EPDK’nın yayınladığı Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’nin 48. Maddesine göre; “Kendi adına perakende satış sözleşmesi veya ikili anlaşması olmadan daha önceki tüketici adına düzenlenen ödeme bildirimlerini ödemek suretiyle elektrik enerjisi tüketmesi” usulsüz elektrik kullanımı olarak tanımlanmıştır. Yani eğer ikamet ettiğiniz meskende veya işlettiğiniz iş yerinde, sizden önce elektrik aboneliği yapmış özel veya tüzel kişinin aboneliği üzerinden, elektrik aboneliği üzerine almadan kullanıyorsanız usulsüz kullanım yapıyorsunuz demektir. Bu durumun tespiti halinde, yine aynı yönetmelik uyarınca; “elektrik tedarikçisi tarafından, tüketiciye yükümlülüklerini yerine getirmesi için 15 gün süre verildiğini belirten kesme ihbarı bırakılır. Yükümlülüklerini yerine getirmeyen tüketicinin dahil olduğu tüketici grubundan ait olduğu yıla ilişkin Kurul Kararı ile belirlenen kesme-bağlama bedelinin 5 katı ücret tahsil edilerek doğrudan elektriği kesilir”. Ancak tüketici, usulsüz kullanımın tespitinden önce ilgili kuruluşlara elektrik aboneliği üzerine almak için başvuru yapmış ve bunu belgeleyebiliyorsa, usulsüz kullanıma ilişkin cezai yaptırımlar uygulanmaz.
Benzer şekilde, eğer bir ev veya iş yerinden taşınırken elektrik aboneliğinizi iptal etmezseniz, sizden sonra gelen tüketici elektrik aboneliği üzerine almadan, sizin aboneliğiniz üzerinden tüketim yapabilir. Yeni tüketici, sizin aboneliğiniz üzerinden yaptığı elektrik tüketim faturalarını ödemezse, ödeme bildirimleri sizin aboneliğinize düzenlendiği için ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Elektrik üzerine alma, yani kendi adınıza elektrik abonelik başvurusu yapmamanız veya elektrik aboneliğinizi iptal etmemeniz durumunda cezai yaptırım veya tüketmediğiniz elektrik enerjisinin bedeli ile karşı karşıya kalabilirsiniz.