Sıkça Sorulan Sorular
Elektrik Yangını Esnasında Neler Yapılmalıdır?
Elektrik yangını esnasında öncelikle soğukkanlı davranılması ve yangının elektrikten çıktığı bilinciyle hareket edilmesi gerekir. Eğer mümkünse öncelikle elektrik sistemi ana hat veya şalter üzerinden tamamen kesilmelidir. Daha sonra başta yangının çıktığı nokta olmak üzere yangına doğru araçlar kullanılarak müdahale edilmelidir. Elektrik yangını, kesinlikle su ile söndürülmeye çalışılmamalıdır.
Elektrik Yangını Nasıl Söndürülür?
Elektrik yangını söndürülmeye çalışırken göz önünde bulundurulması gereken en önemli husus su ile söndürmeye çalışmamaktır. Su, iletken özelliği taşıyan bir element olduğu için elektrikten kaynaklı çıkan bir yangının söndürülmesinden ziyade daha fazla alev almasına sebebiyet verebilir. Bu nedenler yangının elektrikten kaynaklı olarak çıktığı düşünülüyorsa kesinlikle su kullanılmamalıdır. Elektrik yangınlarına en uygun müdahale karbondioksit ile yapılır. Eğer karbondioksit bulunmuyorsa bunun yeri kuru kimyasal tozlar veya kum da kullanılabilir.
Elektrik Yangınlarından Nasıl Korunulur?
Olası elektrik yangınlarından korunabilmek için elektrik tesisatının bakımı düzenli ve periyodik olarak yaptırılmalıdır. Tesisata aşırı yük bindirmekten kaçınılmalı, şayet böyle bir gereklilik varsa tesisatın altyapısı güçlendirilmelidir. Kırılmış, incelmiş, eskimiş ve yıpranmış kablolar değiştirilmelidir. Ayrıca çok eski veya elektrik kaçağı yapan elektronik cihazların kullanımından kaçınılmalıdır. Eğer ihtiyaç yoksa veya bir süre kullanılmayacaksa elektrik sistemi ana hat üzerinden kesilmelidir. Olası elektrik kontaklarına karşı güçlü bir sigorta sistemi kullanıldığından emin olunmalıdır. Muhtemel bir elektrik arızasından şüpheleniliyorsa, bu durum 186 elektrik arıza telefon numarası kullanılarak bildirilmelidir. Ayrıca elektrik kazaları nasıl önlenir ve elektrik yangınları nasıl söndürülür gibi konular hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.