Elektrik Tasarrufu Nasıl Yapılır?

“Elektrik tasarrufu nedir?” sorusunun yanıtı, elektronik ürünlerden en düşük elektrik tüketimi ile ideal performansın alınmasıdır. Elektronik ürünlerin elektrik sarfiyatını azaltırken aynı zamanda ürün veriminin de korunmasına olanak tanıyan birçok yöntem vardır.
Elektrik Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Karşılaştırma yapmak istediğiniz sektörü seçin!

Elektrik tasarruf yöntemleri, elektronik eşyanın türüne, kullanım periyoduna ve şekline göre değişir. En etkili elektrik tasarrufu yollarından bazıları bu sayfada anlatılmıştır.

1. Enerji Tasarruflu Ampül Kullanın

Ampuller elektrik tüketimi bakımından klasik (geleneksel) ampuller ve tasarruflu (yeni nesil) ampuller olarak ikiye ayrılır. Tasarruflu ampuller genellikle LED teknolojisinin kullanıldığı ürünlerdir ve klasik ampullere göre hem daha iyi ve uzun ömürlü performans gösterirler hem de daha az elektrik enerjisi tüketirler.

  • Bir Ampul Ortalama Kaç Watt Elektrik Tüketir?

Klasik ampuller genellikle 60 Watt gücündedir. Bir ay boyunca günde 5 saat kullanılan 1 adet klasik ampulün aylık elektrik tüketimi yaklaşık 19 TL tutarında 9.3 kWh’tir. 

  • Elektrik Tasarruflu Ampul Nedir?

Genellikle LED teknolojisine sahip olan elektrik tasarruflu ampuller, klasik ampullere göre daha gelişmiş bir yansıtma teknolojisine sahiptir. Bu sayede daha az enerji harcaması ile daha iyi performans gösterirler. Ayrıca sahip olduğu teknoloji sayesinde LED ampuller 15 yıla kadar kullanım ömrüne sahiptir.

  • Tasarruflu Ampul Kaç Watt Elektrik Tüketir?

LED ampuller genellikle 12 Watt gücündedir. Bir ay boyunca günde 5 saat kullanılan 1 adet LED ampulün aylık enerji tüketimi yaklaşık 3.85 TL tutarında 1.86 kWh’tir.

2. Elektronik Eşyaları Sürekli Açık Bırakmayın

Elektronik eşyaları sürekli açık bırakmamak enerji tüketiminde ciddi bir tasarruf sağlamanın en iyi yoludur.

  • Masaüstü bilgisayarlar kapatıldıktan sonra da enerji tüketmeye devam eder; bu yüzden fişten de çekilmelidir.
  • Çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi, çalışmasını tamamladıktan sonra tuşundan kapatılmalıdır. Bulaşık makinesinde kurutma modu seçilmeyerek ve makinenin kapağı açık bırakılarak, bulaşıkların hava ile kurutulması enerji tasarrufu sağlar.
  • LED, LCD ve plazma olmayan televizyonlar kumandadan değil, düğmesinden kapatılmalıdır.

3. Cep Telefonunu Şarjda Bırakmayın

Bataryası dolmasına rağmen şarjda bırakılan cep telefonları gereksiz elektrik tüketimine devam eder. Şarjda bırakılan cep telefonları bir saatte yaklaşık olarak 0,5 Watt elektrik tüketir. Ayrıca telefonu şarjda bırakmak, telefonun pil ömrünü de kısaltır.

4. Bulaşık ve Çamaşır Makinesini Tam Doluyken Kullanın

Haftada 2 defa kullanılan A+ enerji sınıfı çamaşır makinesi ayda 15 TL tutarında 7.03 kW elektrik tüketir. Haftada 5 defa kullanılan A+ enerji sınıfı bir bulaşık makinesi ise ayda 46 TL tutarında 22.03 kW elektrik harcar.

Bulaşık ve çamaşır makinelerinin tam doluyken kullanılması, aynı enerji ile daha yüksek verim sağlar. Dolayısıyla çamaşır ve bulaşık makinesini tam kapasite çalıştırmak sadece elektrik değil su tasarrufu da sağlar.

Ayrıca eğer yeterli bulaşık birikmediyse bulaşık makinesini “tek sepet” modunda kullanmak da enerji tasarrufu için düşünülebilir. Çok fazla kirlenmeyen çamaşırlar da çamaşır makinesinde “günlük yıkama” modunda yıkanabilir.

