En cazip sigortayı anında bulun!
Araç muayene ücretleri, belirli aralıklarla güncellenir. Zorunlu olan ve zorunlu olmayan muayeneler yapılırken, güncel fiyatlandırma baz alınır. 2023 yılı için Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan ve 1 Ocak 2023 tarihinde geçerlilik kazanan araç muayene ücretleri aşağıdaki gibidir.
Araç Tipi | 2023 Muayene Ücreti |
---|---|
Otobüs, kamyon, çekici ve tanker | 1.528,10 TL |
Otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römork | 1.130,44 TL |
Römorklu ve römorksuz traktörler, motosikletler, motorlu bisikletler | 575,84 TL |
Araç Muayenesi Gecikme Cezası Ne Kadar?
Araç muayenesi gecikme cezası her araca göre farklılık gösterir. Bunun nedeni, gecikme cezasının muayene ücreti üzerinden hesaplanmasıdır. Her aracın muayene ücreti farklıdır. Araç muayenesi gecikme cezası ise muayene ücretinin %5’i oranında hesaplanır. Geciken her ay için %5 ceza muayene ücretine ilave edilir.
Araç Muayene Ücretine Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü Dahil midir?
Egzoz muayenesi sırasında yapılan egzoz gazı emisyon ölçümü, araç muayene ücretine dahil değildir ve ek olarak ücretlendirilir. Egzoz emisyon ölçüm ücreti de tıpkı araç muayene ücreti gibi her yıl değişiklik gösterir. 2023 yılı için egzoz gazı emisyon ölçümü ücreti 180 TL olarak belirlenmiştir. Egzoz emisyon ölçüm cüreti her araç için sabittir. Aracın türüne, yaşına ya da modeline göre değişiklik göstermez.
Araç Muayenesi İçin Gerekenler Nedir?
Araç muayenesi, zorunlu ya da ihtiyari olmak üzere ikiye ayrılır. Her iki muayene türü de bazı gereklilikleri bünyesinde barındırır. Araç muayenesi yaptırabilmek için, araç sahiplerinin belirli belgeleri hazırlamaları ve muayene için randevu almaları gerekir. Tuvturk.com.tr üzerinden araç muayenesi yaptırmak için randevu alan araç sahiplerinin aşağıdaki belgeleri hazır etmeleri gerekir.
- Kimlik belgesi
- Araç ruhsatı
- Zorunlu trafik sigortasına ilişkin sigorta poliçesi
- Vergi borcu olmadığını gösteren belge
- Ceza borcu olmadığını gösteren belge
- Egzoz gazı ölçüm muayene raporu
- Sızdırmazlık raporu (LPG’li araçlar için)
Araç Muayenesi Randevusu Alınırken Ücret Ödeniyor mu?
Araç muayenesi randevusu almak tamamen ücretsizdir. Hiçbir muayene istasyonu yetkilisi randevu için ücret talep etmez. Ücretle araç muayenesi randevusu verdiğini öne süren kişilere kesinlikle itibar edilmemelidir. Araç muayene randevusu, tüm TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarından ücretsiz bir şekilde alınabilir. Buna ek olarak tuvturk.com.tr adresi üzerinden de ücretsiz araç muayene randevusu alınabilir.
Araç Muayene Cezası Ne Kadar 2023?
Karayolları Trafik Kanunu uyarınca muayenesiz araçla trafiğe çıkılması halinde ceza uygulanır. Araç sahipleri e devlet üzerinden “araçlarım” sayfasına giderek araçları için muayene son geçerlilik tarihini öğrenebilir. Bu tarih dolmadan önce araç muayenesinin yenilenmesi gerekir. Muayene edilmeyen araçlara verilen araç muayene cezası, 2023 yılı için 951 TL’dir. Buna ek olarak muayenesiz şekilde ikinci kez yakalanan araç bağlanarak trafikten menedilir ve en yakın TÜVTÜRK istasyonuna gönderilir. Bu işlemin yapılması sırasında ortaya çıkan masraflar da araç sahibine ödetilir.
Araç Muayenesi Olmayan Araç Bağlanır mı?
Muayenesiz bir şekilde trafiğe çıkan araçlara ilk yakalanmalarında para cezası kesilir. 2023 yılı için belirlenen araç muayene cezası 951 TL’dir. İlk yakalanmaya rağmen araç muayenesini yaptırmayan ve buna rağmen trafiğe çıkan aracın tekrar yakalanması halinde araç bağlanır ve trafikten menedilir.
Muayenesi Olmayan Araç Satış Yapılabilir mi?
