Sıkça Sorulan Sorular
Tenzili Muafiyet Ne Zaman Uygulanır?
Tenzili Muafiyet uygulaması, poliçenin hazırlandığı esnada sigortayı belli bir miktardan muaf tutmaktır. Muafiyet oranı sigorta sahibi ile poliçeyi satın alan kişi arasında hesaplanır.
Başta kaza, yangın, su basması veya cam kırılması gibi olaylar olmak üzere başka gelen hasarların kaydı alınır, alınan hasar kayıtlarına göre yetkililer hasarın ücretini belirler. Belirlenen ücret ile poliçede belirlenen muaf oranı arasında karşılaştırma yapılır ve toplam hasar tutarından muafiyet oranı sigortalının ödemesiyle beraber düşürülür. Kalan miktar, sigorta şirketi tarafından onarım bedeli olarak karşılanır.
Kaskoda Tenzili Muafiyet Nedir?
Kaskoda muafiyet, kasko poliçeleri arasında en çok tercih edilen türdür ve bu muafiyet, araçta meydana gelen hasar miktarının bir kısmının ya da hasarın belli yüzdelik oranının sigortalı tarafından karşılanmasıdır. Kalan miktar ise sigorta şirketi tarafından karşılanır.
Kaskoda yapılan muafiyetler, yıllık ödemelerden tasarruf edilmesini sağlar aynı zamanda muafiyetli kaskolar araç sahiplerinin ihtiyaçlarına yöneliktir. Geniş çaplı bir poliçeye göre daha indirimli bir seçenek olur.
Döviz kuru ile değişen kasko fiyatları üzerinden indirim yapmak isteyenler muafiyet hakkından yararlanabilir.
Tenzili muafiyet içerisinde kasko yapmak isteyen kişiye %1, %2 ve %3 oranları sunulur. Poliçede hangi oran geçerliyse o oranın ödemesi sigortalıya aittir. Örneğin oluşan hasar %2 veya %2 oranın altındaysa ödeme sigortalı kişiye aittir ancak ödeme tutarı %2’nin üstündeyse sigorta şirketleri hasarı karşılar. Yüzde sınırı uygulaması yalnızca Türkiye sınırları içerisinde geçerlidir. Kaskoda muafiyet uygulamasını kullanan araç sahipleri, prosedürlerle uğraşmayıp işlemlerini hızlı ve kolay bir şekilde halleder.
Tenzili Muafiyet Hesaplama
Tenzili muafiyet uygulaması, poliçe üzerinde yazan tutara göre hesaplanır, yüzdelik oranı veya belli bir tutar olabilir. Yabancı plakalı araçlar da yeşil kart sigortası yaptırdıkları takdirde bu uygulamadan faydalanabilir.
Eğer bir sigorta poliçesinde tutar 750TL olarak belirlenmişse, oluşan hasar kaydı 750TL’nin altında ise sigorta şirketi ödeme yapmaz. Üstünde oluşan tüm hasar maliyeti sigorta şirketi tarafından karşılanır.
Tenzili Muafiyet Örnekleri
Tenzili muafiyet uygulamasına örnek olarak poliçede yazılması koşulu ile %1, %2, %3 muafiyet oranları verilir. Oluşan hasarın hesaplanması doğrultusunda ödeme planı oluşturulur ve yazan oran hasar miktarından düşer.
Tenzili muafiyet, sabit bir oran üzerinden de hesaplanabilir. Sigorta şirketleri ve satın alan kişi arasında belirlenen bu oran genellikle 500TL ile 1000TL arasında değişir. Hasar miktarının belirlenmesi dahilinde hasar tutarı poliçede yazan bedelden daha küçükse sigortalı karşılar, yazan bedelden daha büyük bir fiyatsa sigorta şirketi tarafından ödemesi yapılır.
Özel Sağlık Sigortasında Tenzili Muafiyet Nedir?
Özel sağlık sigortasında tenzili muafiyet uygulamaları iki şekilde oluşur. Poliçede yer alan oran üzerinden veya sabit olarak belirlenen fiyat üzerinden muafiyet sağlanır. Muafiyet şekli poliçede oran olarak belirlenirse yapılan sağlık harcamaları oranın altında kaldığı takdirde sigorta şirketi herhangi bir ödemede bulunmaz, bu oran %2 veya %3 olarak belirlenir. Oranın üstünde gerçekleşen harcama maliyetinden sigorta şirketi sorumludur.
Özel sağlık sigortalarında tenzili muafiyet sabit bir fiyatla da belirlenir, belirlenen tutarın altında kalan sağlık harcamalarından sigorta şirketi sorumlu değildir. Tutarın üstünde gerçekleşen harcamaları sigorta şirketi öder.
Tenzili muafiyetli sağlık sigortası gönüllü yaptırıldığı takdirde prim ödemeleri indirimli hale gelir. Muafiyet oranı arttıkça sigorta primi düşer, düşük maliyetli sağlık harcamalarını ödemeyi kabul etmek büyük harcamalar için bireylerin kendisini güvence altına almasını sağlar.
Sık ve küçük tutarlarda yapılan sağlık harcamaları için muafiyet oranını düşük tutmak gerekir, bu sayede yenileme döneminde bireyler ekstra indirimlerden faydalanır.
Muafiyet oranının yüksek tutulması, acil durum esnasında tüm ödemenin bireyler tarafından yapılmasına sebep olabilir, aynı zamanda sağlık kurumlarında ödenmesi gereken para artabilir. Limit karşılanmadan devreye girmediği için muafiyetin yüksek olması bireylere daha fazla harcama yaptırabilir.