Sıkça Sorulan Sorular
Jeneratör Kim Tarafından Bulundu?
İlk jeneratörolarak bilinen Faraday diski, 1831'de İngiliz bilim adamı Michael Faraday tarafından icat edilmiştir. Jeneratörler, elektrik güç şebekeleri içinyaklaşık olaraktüm gücü sağlar.1831- 1832 yıllarında Michael Faraday, manyetik bir alana dik olarak hareket eden bir elektrik iletkeninin uçları arasında bir potansiyel farkının oluştuğunu keşfetmiştir. Bu etkiyi temel alarak ilk elektromanyetik jeneratörü yapmıştır.
Jeneratör Özellikleri Nedir?
Jeneratörler bobin, mıknatıs ve çeşitli malzemeler kullanılarak yapılır. Jeneratöre çalışma esnasında yakıt ikmali yapılmamalıdır. Akü şarjı, motor yağı, mazot deposunun doluluğu ve radyatör suyunun doluluğu her gün kontrol edilmelidir. Jeneratörün çevresinde yanıcı madde bulundurulmamalı ve depolanmamalıdır. Jeneratörün bulunduğu alanda kesinlikle sigara içilmemelidir. Jeneratörler elektrik üretme amacıyla kullanılır. Jeneratörlerin özellikleri şunlardır:
-
Taşınabilir: Taşınabilir bir jeneratör, ihtiyacınız olan yerde güç sağlar. Ek olarak, acil bir durumda portatif jeneratörünüzü bir arkadaşınızın evine taşıyarak elektrik gelene kadar evinelektriğinindevam etmesi sağlanabilir.
-
CO kapatma: Bir jeneratör yakıt yakarve bu yakıt karbon monoksit üretebilir. Karbon monoksit zehirli bir gazdır. En iyi jeneratörlerde, seviyeler tehlikeli bir eşiği aşarsa üniteyi kapatacak bir tür karbon monoksitdedektörübulunur.
-
Otomatik başlatma: Bir manuel jeneratör, bir kabloyu çekme yoluyla başlar. Bununla birlikte, başlat düğmeli bir jeneratör göründüğü kadar kolaydır.
-
Çıkışlar: Cihazlara güç sağlamak için bir jeneratör tasarlanmıştır ve çoğu cihaz fiş için bir prize ihtiyaç duyar. Daha az priz, sizi buzdolabı, dondurucu veya radyo gibi önemli cihazlar arasında öncelik vermeye zorlayacaktır. Çok çıkışa sahip bir jeneratör önemli cihazlarınızın çalışmasını sağlarken aynı zamanda belirli sayıda elektrik lüksüne erişmeyisağlar.
-
İnvertör: Bir invertör, dizüstü bilgisayarlar, tıbbi cihazlar veya alternatif akımdan zarar görebilecek diğer hassas ekipman parçaları gibi cihazlar için doğru akım (DC) elektrik sağlar.
-
Ekranlar: Her tür makinedeki göstergeler, performansını ve kaynaklarını izlemenize yardımcı olur. En belirgin gösterge bir gaz göstergesi olacaktır çünkü jeneratörü çalışır durumda tutmak için gereken kalan birincil yakıt seviyesini gösterir. Bununla birlikte, yağ göstergesi tartışmasız en önemlisidir, çünkü düşük yağ bir motoru yakalayabilir ve onu tamamen mahvedebilir. Çeşitli ekranlar da önemlidir.
Jeneratör Ne İşe Yarar?
Elektrik jeneratörü, elektrik üretimi için kullanılan, pillerde depolanabilen veya evlere, mağazalara, ofislere vb. doğrudan sağlanabilen bir cihazdır. Elektrik enerjisinin bulunmadığı ya da elektrik enerjisinin kesintiye uğradığı durumlarda kullanılmaktadır.
İlk Jeneratör Nerede Kullanılmıştır?
Dinamo adı verilen ilkjeneratörlerde AC, armatür şaftı üzerinde bir dizi döner anahtar kontağı olan bir komütatör ile DC'ye dönüştürülmüştür. Komütatör, şaftın her 180°’lik dönüşünde armatür sargısının devreye bağlantısını tersine çevirerek darbeli bir doğru akımı oluşturur.
Dinamo, endüstri için güç sağlayabilen ilk elektrik jeneratörüdür. Şu anda Birmingham Bilim Müzesi'nde yer alan 1844 tarihli Woolrich jeneratörü, endüstriyel bir süreçte kullanılan en eski elektrik jeneratörüdür. Elkingtons firması tarafından ticari elektro kaplama için kullanıldı.
Endüstriyel uygulamalarda kullanıma uygunolarak üretilmiştir.Dinamoelektrik makinesi, stator alanınıyaratmakiçin kalıcı mıknatıslar yerine kendi kendine güçoluşturanelektromanyetik alan bobinlerini kullanmıştır.
Jeneratör Nasıl Çalışır?
