Tahkim Nedir?

Tahkim, taraflar arasında meydana gelen anlaşmazlıkların yasal yargı organlarına aksetmeden taraflarca belirlenen hakemler tarafından çözümlenmeye çalışıldığı bir yargısal faaliyettir.
Tahkim Nedir? Tahkim Başvurusu | encazip

Tahkim, taraflar arasında meydana gelen anlaşmazlıkların yasal yargı organlarına aksetmeden, taraflarca belirlenen hakemler tarafından çözümlenmeye çalışıldığı bir yargısal faaliyettir. Alternatif bir uzlaşma yöntemi olan tahkim ile taraflar arasındaki anlaşmazlıklar çok daha hızlı bir şekilde neticelenebilir.

Sigorta Hukukunda Tahkim Nedir?

Sigorta hukukunda tahkim, 2007 yılı itibarıyla 5684 sayılı Sigortacılık kanunu ile yürürlüğe girmiştir. Bu kanunla beraber sigortacılıkta tahkim sistemi sağlanarak sigortalılar ile sigortacı kuruluşlar arasındaki anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması hedeflenmiştir. Sigortacılık Kanununun 30. Maddesinin 12. Fıkrası ile Sigorta Tahkim Komisyonunun 5 bin TL tutarının altında kalan anlaşmazlıklara ilişkin kararları kesin karar olarak kabul edilir. 5 bin TL tutarının üzerindeki kararlara yapılan itirazlarda ise itirazı inceleyen heyetin kararları kesin olarak kabul edilir.

Sigorta Tahkim Komisyonu Nedir?

Hazine Bakanlığı Hazine Müsteşarlığına bağlı olan ve Sigorta Tahkim Komisyonu, sigortalı ile sigortacı taraflar arasında doğan anlaşmazlıkları çözüme kavuşturmak amacıyla yetkilendirilmiş bir komisyondur. Sigorta Tahkim Komisyonunun merkezi İstanbul’da bulunur. 14 Haziran 2007 tarihinde kurulan Sigorta Tahkim Komisyonu; bir Hazine Müsteşarlığı temsilcisi, bir tüketici derneği temsilcisi, bir akademisyen hukukçu temsilcisi ve iki birlik temsilcisinden oluşur. Sigorta Tahkim Komisyonunun 5 bin TL tutarının altında kalan anlaşmazlıklara ilişkin verdiği kararlar kesindir ve itiraz edilemez.

Sigorta Tahkim Komisyonu Çalışmalarını Nasıl Yürütür?

Sigorta Tahkim Komisyonu çalışmalarını, Komisyon Başkanlığı ve bu başkanlığa bağlı olarak görev yapmakta olan müdür, müdür yardımcısı, raportörler ve diğer personeller ile yürütür. Sigorta Tahkim Komisyonuna yapılan başvurular ilk olarak sigorta raportörleri tarafından incelendikten sonra çözüme kavuşturulmaya çalışılır. Bu aşamada çözüme kavuşturulamayan başvurular, Sigorta Tahkim Komisyonu tarafından bağımsız olarak görev yapan sigorta hakemlerine sevk edilir.

Kimler Tahkim Başvurusunda Bulunabilir?

Sigorta Tahkim Komisyonuna, sigortalılar, lehtarlar ve sigorta ettirenler başvuruda bulunabilir. Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurabilmek için sigorta sözleşmesinde meydana gelen bir anlaşmazlığa binaen sigorta şirketine başvurmuş ancak olumsuz cevap almış olmak gerekir. Sigorta Tahkim Komisyonuna hem gerçek hem de tüzel kişilerin başvuruda bulunması mümkündür. Sigorta Tahkim Komisyonuna yapılan başvurunun komisyon tarafından üstlenilebilmesi için söz konusu anlaşmazlığın mahkemeye veya Tüketici Sorunları Hakem Heyetine intikal etmemiş olması gereklidir.

