Karşılaştırma yapmak istediğiniz sektörü seçin!
Özellikle elektrik ve elektronik alanında sıklıkla kullanılan ampermetre, elektrik devresine daima seri olarak bağlanmalıdır. Bunun nedeni, ampermetrenin iç direncinin çok düşük olması içerisinden akı geçirebilmesidir. Buna bağlı olarak ampermetrenin devreye paralel bağlanması kısa devreye yol açacağından, ampermetre daima seri bağlantı ile bağlanmalıdır. Seri bağlantı, ampermetrenin söz konusu alıcı cihazla arka arkaya bağlanmasıdır. Bu sayede alıcı içinden geçen akım ampermetreden de geçebilir. Ampermetre bağlantısı aşağıdadır:
Ampermetre Devreye Neden Seri Bağlanır?
Ampermetrenin devreye seri bağlantıyla bağlanmasının temel sebebi, ampermetreye ait iç direncin çok düşük olmasıdır. Bu durum, ampermetrenin kendi içerisinden akım geçirmesine sebep olur. Bu nedenle ampermetrenin devreye seri bağlantıyla bağlanması gerekir. Ampermetre, ilgili devre veya cihaz ile arka arkaya seri bağlantıyla bağlandıktan sonra kullanıma hazır hale gelir. Seri bağlantı sayesinde ilgili devre veya cihaz üzerinden geçmekte olan elektrik akımı, ampermetrenin de içerisinden geçer ve ölçüm olanağı sağlar.
Ampermetre Devreye Paralel Bağlanırsa Ne Olur?
Ampermetrenin devreye paralel bağlanması yanlış ve hatalı bir işlemdir. Ampermetrenin devreye paralel bağlanması sonucunda kısa devre meydana gelir. Kısa devre, elektrik akımının mevcut olan en kısa yoldan ilerlemesine verilen isimdir. Kısa devre durumlarında hem cihaz ve devre elemanlarının zarar görmesi söz konusudur hem de akım şiddetinin ölçülebilmesi olanaksızdır. Bu nedenle ampermetre devreye paralel bağlanmamalıdır.
Ampermetre Devreye Bağlantı Şeması
Ampermetrenin devre bağlantısı seri bağlantı yöntemiyle yapılmalıdır. Ampermetre, elektrik devresinde akımı geçtiği güzergaha bağlanmalıdır. Bu da ancak seri bağlantı ile mümkündür. Bu işlem neticesinde elde edilmek istenen şey, ampermetre vasıtasıyla söz konusu elektrik devresi üzerinden kaç amper geçtiğini tespit etmektir. Aşağıdaki çizimde ampermetrenin devreye bağlantı şeması gösterilmiştir:
İdeal Bir Ampermetrenin Direnci Nedir?
İdeal bir ampermetrenin iç direnci 0Ω olmalıdır. Bunun nedeni, ampermetrenin iç direncinin, ölçüm sırasında göz ardı edilmesidir. Ampermetrenin direncinin 0Ω seviyesinden daha farklı olması durumunda elde edilen ölçüm çok küçük de olsa hatalı olabilir. Amper metrenin iç direncinin aşırı küçük olması, akımın ampermetre üzerinden olduğu gibi geçebilmesine ve akımın şiddetinin doğru bir biçimde ölçülebilmesine olanak sağlar.
Ampermetre Üzerinden Elektrik Akımı Nasıl Geçer?
Ampermetrenin amacını doğru bir şekilde yerine getirebilmesi için, üzerinden elektrik akımı geçmesi gerekir. Ampermetre kullanımının sebebi, elektrik devresi üzerinde geçmekte olan akım şiddetini ölçmektir. Bu ölçüm işleminin yapılabilmesi için, devrenin üzerinden geçen akımın aynı zamanda ampermetre üzerinden de geçmesi gereklidir. Ampermetre üzerinden akım geçmesi için, ampermetrenin devreye akımın geçtiği yol üzerinde seri bağlantıyla bağlanması gerekir. Bu sayede devreden geçen akım aynı zamanda ampermetre içerisinden de geçecek ve akım şiddetinin ölçülebilmesine olanak sağlayacaktır. Ölçüm işleminin doğru bir şekilde yapılabilmesi için, ampermetrenin devreye seri bağlanması ve ampermetrenin iç direncinin ideal seviyede olması gerekir.