5. Kıyafetlerinizi Toplu Ütüleyin

Ütü, 1 saatlik bir kullanımda tükettiği yaklaşık 2,6 kW elektrik ile en çok enerji tüketen elektronik aletlerinden biridir. Bir ütü, A++ sınıfı bir buzdolabından ortalama 5 kat daha fazla elektrik tüketir. Ütünün en çok enerji tükettiği periyot ısınma aşamasıdır. Bu yüzden tüm çamaşırları tek seferde ütülemek enerji tasarrufu sağlar. Ayrıca, son birkaç parçada ütüyü fişten çekip mevcut sıcaklığı ile kullanmak da enerjiyi verimli kullanmaya imkan tanır.

6. Klima Çalıştırırken Isı Yalıtımına Dikkat Edin

Klima çalışıyorken ortam dışından hava girişine izin verecek şekilde pencere veya kapı açılması, ortam ısısının ani değişimine yol açarak klimanın hem daha verimsiz çalışmasına hem de daha fazla enerji tüketmesine neden olur. Özellikle inverter klimalar, ortam sıcaklığını ölçerek buna uygun iklimlendirme yapan araçlardır. Ortamdaki ani ısı artışı veya düşüşü, inverter klimaların daha fazla elektrik harcamasına yol açar.
​​​​​​

7. Buzdolabının Konumunu ve Derecesini Ayarlayın

Buzdolabı kullanımında enerji verimi sağlamak için dikkat edilmesi gereken 3 kural vardır:

  • Buzdolabının Konumu: Buzdolapları, yarattıkları hava sirkülasyonu yoluyla soğutma sağlayan elektronik eşyalardır. Bir buzdolabının hava sirkülasyonunu sağlıklı bir şekilde yapabilmesi için etrafını çeviren duvar ve dolaplarla arasında 10 cm mesafe bulunması gerekir.
  • Buzdolabının Yanındaki Eşyalar: Buzdolapları dışarı ısı yayan fırın, ankastre, ocak, bulaşık makinesi, kalorifer, soba gibi araçların uzağında konumlandırılmalıdır. Ayrıca buzdolabının doğrudan güneş ışığı alması da engellenmelidir.
  • Buzdolabının Derecesi: Bir buzdolabı için soğutma kısmı için ideal soğutma derecesi 3-5 santigrat derece aralığıdır; dondurucu kısmı ise -18 santigrat derecede kullanılmalıdır. Tatile çıkılırken de buzdolabını tatil modunda bırakmak elektrik tasarrufu sağlar.

8. Fırın Kapağını Sık Sık Açmayın

Ortalama bir fırın saatte 2500 Watt elektrik tüketir. Fırınların en fazla elektrik tükettiği periyot, ısıtma aşamasıdır. Fırınlar ısınmanın ardından sadece iç ortam sıcaklığını koruyacak derecede ısı üretir. Fırınların kapağını açmak, içindeki sıcak havanın hızlı bir şekilde dışarı tahliye olmasına sebep olarak fırının enerji verimini ve performansını düşürür. Kapak açılıp kapatıldıktan sonra fırın, içeri giren soğuk havayı da ısıtmak için tekrar ısınma moduna geçer. Bu yüzden fırın kullanırken fırın kapağını çok sık açmak, pişirme performansını düşürdüğü gibi enerji tüketimini de artırır.

9. Elektrik Tarifesini Kontrol Edin.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) açıkladığı 2024 yılı serbest tüketici limiti yıllık 950 kWh’tır. Buna göre yılda yaklaşık 2953 TL, yani aylık ortalama 246 TL elektrik faturası ödeyen ev tüketicileri istemeleri halinde elektrik tedarikçisini değiştirebilirler. Elektrik tedarik şirketleri çeşitli serbest tüketici kampanyaları yapar. Elektrik tarifesini kontrol ederek daha avantajlı bir tarifeye geçmek mümkündür.
​​​​​​

