Tenzili Muafiyet Nedir?

Tenzili Muafiyet Nedir?

Tenzili muafiyet, en çok kullanılan muafiyet türlerinden biridir, sigortalı olan malın zarar görmesi durumunda belirlenen hasar miktarının bir kısmının sigortalı tarafından ödenmesine verilen isimdir.

Ödenecek olan zararın ücreti sigortaya bağlı olarak değişkenlik gösterir. Poliçeye göre sigortalı, zararın belli bir yüzdesini veya miktarın bir kısmını karşılayabilir, aynı şekilde poliçeye bağlı olmak üzere belli bir oranın üzerinde gelişen hasar kayıtları için sabit bir ücret ödemesi mevcut olabilir. Belirlenen muafiyet miktarının fazla olması sigorta poliçesinin fiyatını düşürür. Kasko sigortalarında muafiyetin artması sigorta primi ücretlerini önemli ölçüde düşürür, ayrıca muafiyet ücretinin artması sigortalı kişinin daha fazla ödeme yapmasına neden olur. Uzmanlar tarafından tavsiye edilen ise büyük riskleri güvence altına alan ödeme zorluğu yaşatmayacak ve maliyetten tasarruf edilebilecek bir poliçenin satın alınmasıdır.

Tenzili Muafiyet Ne İşe Yarar?

Tenzili muafiyet, sigortalı kişinin başına gelebilecek olay başına ödemesi gereken belli bir tutardır, yıllık olarak da ödenebilir. Poliçedeki muafiyetler şirketlere ait büyük bedeller veya biriken hak taleplerine karşı oluşabilecek finansal stresin önüne geçmeye çalışır. Sigorta şirketleri ile sigortalı kişiler arasında oluşan zarar bedelinin paylaşılmasını sağlar. Tenzili muafiyetler finansal istikrarı sağlamak ve ahlaki tehlikelerden korunmak amacıyla yapılır.

Sigorta şirketleri, hazırladıkları poliçelerde finansal düzen ve istikrar sağlamak amacıyla tenzili muafiyet uygulamasını kullanır. Sigortadaki muafiyetler küçük miktardaki hasar kaydı ile büyük çaplı hasar kayıtları arasında tampon görevi görür. Poliçede bu uygulama koyulmazsa sigorta şirketleri çok küçük kayıplardan dahi sorumlu hale gelir. Sigorta şirketleri tenzili muafiyet uygulaması yapmadığı takdirde poliçe fiyatları oldukça artar, bu durum zaman içerisinde sigorta şirketlerinin büyük kayıpları karşılamasında zorluk yaşatır.

Poliçe sahibinin riskli hareketlerden korunmasını sağlar, kayıplardan korur. Dikkatsiz kullanım, bakımsızlık gibi durumlardan kaynaklı üründe oluşan zarar kaydından poliçe sahibi sorumludur. Tenzili muafiyetler şirketler ile poliçe sahipleri arasında köprü oluşturarak ortak bir şekilde menfaatlerini korur. Sigorta şirketini ve sigortalı kişilerin yıkıcı bir masraf altına girmesinin önüne geçer, karşılıklı olarak sahip olunan haklar korunur.

Sıkça Sorulan Sorular

Tenzili Muafiyet Ne Zaman Uygulanır?

Kaskoda Tenzili Muafiyet Nedir?

Tenzili Muafiyet Hesaplama

Tenzili Muafiyet Örnekleri

Özel Sağlık Sigortasında Tenzili Muafiyet Nedir?