Sıkça Sorulan Sorular
Sigorta Acentesi Açmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?
Sigorta acentesi açmak belirli şartlara tabidir. Hem gerçek hem de tüzel kişiler sigorta acentesi açabilir. Sigorta acentesi açmak için gerekli şartlar aşağıdaki gibidir.
- T.C. vatandaşı olup Türkiye’de yaşamak
- Üniversite mezunu olmak
- 4 yıllık bölümlerden mezun olanlar için 18 ay mesleki deneyime sahip olmak (Sigortacılıkla ilgili 4 yıllık üniversite okuyanlarda mesleki deneyim şartı aranmaz)
- 2 yıllık üniversite bölümlerinden mezun olanlar için 24 ay mesleki deneyime sahibi olmak
- SEGEM (Sigortacılık Eğitim Merkezi) sertifikasına sahip olmak
- Gerçek kişiler için asgari 50.000TL mal beyanında bulunmak
- Tüzel kişiler için anonim veya limitet şirketi olarak kurulmak
Sigorta Acentesi Açmanın Maliyeti Ne Kadar?
Sigorta acentesi maliyeti, açılma şartlarına göre değişiklik gösterir. Sigorta Acenteleri Yönetmeliğine göre, sigorta acentesi açacak gerçek kişiler için asgari 50.000TL ödenmiş sermaye şartı bulunur. Şubeler halinde açılacak olan sigorta acentelerinde şu şartlar aranır.
- Merkez acente için asgari 300.000TL sermaye
- Her bir şube için merkeze ek olarak 25.000TL sermaye
Sigorta Acentesi Açmak için Gerçek Kişilerden İstenen Belgeler Nelerdir?
Gerçek kişi, doğumundan ölümüne kadar var olan sağlıklı bireydir. Gerçek kişilerin sigorta acentesi açma imkanı vardır. Sigorta acentesi açacak gerçek kişilerden şu belgeler istenir.
- T.C. kimlik kartı fotokopisi
- Vesikalık fotoğraf
- Ticaret sicil belgesi (Ticaret Odasına başvuru yapılarak alınabilir)
- İkametgah gösteren belge
- İletişim bilgileri
- Taahhütname
- Diploma
- Sigorta şirketi ile yapılan sözleşmenin kopyası
Sigorta Acentesi Açmak için Tüzel Kişilerden İstenen Belgeler Nelerdir?
Tüzel kişi, hukuki niteliği bulunan topluluğa, kurum ya da kuruluşa verilen isimdir. Tüzel kişiler sigorta acentesi açabilir. Sigorta acentesi açacak kişilerden şu belgeler istenir.
- Ticaret sicil tasdiknamesi (Ticaret siciline kayıtlı olunduğunu gösteren belgedir. MERSİS siteminden, online olarak talep edilebilir.)
- Vergi levhasının sureti
- Ticaret sicil gazetesi (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından çıkarılır)
- Mesleki sorumluluk sigortası
- İletişim bilgileri
- İmza sirküsünün fotokopisi (Yetkili kişi veya kişilerin imza örneklerinin yer aldığı belgedir)
- Taahhütname
Sigorta Acentesinde Çalışacak Olan İşçiler İçin İstenen Belgeler Nelerdir?
Sigorta acentesinde çalışmak için Sigortacılık Eğitim Merkezi (SEGEM) belgesine sahip olmak yeterlidir. Lise mezunları, SEGEM belgesi almak şartıyla sigorta personeli olarak çalışabilir.
Kimler Sigorta Şubesi Açabilir?
Sigorta şubesi açmanın belirli şartları bulunur. SEGEM belgesi bulunmayan ve gerekli mesleki deneyim şartını sağlamayan kişiler sigorta şubesi açamaz. Sigorta şubesi açabilecek kişiler şunlardır.
- SEGEM belgesi bulunanlar
- Ön lisans mezunu olup 24 ay mesleki deneyimi bulunanlar
- Lisans mezunu olup 18 ay mesleki deneyimi bulunanlar
- 4 yıllık sigortacılık ve bankacılıkla ilgili bölümlerden mezun olanlar (Mesleki deneyim şartı aranmaz.)
Sigorta Acentesi Açmak Mantıklı mı?
Sigorta acentesi kar marjı yüksektir, satışı yapılan her sigorta poliçesi için %10-%17 aralığında bir komisyon oranı mevcuttur. Poliçe tutarı ve sayısı arttıkça elde edilecek kar da artacaktır.
SEGEM Belgesi Nedir?
SEGEM belgesi, sigortacı, sigorta brokeri, reasürans brokeri gibi meslekleri icra etmek isteyenlerin alması gereken bir belgedir. Sigortacılık Eğitim Merkezi belgesi, sigorta acentesi açmanın da koşullarından biridir. SEGEM belgesi almak için Sigortacılık Eğitim Merkezi tarafından yapılan kurslara ve sınavlara girip başarılı olmak gereklidir. Sigorta brokeri olmak isteyen herkes, SEGEM belgesi almalıdır.
SEGEM Eğitimi Kaç Gün Sürer?
SEGEM eğitimi 2 gün sürer. Eğitim tarihi, Sigortacılık Eğitim Merkezi (SEGEM) tarafından her yıl için açıklanır. Eğitim, genellikle sabah 8:30’da başlayıp akşam 17:00’de biter. Eğitimlerin herhangi bir oturumuna katılmayanlar sınava giremez.
SEGEM Ücreti Ne Kadar 2023?
SEGEM ücreti, sınava ilk defa girecek olanlar ve daha önce girip başarısız olanlar için farklıdır. Sınava ilk defa girecek olanlara SEGEM ücreti 2023 yılı için 245TL’dir. Daha önce sınava girip başarısız olanlar için ücret 147TL’dir.
2 Yıllık Bankacılık ve Sigortacılık Mezunu Sigorta Acentesi Açabilir mi?
2 yıllık bankacılık ya da sigortacılık ile ilgili bölümlerden mezun olanlar sigorta acentesi açabilir. Sigorta acentesi açabilmek için 24 ay mesleki deneyim şartı bulunur. Lisans mezunları için mesleki deneyim şartı 18 ay olarak sunulur.
Sigorta Acentesi Başka Bir İş Yapabilir mi?
Sigorta acenteleri, sigorta şirketleri ile sigorta yaptırmak isteyenler arasında köprü görevi gören yetkililerdir. İmzalanan her poliçe üzerinden sigorta acentelerine verilen komisyon oranları vardır. Komisyon oranları, sigorta tutarına ve türüne göre değişiklik gösterir. Sigorta acentelerinin başka bir iş yapmaları yasaktır.