerinde priz bulundurmayan ve daha çok sanayide kullanılan Wattmetreler’de mevcuttur. Bu tip Watmettreler, doğrudan kabloların ilgili yerlere bağlanması ile kullanılır ve uzman bir kişi tarafından kullanılması tavsiye edilir. Wattmetrenin bağlantı şeması aşağıdaki gibidir:
Wattmetre Çeşitleri Nelerdir?
Wattmetre çeşitleri, Wattmetre’nin yapısına göre değişkenlik göstermektedir. İki tür Wattmetre bulunmaktadır. Wattmetre çeşitleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.
- Analog Wattmetre
- Dijital Wattmetre
Analog Wattmetrenin Yapısı Nasıldır?
Analog Wattmetrenin yapısı toplamda iki adet bobinden meydana gelmektedir. Bu iki bobinin bir tanesi seri bağlantı diğeri ise paralel bağlantıya sahiptir. Seri bağlantıya sahip bobin, akım bobinidir. Paralel bağlantıya sahip bobin ise gerilim bobinidir. Enerji kaynağı bağlantısı yapıldıktan sonra enerji kaynağından çekilen akım, seri bağlanmış olan akım bobini içerisinden geçer. Gerilim ise paralel olarak bağlanmış olan gerilim bobinini kullanır. Analog Wattmetrelerde dijital ekran yerine ibre bulunur. Bu ibre sağa ve sola hareket ederek Watt değerini gösterir. İbrenin iç tarafta tutturulduğu yer gerilim bobinidir. Analog Wattmetrenin yapısı aşağıdaki gibidir:
Dijital Wattmetrenin Yapısı Nasıldır?
Dijital Wattmetre, analog Wattmetreden farklı olarak gerilim ve akım değerlerini bir mikroişlemci yardımıyla belirler. Bu mikroişlemci, elektrik devresi üzerinden geçmekte olan akımı saniyede ortalama 1000 kere ölçer. Bu sayede dijital Wattmetreler, analog Wattmetrelere göre çok daha hassas ölçümler yapabilmektedir. Tespit edilen akım ve gerilim değerleri formülasyondan geçirilerek elektrik devresi tarafından kullanılan Watt miktarı dijital olarak LCD ekranda kullanıcıya gösterilir. Dijital Wattmetrenin yapısı şöyledir:
Dijital Wattmetre Nasıl Çalışır?
Dijital wattmetrelerin de çalışma prensibi temelde analog Wattmetreler gibidir. Ancak dijital Wattmetreler, bir mikroişlemciye sahiptir. Bu nedenle gerilim bobininden gelen bilgiyi çok kısa süre içerisinde çok fazla defa işleyebilirler. Bu sayede dijital wattmetreler ile çok daha hassas ölçümler yapılabilmektedir. Dijital Wattmetrenin analog Wattmetreden diğer bir farkı ise ibre yerine dijital bir LCD ekran kullanmasıdır. Tespit edilen Watt miktarı, kullanıcıya bu ekran üzerinden dijital bir şekilde gösterilir.
Analog Wattmetre Nasıl Çalışır?
Elektrik devresi, elektrik kaynağına bağlandıktan sonra bobinden akım geçmeye başlar. Bu durum, bobinin etrafında elektromanyetik bir alan ortaya çıkartır. Bobinden geçen akım ile elektromanyetik akımın gücü birbirleri ile doğru orantılıdır. Gerilim bobininden geçen akım ise seri bağlantıya sahip yüksek bir direnç tarafından azaltılır. Bu sayede gerilim, gerilim bobininden geçerken azalır. Bu durum, analog Wattmetrede bulunan ibrenin gerilim bobinine bağlı olarak hareket etmesini sağlar. İbrenin hareketi ise geçen akım kadar olacağı için elektrik devresinin gücü ibrenin durduğu yerde gösterilmiş olur.
Wattmetre Enerji Tüketim Sarfiyat Ölçer Priz Nedir, Nasıl Kullanılır?
Wattmetre enerji tüketim sarfiyat ölçer priz, Wattmetre’nin kullanımı kolay ve günlük yaşamda herkes tarafından güvenle kullanılabilir hale getirilmiş versiyonudur. Bu cihaz sayesinde fişe sahip herhangi bir elektrikli eşyanın kaç Watt güç ile çalıştığı kolaylıkla tespit edilebilir. Bu cihazın arka tarafında fiş yer alırken, ön tarafında ise priz yer almaktadır. Cihazın fişi doğrudan elektrik kaynağına yani bir prize takılır. Kaç Watt güce ihtiyaç duyduğu tespit edilmek istenen elektronik aletin fişi ise bu cihaz üzerinde yer alan priz bölümüne takılır. Cihazın üzerindeki ekranda ise kullanılan Watt gösterilir. Bu sayede herkes kolaylıkla herhangi bir cihazın kaç Watt tüketim gerçekleştirdiğini tespit edebilir. Örnek bir Wattmetre enerji tüketim sarfiyat ölçer priz şu şekildedir: