Araç sigortası, özel şartlara bağlıdır ve Türkiye’de oldukça yaygın olarak kullanılır. Karayolları Kanunu’na bağlı olarak karayoluna çıkabilen her motorlu aracın bu sigortaları yaptırması zorunlu hale gelmiştir. 2009 yılında alınan kararlara göre ödenecek primler konusunda sigorta şirketleri serbest bırakılmıştır. Bir yıl süreyi kapsayan söz konusu primler düzenli bir şekilde ödenir. Sigortalıyken hasar oluşması dahilinde bu hasar bir sonraki primi etkiler. Hasar oluşmazsa bir sonraki sene hasarsızlık indirimi uygulanır.
Araç Sigorta Fiyatı ve Araç Sigorta Primi Arasındaki Fark Nedir?
Araç sigortası primleri, peşin olarak ödenir. Bu sayede poliçe makbuz görevi görmüş olur. En uygun araç sigortasına sahip olmak için poliçede yer alan basamaklara bakılır. Söz konusu basamaklar, aracın kaza yapıp yapmadığına dair bilgi verir.
Bu basamaklar 1 ve 7 arasında değişir. 1. basamağa sahip araçlar çok yüksek prim öderken 7. basamağa sahip araçlar en düşük primi öder. İlk kez trafiğe girecek olan araç ise 4. basamaktan başlar. Düşük basamak değeri yüksek prim ödetir.
2023 mayıs ayı itibarıyla 0 ve 8 olmak üzere iki yeni basamak daha eklenmiştir. Bu sayede 8. basamak en minimum ücreti ödemektedir.
Sıkça Sorulan Sorular
Sigorta Primi Nedir?
Sigorta primi, alınan sigortanın devam etmesi yani işlemesi adına ödenen ücrettir. Bu primler çalışan kişinin maaşını aldığı anda ödenir. Prim ödemelerinin yapılmaması halinde sigorta kesilir.
Sigorta primlerinin tutarı değişiklik gösterir. Sigorta primi devlete ödenir. Çalışanın veya sahip olunan mülkün haklarını güvenceye almaya yöneliktir.
Ortalama Araç Sigortası Prim Oranı Nedir?
Araç sigorta prim ücreti, il ve basamak bazında değişkenlik gösterir. 2023 Mayıs ayı itibaren oranlara %2 kadar fiyat artışı getirilmiştir.
Araç sigortası primlerinde il, araç türü ve basamağı çok önemlidir. İl etkisi en fazla %6 oranındadır. %6 oranında etkileyen il ise İstanbul’dur.
Araç Sigortası Primi Ne Kadardır?
Araç trafik sigortası primleri, araç türü ve basamaklarına göre değişkenlik gösterir.Araç başına ödenmesi gereken trafik sigortası primleri, sırasıyla 0, 4 ve 8. basamaklar için şunlardır.
- OTOMOBİL: 17.598TL, 6.452TL, 2.933TL
- KAMYONET: 23.006TL, 8.435TL, 3.834TL
- MOTOSİKLET: 7.174TL, 2.631TL, 1.196TL
- TAKSİ: 41.759TL, 15.312TL, 6.960TL
- TRAKTÖR: 3.598TL, 1.320TL, 600TL
- MİNİBÜS: 28.345TL, 10.393TL, 4.724TL
- KAMYON: 45.137TL, 16.550TL, 7.523TL
- ÇEKİCİ: 77.532TL, 28.428TL, 12.922TL
- 30 KOLTUKLU OTOBÜS: 40.399TL, 14.814TL, 6.733TL
- 31’DEN DAHA FAZLA KOLTUKLU OTOBÜS: 100.088TL, 36.669TL, 16.681TL
- İŞ MAKİNESİ: 16.176TL, 5.931TL, 2.696TL
- ÖZEL AMAÇLI ARAÇ: 47.976TL, 17.591TL, 7.996TL
- RÖMORK: 12.430TL, 4.558TL, 2.071TL
Araç Sigortası Primleri Nasıl Hesaplanır?
Aracın sürücüsü için 0’dan 8’e kadar basamak sistemi uygulanır. Basamak derecelendirmesi şu şartlara bakılarak yapılır.
