Sıkça Sorulan Sorular
Volta Pili Nasıl Çalışır?
Volta pilinin çalışma prensibi şu şekildedir; bir iletken çözeltinin içine iki farklı iletken çubuk yerleştirilir, bu çubuklar elektrot görevi görürken, iletken çözelti de elektrolit görevini görür. Çubuklar pilin kutuplarıdır. Böylelikle elektrik açığa çıkartabilen ve az miktarlarda depo edebilen bir pil meydana getirilir.
Volta Pili Deneyi Nedir?
Volta pili deneyi, Volta pilinin yapısını ve özelliklerini incelemek için yapılan deneydir. Suyla seyreltilmiş sülfürik asit çözeltisinin içine batırılan iki farklı iletken çubuk yardımıyla basit bir volta pili yapılabilir. Çinko atomları çözelti içinde çözünür ve artı (+) yüklü iyon durumuna geçerler. Bu durumda çinko elektrot eksi (-), bakır elektrot artı (+) yük kazanır. Çinko elektrottaki eksi (-) yükler iletken aracılığıyla bakır elektrota ulaştıklarında çözeltide bulunan hidrojen iyonları nötr hale geçerek gaz halinde bakır elektrot üzerinde toplanırlar. Kısa bir zaman sora bakır elektrot etrafında hidrojen gazının birikmesi artacağı için volta pili akım veremez hale gelir. Bu olaya “kutuplanma” denmektedir. Deneyin sonunda eksi (-) kutup çinko levha olurken, artı (+) kutup ise bakır levha olmuştur.
Volta pili deneyinin aşamaları şu şekildedir.
- Beherglas içine 200 ml su koyulur ve üzerine bir miktar sülfürik asit dökülür.
- Bakır ve çinko elektrotları beherglasın içindeki çözeltiye daldırılır
- Voltmetrenin artı (+) ucuna bakır, eksi (-) ucuna çinko elektrotları bağlanır ve pilin E.M.K’sı (Elektro Manyetik Kuvvet) ölçülür.
Alessandro Volta Pilini İlk Ne Zaman Yaptı?
Alessandro Volta, ilk volta pilini 1800 yılında yapmıştır.
Volta Pili ve Voltaj İlişkisi Nedir?
Voltaj bir iletkenin iki ucu arasında oluşan potansiyel farktır. Bu prensibi keşfeden Alessandro Volta yine bu prensibe dayanarak ilk volta pilini icat etmiştir.
Volta Pili Elektrik Enerjisini Nasıl Barındırır?
Volta, keşfin öncülü olan Luigi Galvani’ninde üzerinde çalışma yaptığı hayvan vücudundaki elektrik potansiyeliyle ilgili birçok araştırma yapmıştır. Bu araştırmalar sonucunda, hayvanların kas hücrelerinde mevcut olan metal iyonlarının ve hücre sıvısının potansiyel fark ürettiğini bulmuştur. Doğadan alınan bu ilham sayesinde kurduğu ilk pil düzeneğinde, kap içerisindeki tuzlu su çözeltisinin birbirinden uzak iki ayrı uç kısmına çinko ve bakır materyalli tabakalar yerleştirmiş ve sonuç olarak elektrik potansiyeli elde etmiştir. Elektrik enerjisi kaynağını bu potansiyellerden almaktadır.
Volta Pili ve Günümüzdeki Piller Arasındaki Fark Nedir?
Volta pili, ıslak pillere örnektir, günümüzde kullanılan piller ise kuru piller sınıfındadır. Pil çeşitleri şunlardır:
- Kurşun Asit Piller (Aküler)
- Kuru Piller
- Alkali Piller
- Çinko Karbon Piller
- Çinko Hava Pilleri
- Gümüş Oksit Piller
- Lityum Piller