Muayenesi olmayan araçların satışlarının yapılması mümkün değildir. Satış işlemi için aracın muayeneden geçmiş olması gerekir. Muayenesiz araçlar için satış işlemleri başlatılabilir. Ancak muayene yapılmadan aracın satışı tamamlanamaz ve devir işlemi yarıda kalır.
Trafik Cezası Olan Araç Muayeneden Geçer mi?
Vergi borcu, trafik cezası borcu ve OGS borcu olan araçlar muayeneye alınmaz. Özellikle TUVTÜRK resmi sitesi üzerinden randevu alınırken aracın borcu olmadığından emin olunması hatırlatılır. Bu nedenle aracı muayeneye götürmeden önce üzerinde herhangi bir trafik cezası, vergi borcu veya OGS borcu olmadığından emin olunmalıdır. Borcu olan araçlar muayeneye alınmadan önce borçların ödenmesi gerekir. Aracının herhangi bir borcunun olup olmadığından emin olmayan araç sahipleri, e devlet “araçlarım” sayfasından araç borç ve cezalarını öğrenebilir.
Araç Muayene Tarihinden Önce Muayene Yapılır mı?
Aracın muayene tarihinden önce de muayene ettirilmesi mümkündür. Araç muayene tarihi, son muayene geçerlilik tarihine göre belirlenir. Son muayene geçerlilik tarihi, her muayene sonrası işlenen bir tarihtir. Bu tarihten sonra araç muayenesiz konuma düşer. Araç muayenesini yaptırmak için bu tarihi beklemeye gerek yoktur. Önceki bir zamanda da muayene istasyonuna gelinerek araca muayene yaptırmak mümkündür. Yapılan muayene sonrası yeni son muayene geçerlilik tarihi, muayeneye gelinen gün üzerinden hesaplanarak işlenir. Son araç muayene geçerlilik tarihini öğrenmek için e devlet “araçlarım” sayfasına bakılabilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Hacizli Araç Muayeneden Geçer mi?
Hacizli araçlar muayeneden geçemez. Bunun nedeni hacizli araçların üzerlerinde vize işlemi yapılamamasıdır. Bu işlemin yapılamamasına bağlı olarak araçta hiçbir kusur olmasa bile araç muayeneden geçemez. Araç üzerindeki haczin kaldırılmasından sonra araç muayeneden geçebilir.
Son Susturucu Olmadan Muayeneden Geçer mi?
Susturucusuz araçlar hiçbir şekilde muayeneden geçemez. Susturucu, gürültü kirliliğini önleyen en önemli parçadır. Bu nedenle susturucusu olmayan araçlara muayeneden onay verilmez. Susturucusu iptal edilmiş olan araçların muayeneden geçmesi için susturucunun yeniden takılması gerekir.
Xenon Farlar Muayeneden Geçer mi?
Xenon farlı araçlar hafif kusurlu sayılır. Bu nedenle muayeneden geçmeleri mümkündür. Ancak bunun için aracın orijinal far standartlarının değiştirilmemesi ve xenon farların entegrasyonunun, aracın aslında uygun şekilde yapılması gerekir. Gaz deşarjlı ampul kullanan far değişimleri ise muayeneden geçemez.
Modifiye Araç Muayeneden Geçer mi?
Modifiyeli araçların muayeneden geçmesi, araca ne tip bir modifikasyon işlemi uygulandığına göre değişiklik gösterir. Pek çok durumda modifiyeli araçlar muayeneden geçemez. Aracın muayeneden geçebilmesi için bazı modifikasyonların eski haline getirilmesi gerekir. Küçük çaplı ve aracın orijinalini bozmayan bazı modifikasyon işlemleri ise muayeneden doğrudan veya hafif kusurlu şekilde geçebilir. Camlara film takılması, spoiler eklentisi, aracın yükseltilmesi veya alçaltılması, araca çakar lambası takılması, susturucunun sökülmesi ve farların orijinal tasarıma aykırı şekilde dizayn edilmesi gibi modifikasyonlar muayeneden geçemez.
Amerikan Park Araç Muayeneden Geçer mi?
Amerikan park araçlar, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yasal düzenlemelere göre dizayn edilmiştir. Bu araçlarda sinyal lambaları sürekli olarak yanık durumdadır. Aracın görünürlüğünü arttırdığı için bu lambaların sürekli yanık halde kalması Amerika Birleşik Devletleri kanunlarınca uygun görülmüştür. Sürücü sinyal verdiğinde ilgili lamba yanıp sönmeye başlar. Sinyali kapattığında ise lamba sürekli olarak yanmaya devam eder. Bu durum Türkiye’deki standartlara uygun değildir. Bu sebeple Amerikan park araçlar ağır kusurlu sayılır ve muayeneden geçemez.
Araç Cam Filmi Muayeneden Geçer mi?