10. Gereksiz Işıkları Kapatın

24 saat boyunca açık tutulan bir klasik ampul bir ayda 83 TL tutarında 40,32 kWh elektrik yakar. Bir klasik ampulün elektrik tüketimi, ayda 29.57 kW elektrik tüketen bir A+ sınıfı bir buzdolabından yaklaşık %36 daha fazladır. Gereksiz ışıkları kapatmak, enerji tasarrufuna ciddi katkı sağlar. 6 adet klasik ampulün her birinin günde 6 saat açık olduğu bir evin aydınlatma amaçlı aylık elektrik tüketimi yaklaşık 124 TL tutarında 60,48 kWh’tır. Gereksiz ışıklar kapatılarak aydınlatma araçlarının ayda %40 daha az kullanılması halinde aylık elektrik tüketiminden 24,19 kWh tasarruf edilmiş olur.

11. Gün Işığından Daha Fazla Faydalanın

Gün ışığının bilinçli kullanımı hem aydınlanma hem de ısınma giderlerinden tasarruf etmek için uygun bir yoldur. Gün ışığını daha verimli kullanmak için aşağıdaki yöntemler uygulanabilir:

  • Eşyaların Konumu: Evdeki eşyalar, güneş ışıklarının eve girmesini önlemeyecek şekilde konumlandırılmalı, pencere önlerine büyük hacimli mobilyalar koyulmamalıdır.
  • Yaz Saati Uygulaması: 2 Ekim 2018 tarihinde yürürlükten kaldırılan yaz saati uygulaması, yaz aylarında güneşin daha erken doğması sebebiyle, gün ışığından daha fazla faydalanmak amacıyla saatlerin ileri alınması anlamına gelir. Şu anda yürürlükte olmasa bile yaz aylarında, daha erken uyanarak güne erken başlamak, gün ışığından faydalanmak için bireysel olarak uygulanabilecek bir yöntemdir.
  • Evin Cephesi: Gün ışığı ısınma maliyetleri üzerinde de olumlu etkiler gösterir. Bu yüzden evin mümkünse güney, doğu ve batı cephelerine sahip olması önerilir. Sadece kuzey yönünde cephesi olan evler gün ışığı kullanımı bakımından yeterince verimli değildir ve bu evlerin ısınma maliyetleri daha yüksektir.

12. Kullanılmayan Elektronik Cihazların Fişini Çekin

Elektronik aletler, çalışmıyorken de elektrik tüketmeye devam edebilirler. Bu yüzden elektronik eşyaları kullanmıyorken kapatmak veya fişten çekmek gerekir. Bir bulaşık makinesi, çalışmayı durdurduktan sonra da saatte yaklaşık 0,5 Watt elektrik tüketir. Kapatma tuşuna basıldığında ancak bulaşık makinesi fişten çekilmediğinde bu elektrik tüketimi saatte 0,1 Watt’a düşer.

Saatte 2,6 kWh elektrik tüketen ütü, 1,45 kWh elektrik tüketen elektrikli süpürge, 2,2 kWh elektrik tüketen saç kurutma makinesi gibi yüksek enerji tüketimine sahip elektronik eşyaları, çalışmıyorken fişten çekmek iyi bir enerji tasarrufu yöntemidir.

13. Kurutma Makinesine Havlu Atın

Çamaşır kurutma makinelerine atılan havlular, nemin bir miktarını üstüne çekerek kurutma makinesinin yükünü azaltır ve daha az enerji harcamasına yardımcı olur.
​​​​​​

14. Bulaşıklarınızı Havayla Kurutun

Bir bulaşık makinesi, ekonomi modunda iken saatte yaklaşık olarak 1,02 kWh elektrik tüketir. Tüketilen bu enerjinin yaklaşık 0,2 kWh’ı kurutma aşamasında harcanır. Bunun yerine yıkama bittikten sonra bulaşık makinesinin kapağı açılarak bulaşıkların hava ile kuruması sağlanabilir. Haftada 5 defa kullanılan bir bulaşık makinesini kurutma olmayan bir modda çalıştırarak ayda 19 TL tutarında 8,64 kWh elektrik tasarrufu yapmak mümkündür.
​​​​​​

15. Tavan Vantilatörü Kullanın

Tavan vantilatörleri, klimalara göre yaklaşık %90 daha az enerji harcarlar. Tavan vantilatörü elektrik tüketimi günde 8 saatlik kullanımla ayda yaklaşık 42 TL tutarında 17,92 kWh iken aynı süre zarfında kullanılan 12000 BTU bir klima elektrik tüketimi aylık 507 TL tutarında 241,92 kWh’tır. Ayrıca tavan vantilatörleri, serinliği tüm odaya yayması sayesinde ayaklı vantilatörlerden de daha verimli bir kullanım sağlarlar.

