Sıkça Sorulan Sorular
Mesleki Sorumluluk Sigortası Neleri Kapsar?
Mesleki Sorumluluk Sigortası, yalnızca Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde gerçekleşen durumlarda geçerlidir. Sigorta şirketi ile yapılacak anlaşma ile bu kapsam yurt dışına da genişletilebilir. Mesleki Sorumluluk Sigortası, sigorta poliçesinde belirtilen hal ve durumları kapsar. Sigorta öncesinde meydana gelen durumlar ise mesleki sorumluluk sigortasının kapsamı dışındadır.
Mesleki Sorumluluk Sigortası Ne Zaman Yaptırılır?
Mesleki sorumluluk sigortası, bazı meslek dallarında beş yıl geriye yürüyebilir. Mesleki hatadan kaynaklanan bir durumun ne zaman ortaya çıkacağı ise son derece belirsizdir. Hasarların meydana gelme sürelerinin belirsiz olması sebebiyle, mesleki sorumluluk sigortasının mesleki faaliyetlerin başlangıcında yaptırılması tavsiye edilir. Dönemsel projelerde en uygun zaman projenin başlangıcıdır.
Mesleki Sorumluluk Sigortası Zorunlu mudur?
Mesleki sorumluluk sigortası zorunlu bir sigorta türü değildir. Mesleki sorumluluk sigortası isteğe bağlı olarak yaptırılır. Mesleki yaşamda meydana gelebilecek mesleki hatalardan kaynaklanan maddi kayıplar bu sigorta ile güvence altına alınır. Bazı meslek dallarında mesleki sorumluluk sigortasının yaptırılması zorunlu tutulmuştur. Kamu ya da özel sağlık kuruluşları ile muayenehanelerde meslek icrası yapan tüm doktorlar, diş hekimleri ve tıpta uzmanlığı bulunan kişiler için mesleki sorumluluk sigortası zorunlu sigorta olarak yaptırılmalıdır.
Mesleki Sorumluluk Sigortası Hangi Meslek Gruplarını Kapsar?
Mesleki sorumluluk sigortasının kapsadığı meslek grupları aşağıdaki gibi sıralanabilir.
- Avukat
- Doktor
- Mühendis
- İş güvenliği uzmanı
- Mali müşavir
- Mimar
- Serbest muhasebeci
- Yeminli mali müşavir
- Diğer meslek erbapları
- Seyahat acenteleri
- Medya mensupları
- Bilgi işlem elemanları
- Çeviri büroları
- İnsan kaynakları
- Ekspertiz hizmetleri
Mesleki Sorumluluk Sigortası Nasıl Hesaplanır?
Mesleki sorumluluk sigortası; mesleğin türüne ve ek teminatlara göre hesaplanır. Daha önce mesleki sorumluluk sigortasından faydalanarak ödenmiş olan tazminatlar, hesaplama sırasında dikkate alınır. Mesleki sorumluluk sigortası hesaplanırken kişinin meslekteki deneyimi ve tecrübesi de göz önünde bulundurulur.
Mesleki Sorumluluk Sigortasının Avantajları Nelerdir?
Mesleki sorumluluk sigortasının avantajları aşağıdaki gibi sıralanabilir.
- Mesleki hatalardan kaynaklanan maddi kayıpları engeller.
- Üçüncü şahısların zararlarını karşılar.
- İhmalden kaynaklanan maddi kayıpları engeller.
Mesleki Sorumluluk Sigortası İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Mesleki sorumluluk sigortası için gerekli olan belgeler, meslek türüne göre değişiklik gösterir. Her meslek için gerekli olan standart başvuru belgeleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.
- Kimlik belgesi
- Sigorta başvuru formu
- Mesleği gösteren belge