Sıkça Sorulan Sorular
Pencerelerde Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır?
Pencereler, camdan imal edilmiş ve mekânın dışına görüş sağlayan açılır yapılardır. Bir pencerenin kullanışlı olduğu kadar estetik görünmesi de arzu edilir. Bu nedenle pencereler, ısı yalıtımının en görünmez şekilde yapılmasını gerektiren noktalardır. Standart cam, iki yöndeki ısının geçişine izin veren bir yapıya sahiptir. Buna ek olarak camın takılı olduğu dış kasa ve dış kasanın oturtulduğu duvar açıklıkları da iyi bir şekilde kapatılmadığı takdirde iç ortam ile dış ortam arasında ciddi bir ısı geçişi yaşanır. Bu nedenle camın takılı olduğu kenar ve köşe kısımlarının lastik, macun veya silikon gibi malzemelerle etkin bir şekilde kapatılması gerekir. Bu durum ısı alışverişinin kesilmesi için yeterli değildir.
Cam, ısıyı geçirme özelliğine sahip bir malzemedir. Pencerelerde ısı yalıtımı yapmak için genellikle ısıcam teknolojisinden faydalanılır. Isıcam, en az iki camdan meydana gelir. Cam plakalarının arasında ise yalıtıma katkı sunacak gazlar veya kuru hava tabakası yer alır. Bu sayede ısı, ilk camı geçse de aradaki gaz ve hava tabakaları nedeniyle diğer cama ulaşamayacaktır. Cam plaka sayısı arttıkça, ısı yalıtımının kalitesi de artar. Ayrıca özellikle ahşap kasaya sahip pencerelerin bağlantı noktalarını tamamen yalıtmak son derece zor olduğundan, pencere kasası olarak günümüzde genellikle PVC veya alüminyum kullanılır.
Duvarlarda Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır?
Duvarlarda ısı yalıtımı, doğrudan duvarın içine yapılabildiği gibi duvarın dışından da yapılabilir. Duvarın içinden yapılan yalıtım uygulamaları, terleme riski barındırdığı için risklidir ve bazı durumlarda yasal yönden yasaklanmıştır. Ancak terleme riski gözetilerek yapılan iç duvar yalıtımları güvenli bir şekilde kullanılabilir. Dışarıdan yapılan ısı yalıtım işlemleri, yalnızca ısı değil aynı zamanda ses yalıtımı yönünden de etkilidir. Duvar yalıtımı için genellikle yalıtım levhaları kullanılır. Bu levhalar; XPS ve EPS levhalardır. Bu malzemelerin yanı sıra duvar yalıtımında çeşitli köpükler ve taş yünleri de kullanılır.
Kapılarda Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır?
Kapılarda yapılan ısı yalıtım uygulamaları, kapının türüne göre değişiklik gösterir. Eğer kapı tamamen cam bir kapıysa veya kapının bir bölümü camdan oluşuyorsa tıpkı pencere yalıtım uygulamalarında kullanıldığı gibi çift camlı ısıcam sistemleri kullanılarak yalıtım gerçekleştirilir.
Yalıtımı yapılacak olan kapı ahşap veya çelik kapı ise, zaten ısıyı çok az geçiren ahşap ve çelik kapıların kenarlarındaki, üzerindeki ve altındaki boşluklara maskeleme yapılması yeterlidir. Bu maskeleme işlemi için termoplastik fitiller, kauçuk fitiller ve köpük bantlar kullanılır. Kapının dış tarafına yerleştirilen mermer ile kapının kapalı halde mermere temas ettiği kenara uygulanan bu malzemeler, bütün boşlukları doldurarak kapı aralarından ısı sızmasını efektif bir şekilde engeller.
Çatı Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır?
Çatı ısı yalıtım uygulamaları genellikle yalıtım levhaları ve şilteler ile yapılır. Malzemeler ile çatı arasına serilen şilte, esnek yapısıyla tüm boşlukların dolmasını ve yalıtım malzemelerinin çok daha etkili çalışabilmesini sağlar. Çatılara yapılan ısı yalıtım işlemleri beton çatılarda doğrudan beton yüzeyine yapılırken, eski tip ahşap çatılarda ise merteklerin arasına ve üzerine yapılır.
Çatı ısı yalıtımı yapılırken kullanılan malzemeler, olası bir su sızıntısına karşı daha dayanıklı olacak malzemeler arasından tercih edilir. Çatı yalıtımında en çok kullanılan malzemelerden biri ise cam yünüdür.
Tavan Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır?
Tavan ısı yalıtımı, tavanın alt yüzeyine yapılarak gerçekleştirilir. Tavanın üst dış yüzeyine yapılan yalıtım işlemleri ise çatı yalıtımı olarak adlandırılır. Apartmanlarda her dairenin üzerinde başka bir daire yer aldığı için, sonuncu kat dışındaki dairelerin tavanlarına tavanın alt yüzeyinden yapılan tavan ısı yalıtım uygulamaları yapılır. Tavan ısı yalıtım uygulamalarında en çok kullanılan malzemeler cam yünü ve taş yünüdür. Ayrıca tavan gözle görülür bir yer olduğu için dekoratif bazı kaplamalarla ısı yalıtımını %40’a varan seviyelerde desteklemek mümkündür. Bu işlemler için de tavan straforu ve bazı köpük malzemelerden yararlanılır.