Tahkim Başvurusu Nasıl Yapılır?

Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru yapılmadan önce söz konusu anlaşmazlıkla ilgili olarak sigorta şirketine yazılı başvuru yapılmış ve bu başvuruya sigorta şirketi tarafından yazılı bir şekilde olumsuz yanıt verilmiş olması gerekir. Sigorta şirketi, 15 iş günü içerisinde yazılı yanıt vermezse de komisyona başvurma hakkı elde edilmiş olur. Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurmak için resmi internet sitesi olan sigortatahkim.org üzerinden temin edilebilecek başvuru formunun eksiksiz bir şekilde doldurulup imzalanması gerekir. Daha sonra bu forma ek olarak anlaşmazlık durumlarını ispatlayıcı belgeler ile komisyon tarafından istenen diğer belgeler ilave edilmelidir. Güncel başvuru bedeli komisyonun hesabına yatırıldıktan sonra bu evrak ve belgeler doğrudan komisyona teslim edilerek ya da posta yolu ile gönderilerek başvuru tamamlanabilir.

Tahkim Başvurusunda Gereken Belgeler Nelerdir?

Sigorta tahkim başvurusunda bulunabilmek için gerekli olan belgeler aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Başvuru formu.
  • Kimlik fotokopisi.
  • Olayın, taleplerin ve hukuki dayanakların ifade edildiği dilekçe.
  • Varsa sigorta sözleşmesi.
  • Anlaşmazlığa yönelik her türlü ses, görüntü dosyası, kanıt, rapor veya ispatlayıcı unsur.
  • İspat niteliği taşımasa da anlaşmazlığa yönelik her türlü bilgi ve belge.
  • Sigorta şirketine yapılan başvuruya alınmış olan ret cevabı veya 15 iş günü içerisinde sigorta şirketinin geri dönüş yapmadığını ispatlayan bilgi ve belge.
  • Tahkim komisyonu güncel başvuru ücretinin ödendiğine ilişkin makbuz.
  • Başvuru vekil yoluyla yapılıyorsa vekaletname.

Tahkim Başvurusu Nasıl Sorgulanır?

Tahkim başvurusu, sigortatahkim.org üzerinde bulunan sorgulama modülünden kolaylıkla yapılabilir. Sorgulama işleminin yapılabilmesi için, tahkim başvurusu yapılırken alınan esas numarası ile kimlik numarası bilgilerinin girilmesi gerekmektedir.

Tahkim Sonucuna Nasıl İtiraz Edilir?

5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 30. maddesi uyarınca tahkim sonucuna itiraz yapılabilmesi için söz konusu anlaşmazlığın 5 bin TL tutarının üzerinde olması gerekir. İtiraz işlemi, hakem kararının bildirilmesinden sonraki en geç 10 gün içerisinde yapılmalıdır. Bu süre zarfında yapılmayan itirazlar değerlendirmeye alınmaz. İtiraz işlemi için sigortatahkim.org üzerinden temin edilebilecek itiraz başvuru formunun doldurulması ve itiraz başvuru ücretinin ödenmesi gerekir. Uyuşmazlık tutarları ve itiraz başvuru ücretleri 2024 yılı itibarıyla aşağıdaki gibidir.

  • 0 -  5.000 TL: 150 TL
  • 5.001 - 10.000 TL: 350 TL
  • 10.001 - 30.000 TL: 500 TL
  • 30.001 TL ve üzeri: Uyuşmazlık tutarının %1,5'i

İlgili İçerikler

30 Aralık 2022 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 10 Ekim 2024
EnCazip Ekibi
EnCazip Ekibi
Yazar
Yazar Hakkında
encazip.com’un amacı, tüketicilere her durumda tasarruflu ve cazip olanı gösteren bir kutup yıldızı olmaktır. Tüketicilerin tasarruf etmelerini ve bu süreçte kendilerini güvende hissetmelerini hedefler.
Detaylı Bilgi