4c Sigorta Nedir?

4c sigorta, geçmişte Emekli Sandığı kapsamında sigortalı olan kişilerin tüm sigorta kurumlarının SGK altında birleşmesi sonrasında girmiş olduğu kapsamı ifade eder.

4c Sigorta Nedir? 4c Hakları | encazip

En cazip sigortayı anında bulun!

4C sigorta, geçmişte Emekli Sandığı kapsamında sigortalı olan kişilerin, tüm sigorta kurumlarının SGK altında birleşmesi sonrasında girmiş olduğu kapsamı ifade eder. Önceden kadrolu olarak devlet memurluğu vazifesini ifa eden kişiler Emekli Sandığı kapsamında sigortalanmaktaydı. Sigorta kurumlarının (BAĞ-KUR, SSK, Emekli Sandığı) SGK çatısı altında birleşmesiyle birlikte bu kapsamlar 4A, 4B ve 4C olarak ayrıldı. 4C kapsamında sigortalı olan kişiler, kadrolu devlet memuru olan bireylerdir. 4C kapsamında sigortalanan kişilerin SGK primleri devlet tarafından yatırılır.

4c Sigortalı Ne Demek?

4C sigortalı, 4C kapsamında SGK primi ödenen kişileri ifade eder. 4C kapsamına girebilmek için kadrolu devlet memuru statüsüne sahip olmak gerekir. Günümüzde devlete bağlı olarak çalışan sözleşmeli personeller de bulunur. Sözleşmeli personeller 4C değil 4B kapsamında sigortalanır. 4C sigortalıların sigorta primleri devlet tarafından ödenir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca kadrolu devlet memurluğu görevini ifa edenler 4C sigorta kapsamında yer alır.

4C Hangi Mesleklerin Kapsamına Girer?

4C, kadrolu devlet memurlarını kapsam altına alan bir sigorta türüdür. Kadrolu devlet memurluğu görevini ifa eden herkes 4C sigortalıdır. Devlete bağlı olarak kadrolu çalışan tüm mesleklerin 4C sigorta kapsamında olduğu söylenebilir. 4C kapsamındaki mesleklerden bazıları aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Hakim
  • Savcı
  • Polis
  • Doktor
  • Mühendis
  • Bürokrat
  • Hemşire
  • Veznedar

4C Hizmet Dökümü Nedir?

4C hizmet dökümü, 4C kapsamında sigortalı olan kişilerin tüm sigorta süreci, prim ödemeleri ve diğer ayrıntılı bilgileri görebileceği bir listeleme hizmetidir. 4C hizmet dökümüne bakılarak kişinin hangi tarihte, hangi priminin ödendiği, çalışma gün sayısı, prim ücretleri ve benzeri bilgiler görülebilir. Emekliliğe yönelik hesaplamalarda da 4C hizmet dökümünden faydalanılabilir. 4C kapsamında sigortalı çalışan kişiler, 4C hizmet dökümüne e-devlet üzerinden kolaylıkla ulaşılabilir. Bunun için e-devlete giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna “4C hizmet dökümü” yazmak yeterlidir.

4C Hizmet Dökümü Nereden Alınır?

4C hizmet dökümü e-devlet üzerinden giriş yapılarak kolayca alınabilir. 4C hizmet dökümü almak için e-devlete giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna “4C hizmet dökümü” yazmak yeterlidir. 4C hizmet dökümü almanın bir diğer yolu ise Sosyal Güvenlik Kurumuna doğrudan giderek talepte bulunmaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

4C Hakları Nelerdir?

4C Çırak Sigorta Kolu Nedir?

4C Sigorta'nın 4A ve 4B'ye Göre Farkları Nelerdir? 

2023 4C Sigorta Primi Ne Kadar?

İlgili İçerikler