Zemin Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır?
Zemin ısı yalıtımında pek çok malzeme kullanmak mümkündür. Etkili bir zemin ısı yalıtımı için birkaç malzeme kat kat kullanılabilir. Zeminin bir miktar açılması ve tercih edilen ısı yalıtım malzemesinin döşenmesinden sonra, malzeme üzerine membran ve benzeri kaplama yapılabilir. Bu kaplama üzerine yapılacak olan şap döşemesinin üzerine zemin kapatılarak yalıtım işlemi gerçekleştirilebilir. Zeminin son malzemesi parke olacaksa, parke ile şap kaplama arasına şilte serilerek yalıtımın etkisi artırılabilir.
Isı Yalıtımı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Isı yalıtımı yaparken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
- Isı yalıtımının yapılacağı yere göre doğru yalıtım malzemesinin seçildiğinden emin olunmalıdır.
- Etkili bir yalıtım için minimum üç santimetre boyutunda yalıtım malzemesi kullanılmalıdır.
- Isı yalıtımı için kullanılan levhalar rastgele bir şekilde değil, kabul görmüş ve etkili yalıtım sağlayabilecek bir şekilde yerleştirilmelidir.
- Isı yalıtımının iç yerine dış taraftan yapılmasının daha etkili sonuçlar sağlayacağı bilinmeli ve eğer mümkünse yalıtım dış taraftan yapılmalıdır.
- Isı yalıtım malzemelerinin en efektif şekilde monta edildiğinden emin olmak ve yalıtım malzemelerinden kaynaklanabilecek herhangi bir riskten haberdar olarak bu riski minimuma indirmek için uzman personel ile çalışılmalıdır.
Isı Yalıtımının Maliyeti Ne Kadardır?
Isı yalıtımının maliyeti, ısı yalıtımın yapılacağı yere göre değişiklik gösterir. Farklı yerlerde farklı malzemeler kullanılacağı için, malzemeler arasındaki fiyat farkı ısı yalıtım maliyetinin belirlenmesinde önemli rol oynar. Aynı zamanda ısı yalıtımın yapılacağı yerin metre kare büyüklüğü de ısı yalıtım maliyetine doğrudan etki eden bir faktördür. Isı yalıtımında en çok kullanılan ısı yalıtım levhalarının metre kare fiyatları KDV hariç 80 TL’den başlamaktadır.
Isı Yalıtımının Faydaları Nelerdir?
Isı yalıtımının faydaları şunlardır:
- Isı kaybını azaltarak yalıtım yapılmış olan mekanın yazın soğuk, kışın ise sıcak kalmasına yardımcı olur.
- Ev odaları arasındaki sıcaklıkların dengeli hale gelmesine yardımcı olur.
- Isıtma ve soğutma masraflarını azaltır.
- Mantar ve küf oluşumunu engeller.
- Bazı ısı yalıtım uygulamaları ısı yalıtımının yanı sıra dekoratif görüntü de sağlar.
- Demirlerin paslanma hızını ciddi bir oranda azaltır.
- Elektrik ve doğalgazdan tasarruf sağlar.
Isı Yalıtımı Elektrikten Tasarruf Sağlar mı?
Isı yalıtımı elektrik tüketiminden tasarruf edilmesine yardımcı olur. Özellikle ısıtma veya soğutma için klima kullanan evlerin elektrik tüketimlerinin azalmasında ısı yalıtımının ciddi bir etkisi vardır. Isı yalıtımı, içerideki soğuk veya sıcak havanın kaçmasını engelleyerek ortamın sıcaklığının sabit tutulmasına yardımcı olur. Bu sayede klima veya elektrikli soba gibi cihazların kullanımı azalır. Bu da elektrik tasarrufu yapılmasını sağlar.
Isı Yalıtımı Doğalgazdan Tasarruf Sağlar mı?
Özellikle soğuk kış aylarında ısınmak için doğal gaz kullanan evlerde ısı yalıtımı büyük oranda tasarruf sağlar. Isı yalıtımı sayesinde içerideki sıcak hava çok daha uzun süre soğumadan sabit kalabilir. Bu durum, doğal gaz kullanımının azalmasına ve buna bağlı olarak da doğalgaz tasarrufu sağlar.
Isı Yalıtımı Faturayı Nasıl Ekiler?
Isı yalıtımı hem yaz hem de kış aylarında elektrik faturalarını, buna ek olarak kış aylarında ayrıca doğalgaz faturalarını da olumlu yönde etkiler. Isı yalıtımı sayesinde iç ortamdaki hava daha uzun süre korunur. Bu sayede soğutulmuş bir ortam çok daha geç ılır. Aynı şekilde ısıtılmış bir ortam ise çok daha geç soğur. Bu sayede ısıtma ve soğutma için kullanılacak doğalgaz veya elektrikli cihazların kullanımı azalır. Bu da ısı yalıtımının faturaları olumlu yönde etkilediğini gösterir. Isı yalıtımı, elektrik fatura hesaplama işlemlerinde gözle görülür seviyede tasarruf etkisi gösterebilir.