16. Küçük Öğünler için Mikrodalga Fırın Kullanın

Klasik bir fırın 1 saatlik kullanımda 5,2 TL değerinde 2,50 kWh elektrik tüketirken, bir mikrodalga fırın 1 saatlik kullanımda 2.07 TL tutarında 0,80 kWh elektrik harcar. Mikrodalga fırınların enerji tüketimi, klasik fırınlara göre yaklaşık 3 kat daha azdır.
​​​​​​

17. Dimmer Priz ve Anahtar Kullanın

Dimmer priz ve anahtarlar, kullanılacak voltajın manuel olarak ayarlanmasına imkan tanıyan mekanizmalardır. Özellikle aydınlatma sistemlerinde dimmer priz ve anahtar kullanımı, ampule istenen aydınlığa ulaşacak miktarda elektrik gönderilmesini ve enerji tasarrufu yapılmasını sağlar.

18. Programlanabilir Termostat Kullanın

Kombi türleri ile uyumlu programlanabilir termostatlar, iç mekanlarda istenen sıcaklığın ayarlanmasına ve bu sayede kombinin gereğinden fazla enerji tüketmesine engel olmaya yarar. Programlanabilir termostatlar, ayarlandığı ısı derecesini kombiye komut olarak göndererek çalışır.

19. Çamaşırları Soğuk Suda Yıkayın

A+ enerji sınıfı bir çamaşır makinesinin saatlik enerji tüketimi yaklaşık olarak 0,3 kWh’tır. Haftada iki defa olmak üzere ideal modda çalıştırılan bir çamaşır makinesi ayda 15 TL tutarında 7,03 kWh elektrik tüketir. Çamaşır makinesinin yıkama sıcaklığı düşürüldükçe elektrik tüketimi de azalacaktır.

20. Eski Elektronik Eşyaları Yenileyin

Yeni nesil teknolojilerin kullanıldığı elektronik eşyalar enerji tasarrufu bakımından da daha olumlu sonuçlar verir. Örneğin A++ enerji sınıfı bir buzdolabı saatte ortalama 21 Watt elektrik harcayarak, saatte 71 Watt elektrik tüketen B sınıfı bir buzdolabına göre %70 daha az elektrik tüketir. Bugün Türkiye’deki buzdolaplarının %44’ü eski nesildir. Bunların tamamı A+ sınıfına dönüştüğü takdirde, Ankara ve İzmir’in yıllık hane elektrik tüketimine denk 4,5 milyon kWh elektrik tasarrufu sağlanabilir.

Yeni nesil elektronik eşyalar barındırdıkları inverter ve akıllı kompresör teknolojileri ile ihtiyaç duyulan performansı daha az enerjiyle üretme kapasitesine sahiptir. Bu sayede aynı verimi, daha az enerji kullanarak sağlarlar.
​​​​​​

21. Taşınabilir Güneş Enerjisi Paneli Kullanın

Taşınabilir güneş enerjisi panelleri, güneşten gelen ısı ve ışığı elektriğe dönüştürerek evsel tüketime hazır hale getiren yenilenebilir enerji üretim araçlarıdır. Çantada taşınabilen ve 15 Watt’a kadar enerji üretebilen taşınabilir güneş panelleri ile telefon ve bilgisayar gibi mobil ürünleri şarj etmek mümkündür. Buzdolabı, televizyon, aydınlatma gibi daha yüksek enerji harcamalarına uygun olarak üretilen, 600 Watt’a kadar enerji üretebilen taşınabilir solar enerji sistemleri de vardır.

İlgili İçerikler

5 Aralık 2020 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 29 Mayıs 2024
EnCazip Ekibi
EnCazip Ekibi
Yazar
Yazar Hakkında
encazip.com’un amacı, tüketicilere her durumda tasarruflu ve cazip olanı gösteren bir kutup yıldızı olmaktır. Tüketicilerin tasarruf etmelerini ve bu süreçte kendilerini güvende hissetmelerini hedefler.
Detaylı Bilgi