Karşılaştırma yapmak istediğiniz sektörü seçin!
Rayiç kelimesi, herhangi bir malın alım satımında kullanılan piyasa değerini ifade eder. Rayiç bedel, alınacak, satılacak, sigortalanacak veya vergisi ödenecek herhangi bir menkul veya gayrimenkulün piyasa değerini belirtir. Rayiç bedel özellikle vergilendirmede, tapu işlemlerinde, sigorta poliçelerinde ve mahkeme tarafından tahkik edilen fiyat araştırmalarında sıklıkla kullanılır. Rayiç bedel hesaplaması çeşitli formüller kullanılarak bir bilirkişi veya ekspertiz uzmanı tarafından yapılır.
Rayiç Sigorta Bedeli Nedir?
Rayiç sigorta bedeli, sigorta poliçeleri içerisinde kullanılan önemli bir veridir. Sigortanın maiyeti, rayiç sigorta bedeline göre değişkenlik gösterir. Rayiç sigorta bedeli, sigortalanan bir mal veya taşınmazın piyasa değerini belirtir. Bu sayede sigortalanmış olan mal veya gayrimenkule herhangi bir zarar gelmesi durumunda ödenecek olan tazminat rayiç sigorta bedeline göre hesaplanır. Sigortacılık sektöründe mal veya taşınmazların güvence altına alınma işlemleri rayiç sigorta bedeline göre yapılır. Rayiç sigorta bedeli aynı zamanda sigorta poliçesi priminin belirlenmesinde de rol oynar.
Rayiç Bedeli Nasıl Belirlenir?
Rayiç bedeli belirlenirken söz konusu mal veya taşınmazın cinsine göre çeşitli faktörler kullanılır. Bunlar genellikle benzer ürünlerin ortalama fiyatları, ürünün ne kadar eskimiş ve ne kadar kullanılabilir durumda olduğu ve ürünün ikinci el fiyatlarıdır. Rayiç bedel özellikle gayrimenkullerde sıklıkla kullanılır. Bir gayrimenkulün rayiç bedelinin belirlenmesinde gayrimenkulün metrekaresi, bulunduğu semtteki diğer gayrimenkullerin fiyatları ve gayrimenkulün yaşı gibi bilgiler kullanılır.
Rayiç Bedel Nasıl Hesaplanır?
Rayiç bedel hesaplaması, rayiç bedeli hesaplanacak mal veya taşınmaza göre değişiklik gösterebilir. Bir gayrimenkulün rayiç bedelinin hesaplanması sırasında izlenen adımlar aşağıdaki gibidir.
- Söz konusu taşınmazın bulunduğu semtte yer alan benzer özellikteki üç farklı gayrimenkulün rayiç bedeli toplanır.
- Söz konusu gayrimenkullerin metrekareleri toplanır.
- Toplam rayiç bedel, toplam metrekareye bölünür.
- Elde edilen sonuç ile rayiç bedeli belirlenmek istenen gayrimenkulün metrekaresi çarpılır.
- Ortaya çıkan sonuç, metrekare başına rayiç bedeli ifade eder.