Jeneratör, bobin ve mıknatıs sayesinde elektromanyetik indüksiyon prensibine bağlı olarak çalışır. Bir iletken bobin (metal bir çekirdeğe sıkıca sarılmış bir bakır bobin), at nalı tipi bir mıknatısın kutupları arasında hızla döndürülür. İletken bobin, çekirdeğiyle birlikte bir armatür olarak bilinir. Armatür, motor gibi mekanik bir enerji kaynağının miline bağlanır ve döndürülür. Gereken mekanik enerji, dizel, benzin, doğalgaz vb. yakıtlarla çalışan motorlar veya rüzgâr türbini, su türbini, güneş enerjisi türbini vb. yenilenebilir enerji kaynakları ile sağlanabilir. Bobin döndüğünde, mıknatısın iki kutbu arasındaki manyetik alanı keser. Manyetik alan, iletkendeki elektronlara müdahale ederek içinde bir elektrik akımı akışını indükleyecektir.
Jeneratör Nerelerde Kullanılır?
Elektrik jeneratörü elektrik hatları üzerinden yerel, ticari ve endüstriyel müşterilere iletim ve dağıtım için kullanılır. Jeneratörler bunun dışında otomobiller, uçaklar, gemiler ve trenler için gereken elektrik gücünü de üretir. Jeneratörlerin kısaca genel kullanım alanları makine sanayi, inşaat sektörü, kamu kuruluşları, evler, apartmanlar, endüstri, çeşitli iş yerleriolarak sıralanabilir.
Jeneratörler kullandıkları yakıtlara ve kullanım şekline göre sınıflandırılabilir. Kullanım çeşidine göre seyyar ve sabit jeneratörler olarak sınıflandırabileceğimiz jeneratörleri yakıt çeşidine göre benzinli, dizel, biyo-dizel, emulsifiyedizel, propangazlı, doğal gazlı ve hidrojen jeneratör olmak üzere 6 sınıfa ayrılabilir.
Taşınabilir jeneratörler gaz veya dizel yakıtla çalışır ve geçici olarak elektrik gücü sağlar. Geçici elektrik gücü sağlaması nedeniyle tercih etmeyenleri olsa da taşınabilir olması nedeniyle de kullanıcıları bulunmaktadır.
Jeneratör Parçaları Nedir?
Jeneratör temel olarak bir alternatör ve bir motordan oluşur. Motor ve alternatör birbirine akuple edilmiştir. Jeneratör ana parçaları şunlardır:
- Motor (Dinamo)
- Alternatör
- Kontrol Panosu
- Şase – Yakıt Deposu
- Radyatör
- Kabin
- Yağlama Sistemi
- Egzoz Sistemi
- Marş ve Akü Sistemi
Jeneratörlerde Güç Seçenekleri Nelerdir?
Hizmet süresi, çalışma saati gibi kriterlere görejeneratörlerin farklı güç seçenekleri bulunmaktadır. Jeneratörlerin güç seçenekleri aşağıdadır:
- Standby Güç
- Prime Güç
- Continuous Güç
Standby Güç Jeneratörü Nedir?
Sınırlı sürelerde hizmet ederler. Sadece şebeke akımlarının olmadığı – kesildiği durumlarda yedek enerji verici olarak kullanılırlar. Aşırı yükleme yapılamayan jeneratör türleridir. 365 günde ortalama 200 saat hizmet verebilmektedirler.
Prime Güç Jeneratörü Nedir?
Her 12 saatte bir olmak üzere %10 oranında aşırı yük yüklemeye müsait olan jeneratörlerdir. Değişken yüklerde çalışma imkânı sunabilirler.
Continuous Güç Jeneratörü Nedir?
Sadece sabit yükler gerektiğinde kullanılabilirler. Aşırı yükleme imkânı sunmaz. Bu tür güç seçeneklerinde ortalama yük seviyesi %100 olabilmektedir.
Rotor Nedir?
Rotor, elektrik motoru, elektrik jeneratörü veya alternatördeki bir elektromanyetik sistemin hareketli bir bileşenidir. Dönmesi, rotor ekseni etrafında bir tork üreten sargılar ve manyetik alanlar arasındaki etkileşimden kaynaklanmaktadır.
Stator Nedir?
Stator (endüktör) döner elektromanyetik cihazların dış tarafında kalan dönmeyen duran statik parçasına denir. Alternatör, elektrik motorları, biyolojik rotor, jeneratörler de dönmeyen kısımlara statör denir. AC Motorun statorunda dönen bir manyetik alan oluşturmanın bir yolu, stator bobinleri için üç fazlı bir güç kaynağı kullanmaktır. Üç fazlı bir AC motorun statorunda dönen bir manyetik alan oluşturmak için yapılması gereken tek şey stator bobinlerini uygun şekilde sarmak ve güç kaynağı uçlarını doğru şekilde bağlamaktır.