- Konum
- Sürücü yaşı
- Sürücünün medeni hali
- Sürüş deneyimi
- Sürüş rekoru
- Talepler
- Kredi geçmişi
- Bir önceki sigorta kapsamı
- Araç tipi
- Araç kullanımı
- Yıllık kilometre sayısı
- Teminatlar
- Muafiyetler
Araç Sigortaları Neye Göre Hesaplanır?
Trafik sigortası şunlara göre hesaplanır.
- Sürücü yaşı ve cinsiyeti
- Araç modeli
- Aracın yaşı
- Kullanım sıklığı
- Sürücünün geçmişi
- Trafik bölgesi
Araç Sigortası Primleri Geri Alınabilir mi?
Türkiye’de trafik sigortası yaptırılması zorunludur. Sigortası bulunmayan araçlar cezaya tabi tutulur. Araç sigortası primleri geri alınabilir. Ancak 12 aylık poliçenin 3 ayı ödendiyse geri kalan kısmı iade edilebilir.
Yalnızca poliçe kapsamında ödenmeyen ayların iadesi söz konusudur. Poliçe üzerinde “ödenmiş primlerin geri alınamaması” ile ilgili maddenin bulunması durumunda geri alınması mümkün değildir.
Araç Sigortası Prim İadesi Nasıl Alınır?
Trafik sigortası prim iadesi almak için sigorta şirketlerine talep edilen belgeler teslim edilir. Söz konusu belgeler: Araç satış belgesi ve sigorta poliçesidir. Aynı zamanda sigorta şirketleri aracın kaza geçmişine yönelik ek belge talep edebilir.
Belgelerin incelenmesinin ardından 8 veya 10 gün içerisinde geri ödeme gerçekleştirilir. Sigortanın ödendiği kanallar üzerinden iade ödemesi alınılır.
Sigorta Primi Ne Zaman Ödenir?
Sigorta prim ödemeleri, ayın son gününe kadar yapılır. Ayın son gününün tatil olması veya hafta sonuna denk gelmesi dahilinde bir sonraki iş günü ödemesi yapılır. Sigorta primlerinin vaktinde ödenmemesi cezai işlemler uygulanmasına sebep olur.
Araç Sigortası Primi ve Trafik Sigortası Primi Arasındaki Farklar Nelerdir?
Araç sigortası primleri, aracın kaskosunu ve trafik sigortasını kapsamaktadır. Araç sigortasının yaptırılması, tarfik sigortasından kaynaklı zorunludur. Trafik sigortalarının primi, sürücüye göre şu şekilde belirlenir.
- Sürücünün yaşı
- Sürücünün cinsiyeti
- Sürücünün sürüş geçmişi
- Sürücünün aracı kullanacağı şehir
Aynı zamanda trafik sigortaları ve araç sigortalarında basamaklar vardır. Kaza yapılması halinde bu basamaklar düşer. İlk kez araç kullanacak sürücü 4. basamaktan başlar. Kaza yapmazsa 5. basamağa yükselirken kaza yaparsa 3. basamağa düşer. Düşmesi ile birlikte ödeyeceği prim oranı yükselir.
Trafik sigortasını bir diğer etkileyen faktör ise araç markasıdır. Araçların arasındaki kalite ve markaların kaza geçmişi, ödenecek prim tutarlarında rol oynar.
Araç sigortasının kapsadıkları şunlardır.
- Sürücünün ve karşı tarafın maddi hasarını karşılar. Kamu malının zarar görmesi de sigorta kapsamında incelenir.
- Yalnızca maddi değil, fiziksel zararları da karşılar. Muayene, ilk yardım ve diğer ücretler sigorta tarafından ödenir.
- Kaza sonucunda ölüm meydana gelirse cenaze masrafları sigorta tarafından karşılanır. Aynı zamanda vefat eden kişinin baktığı bireylerin zararları da sigorta kapsamındadır.
- Yaralanan kişilerin geçici olarak veya süresiz bir şekilde çalışamama durumunun olması dahilinde ekonomik gelirler sigorta kapsamında değerlendirilir.
- Sigortalı kişinin suçsuz olmasına rağmen karşı tarafın dava açması durumunda sigorta şirketleri savunma masraflarını karşılar.