Ölen Kişinin Kredi Borcuna Ne Olur?

Kredi borcu olan bir kimsenin vefatı halinde, şayet borçlunun hayat sigortası varsa kredi borcu sigorta tarafından karşılanır. Kişinin hayat sigortası olmaması halinde ise tüm borcu yasal varislerine kalır.
Ölen Kişinin Kredi Borcuna Ne Olur?

Kredi borcu olan bir kimsenin vefatı halinde, şayet borçlunun hayat sigortası varsa kredi borcu sigorta tarafından karşılanır. Kişinin hayat sigortası olmaması halinde ise tüm borcu yasal varislerine kalır. Yasal varisler, tıpkı vefat eden kişiden kalan mal ve para mirasını aldığı gibi aynı şekilde borcu da üzerine almış olur. Yasal varisler, bu borcu üstlenmek istemiyorsa belirli bir süre içerisinde reddi miras yapmak zorundadır. Reddi miras durumunda ise yalnızca borç değil aynı zamanda ölen kişinin üzerinde bulunan tüm mal, mülk ve para da mirasçılara geçmez.

Ölen Kişinin Kredi Borcu Geri Ödenir mi?

Ölen kişinin kredi borcu, yasal mirasçılarına geçer. Miras devir işlemleri tamamlandıktan sonra söz konusu borç artık doğrudan yasal mirasçıların şahsi borcu sayılır. Bu nedenle ölen kişinin borcu geri ödenir.

Ölen Kişinin Kredi Borcunu Kim Öder?

Ölen kişinin kredi borcunu şayet hayat sigortası varsa sigorta poliçesi şartları doğrultusunda sigorta şirketi öder. Ölen kişinin hayat sigortası olmaması halinde ise söz konusu borcu kişinin yasal mirasçıları ödemekle mükelleftir. Kredi borcu olan kişinin ölümü sonrası, söz konusu borç kişinin yasal mirasçılarına kendi payları oranında bölüştürülür.

Ölen kişinin Kredi Borcunu Hayat Sigortası Tarafından Ödenir mi?

Ölen kişinin kredi borcunun hayat sigortası tarafından ödenmesi mümkündür. Ancak bunun için poliçe şartlarının ve kişinin ölüm şeklinin sigorta poliçesi şartlarına uygun olması gerekir. Hayat sigortasının ödemeyi üstlenmesi için sigortalının ani ve beklenmedik bir şekilde ölmesi gerekir. Kişinin daha önceden belirli hastalıkları varsa bu hastalıklar kapsamında hayat sigortası ile anlaşma yapılmış olması gerekir. Kişinin, söz konusu hastalığını sigorta şirketinden gizlediği anlaşılırsa sigorta şirketi ödeme yapmayı reddeder. Ayrıca intihar ve benzeri durumlarda da sigorta şirketi kredi borcunu ödemez.

Sigorta Şirketi Hangi Durumda Kredi Borcunu Ödemekten Kurtulur?

Sigorta şirketleri, yalnızca belirli şartlar altında meydana gelen ölümler sonucunda ödeme yapar. Kişinin ani ve beklenmedik bir şekilde ölmesi, iş kazası veya trafik kazası sonucu ölmesi ve sigorta poliçesi kapsamında kabul görmüş hastalıklara bağlı olarak ölmesi gibi durumlarda sigorta şirketi ödeme yapmak durumundadır. Ancak kişinin intihar etmesi, kendisini bilerek tehlikeye sokması ve sigorta şirketinden gizlediği ölümcül bir hastalık sonucu vefat etmesi gibi durumlarda sigorta şirketi kredi borcunu ödemekten kurtulur.

Ölen Kişinin Kredi Taksitleri Erken Ödenir mi?

Ölen kişinin kredi taksitlerinin erken ödenmesi mümkündür. Ölen kişinin kredi taksitleri, borcun yasal mirasçılara geçmesinden sonra da aynen devam eder. Ancak yasal mirasçılar ölen kişinin kredi taksitlerini erken ödeme yoluna gidebilir. Bu işlem neticesinde erken ödeme avantajlarından faydalanabilir.

Ölen Kişinin Kredi Kartı Borcuna Ne Olur?

Ölen kişinin geriye kalan kredi borçlar eğer kişinin hayat sigortası varsa sigorta tarafından ödenir. Sigorta tarafından ödenecek tutar ise sigorta poliçesi kapsamındaki teminat ve limitlerle sınırlıdır. Ölen kişinin hayat sigortası olamamsı durumunda ise söz konusu borç, kişinin yasal varisine kalır. Yasal varis veya varisler, kişiye ait tüm mal, mülk ve menkul kıymetleri miras olarak alacağı gibi aynı zamanda borcu da üzerine alır. Borcu almak istemeyen yasal varisler, yasal süre içerisinde reddi miras yapabilir. Ancak reddi miras yapan yasal varisler, yalnızca borcu değil aynı zamanda kişiden kalan tüm mal, mülk ve menkul kıymet miraslarını da reddetmiş olur.

İlgili İçerikler

7 Eylül 2022 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 21 Ekim 2024
EnCazip Ekibi
EnCazip Ekibi
Yazar
Yazar Hakkında
encazip.com’un amacı, tüketicilere her durumda tasarruflu ve cazip olanı gösteren bir kutup yıldızı olmaktır. Tüketicilerin tasarruf etmelerini ve bu süreçte kendilerini güvende hissetmelerini hedefler.
Detaylı Bilgi