İster ön ister yan camda yer alıyor olsun, camlarına film çekilmiş olan araçlar muayeneden geçemez. Aracın muayeneden geçebilmesi için öncelikle araca sonradan ilave edilmiş filmlerin sökülmesi gerekir. Orijinalinden karanlık cama sahip olan araçlar ise istisnadır.
Spoiler Muayeneden Geçer mi?
Sonradan spoiler eklenmiş olan araçlar ağır kusurlu görülerek muayeneden geçemez. Aracın muayeneden geçebilmesi için spoilerın sökülmesi gerekir. Aracın orijinalinde spoiler yer alıyorsa ve ruhsata işlenmiş durumda ise araç muayeneden geçebilir. Çünkü orijinalinde spoiler bulunan araçlar istisnadır.
Coilover Amortisör Muayeneden Geçer mi?
Coilover amortisör, araçlara yerleştirilen bir tür süspansiyondur. Coilover amortisör aracın yere yakınlaştırılması için takılmış ise araç muayeneden geçemez. Coilover amortisörlü bazı araçlar ise muayeneden geçebilir. Bunun için en önemli etmen, aracın yoldaki platformları geçebilecek düzeyde makul bir seviyede olmasıdır.
Çift Çıkış Egzoz Muayeneden Geçer mi?
Çift egzoz, araç motorunun yakıtları yaktıktan sonra meydana gelen gazları tahliye etmelerini kolaylaştırmak amacıyla geliştirilen bir sistemdir. Ancak fabrika çıkışı çift çıkış egzoz ile olmayan araçlarda katalizör sistemi iptal edilir. Hatalı yapılan montajlarda ise yakıt yakımı sonrası çıkan duman her iki çıkıştan eşit miktarda verilmez. Bu sebeple çift çıkış egzoz, araç muayenesi esnasında sorun teşkil eder. Çift çıkış egzoza sahip olan araçlar ağır kusurlu sayılarak muayeneden geçemez. Aracın muayeneden geçebilmesi için egzoz sisteminin revize edilmesi gerekir.
Mercekli Led Far Muayeneden Geçer mi?
Mercekli led far takılmış araçlar, far bölgesinde aracın orijinali dışında bir işlem yapılmamış ise hafif kusurlu sayılarak muayeneden geçebilir. Gaz deşarjlı led far kullanılmışsa bu durum aracın muayeneden geçememesine sebep olur.
Çakar Lamba Muayeneden Geçer mi?
Çakar lambalı araçlar ağır kusurlu sayılarak muayeneden geçemez. Aracın muayeneden geçebilmesi için çakar lambalarının sökülmesi gerekir. Kanunlarca çakar lambalı araç kullanma iznine sahip olan kişilerin araçları ise istisnadır. Ayrıca yetkisiz çakar lamba kullanmanın kanunen belirlenmiş cezaları vardır.
Far Filmi ve Far Karartma Muayeneden Geçer mi?
Far filmi veya far karartma işlemi yapılmış olan araçlar bazı durumlarda muayeneden geçemez. Uygulanan işlem görüş mesafesini azaltıyorsa, aracın muayeneden geçmesi mümkün değildir. Kabul edilebilir durumlarda ise araç muayeneden geçebilir.
Coilover Yay Muayeneden Geçer mi?
Coilover yay, bir tür süspansiyondur. Coilover yay takılmış araçlar TÜV standartlarına uygun yükseklik ve alçaklık aralığında ise muayeneden geçebilir. Bu standartların dışına çıkan coilover yaylar ise muayeneden geçemez. Coilover yayların büyük bir bölümü TÜV standartlarına göre üretilir. Bu neden ekstra bir durum olmadıkça aracın muayeneden geçmesi beklenir.
Zorunlu Trafik Sigortası Olmayan Araç Muayeneden Geçer mi?
Zorunlu Trafik Sigortası yaptırılmamış araçların trafiğe çıkması yasaktır. Bu nedenle araç muayeneye geldiğinde Zorunlu Trafik Sigortası yoksa araç muayeneden geçemez. Aracın muayeneye girebilmesi için Zorunlu Trafik Sigortasının yaptırılması gerekir.
Traktör Muayenesi Süresi Kaç Yılda Bir Yapılır?
Hem römorklu hem de römorksuz traktörler için muayene süresi üç yıldır. Fabrika çıkışından sonra ilk muayene üç yıl sonra yaptırılabilir. Ardından diğer muayeneler de üç yılda bir düzenli olarak yaptırılmalıdır. Muayene tarihlerini net olarak hatırlayamayan araç sahipleri, e devlet “araçlarım” sayfasına giderek son muayene geçerlilik tarihini öğrenebilir.