En cazip sigortayı anında bulun!
Sigorta kapsamı altına alınmış ve hasar görmüş kıymetlerin, hasardan etkilenmemiş bölümlerinin satılarak gelir elde edilmesine sovtaj bedeli adı verilir. Sovtaj bedeli, sigortalı tarafa ödenecek olan tazminat bedelinden düşülür. Bu sayede sigorta şirketi yalnızca hasar görmüş bölümler için zarar tazmini yapar.
Sovtaj Bedeli Ne İşe Yarar?
Sovtaj bedeli, zarara uğramış veya hasar görmüş bir kıymetin satılmasına ve elde edilen satış bedelinin ödenecek olan tazminattan düşülmesine yarar. Sigorta altına alınan kıymetler, rizikonun gerçekleşmesi sonucu hasara uğrayabilir. Hasar gören kıymet, bütünüyle hasara uğramamış olabilir. Bu tip durumlarda sigorta şirketi hasar görmüş olan kıymetin tamamı için ödeme yapmaz. Hasar görmüş olan kıymetin tamamı veya hasar görmemiş bölümü satışa çıkartılır. Bu satıştan elde edilen kar tazminattan düşülür. Buna da sovtaj bedeli adı verilir.
Sovtaj Hangi Durumlarda Devreye Girer?
Sovtaj uygulaması özellikle kasko poliçeleri kapsamında devreye girer. Perte çıkan ve kullanılamaz hale gelen hurda araçlar belirli bir bedel karşılığında satılabilir. Sovtaj uygulamasının devreye girebilmesi için ortada paraya çevrilebilecek bir kıymet olması gerekir. Hayat sigortası gibi sigorta türlerinde sovtaj bedeli bulunmaz. Sovtaj bedeli daha çok belirli bir malın veya taşınmazın güvence altına alındığı sigorta türlerinde uygulanır. Riskin gerçekleşmesi sonucu hasara uğrayan mal veya taşınmazın tamamının ya da bir bölümün satılarak paraya çevrilmesi ile sovtaj uygulanmış olur.
Sovtaj Neden Uygulanır?
Sovtaj, sigorta altına alınan bir malın hasara uğramamış bölümlerinin kurtarılması amacıyla uygulanır. Sovtaj sayesinde sigorta şirketleri fazla tazminat ödemekten kurtulurken sigortalılar da mallarının hasar görmemiş bölümleri için gelir elde eder.