En cazip sigortayı anında bulun!
Reasürans işlemi, sigorta şirketleri üzerindeki büyük etkilerin bölünmesini sağlar. Sigorta şirketleri genellikle risk veren tarafta olsalar da risk kabul edebilirler, kabulleri havuz adı verilen pool yolu ile yaparlar. Poliçedeki her risk, reasürör şirketlere devredilmez, risklerin bir kısmı sigorta şirketinde kalır ve bu kalan riske saklama payı adı verilir.
Reasürans Türleri Nelerdir?
Reasürans türleri, aşağıdakilerdir.
- Zorunlu
- İhtiyari
- Zorunlu-İhtiyari
- Retrosesyon
- Risk Bonoları
Zorunlu Reasürans
Zorunlu reasürans çeşidinde, sigorta şirketleri arasında yapılan anlaşma bir dönemi kapsar ve bu dönem 1 yıl olarak belirlenir. Reasürans anlaşmasına bağlı olarak poliçe risklerinin tümü reasürans şirketine devredilir, reasürans şirketleri de tüm riski kabul eder.
Zorunlu reasürans anlaşması bölüşmeli ve bölüşmesiz reasürans başlıkları altında incelenir. Bölüşmeli reasürans anlaşmasında sigorta primleri ve hasar kaydı paylaşılarak ödenirken bölüşmesiz reasürans anlaşmasında zararın tamamı karşılanmaz yalnızca hasarın bir kısmı reasürörler tarafından ödenir.
İhtiyari Reasürans
İhtiyari reasürans anlaşmasında riskler devir ile kabul edilir aynı zamanda riskler arasından seçilenler reasürörler tarafından güvence altına alınır. Yüksek maddi ödeme sağlayan risklerin seçilmesi tavsiye edilir.
İhtiyari-Zorunlu Reasürans
İhtiyarı ve zorunlu reasürans anlaşmaları bir arada bulunur ve bu sayede sigorta şirketleri istedikleri riski devredebilirler.
Retrosesyon Reasürans
Retrosesyon reasürans, reasüransın bir üst kolu olarak görülür. Retrosesyon’a göre reasürans şirketleri aldıkları riskleri başka bir şirkete veya havuza devredebilir, bu sayede maddi olarak yükünü hafifletebilir.
Riski devreden şirket retrosedan, riski kabul eden şirkete ise retrosesyoner adı verilir.
Risk Bonoları Reasürans
Risk bonoları reasürans, büyük teminatların risk bonoları ile piyasaya sunulmasıdır. Risk bonoları çeşidinde işlemler sayesinde kazanç veya kayıp riskleri bulunur.
Reasürans Ne İşe Yarar?
Sigortada reasürans, sigortalı ve şirket arasında poliçe olması ve riziko işleminin yapılmasıyla oluşur. Rizikonun alınmasının ardından sigorta şirketinin uğrayabileceği zararın da teminat altına alındığı ikinci bir anlaşma yapılır.
Yukarıda bahsedilen ikinci anlaşma, reasürans anlaşmasıdır; sigorta şirketi ve zararı teminat altına alan diğer diğer sigorta şirketine reasürör adı verilir.
Poliçede yer alan bazı teminatlar, sigorta şirketlerinin varlıklarını büyük ölçüde etkiler, reasürans sayesinde büyük sorunlar daha küçük paralar ile çözülür.
Bireysel sigortalılar sigorta şirketlerine ödeme yaptıkları gibi sigorta şirketleri de reasürörlere prim ödemesi yapar. Hasar kaydının ödenmesine rağmen risklerin devredilmesi söz konusu olduğunda, sigorta şirketleri reasürörlere komisyon ödemesi de yaparlar.