Kredi Geri Ödeme Planı Oluşturma (Eylül 2023)
Kredi geri ödeme planı (amortisman tablosu) oluşturmak için aşağıdaki kredi geri ödeme planı oluşturma aracı kullanılmalıdır.
Kredi Ödeme Planı Oluşturma Aracı
Kredi Geri Ödeme Planı (Amortisman Tablosu) Nedir?
Kredi geri ödeme planı, diğer adıyla amortisman tablosu kullanılan kredinin geri ödeme vadelerinde ödenecek anapara, faiz ve vergileri gösteren tablodur. Periyodik olarak ödenecek tutarları belirleyen kredi geri ödeme tablosunda ilgili ödeme döneminde ödenen anapara, faiz ve vergiler toplamı gösterilir. Kredi geri ödeme tablosunda faiz ve vergiler kalan anapara borcu üzerinden hesaplandığında vade başında anapara ödemesi daha düşük olurken faiz ödemesi daha yüksek olur. Vade sonuna doğru anapara borcu düştüğünden ödemenin büyük kısmı anapara ödemesine, daha küçük bir kısmı ise faiz ve vergi ödemelerine gider.
Sıkça Sorulan Sorular
Kredi Geri Ödeme Planı (Amortisman Tablosu) Nasıl Oluşturulur?
Kredi geri ödeme planı (amortisman tablosu) oluşturmak için öncelikle aşağıdaki formül kullanılarak aylık taksit tutarı hesaplanır.
Aylık Taksit = Anapara x (Faiz (1 + Faiz)Vade )/ ((1 + Faiz)Vade-1)
Toplam anapara tutarına göre aylık taksit tutarı bulunduktan sonra ilk adım vade, anapara ödemesi, faiz ödemesi, vergi ödemesi ve bakiye liste başlıkları yazılır. İlk ayın ödemesini bulmak için anapara ile faiz oranı çarpılarak o ay ödenecek faiz tutarı hesaplanır ve faiz ödemesi başlığı altına yazılır. Faiz tutarı üzerinden (varsa) vergiler hesaplanır ve bulunan tutar vergi ödemesi başlığının altına yazılır. Faiz ve vergiler toplanarak aylık taksitten çıkarılır ve anapara ödemesi bulunarak anapara ödemesi başlığının altına yazılır. Anapara ödemesi, faiz ödemesi ve vergi ödemesi toplamı aylık taksit toplamına eşit olur. Aylık anapara tutarı bakiyeden çıkartılarak bakiye başlığı altına yazılır. Bakiye, kalan toplam anapara borcunu gösterir. Aynı işlem bir alt satıra geçerek bir sonraki vade için tekrar hesaplanır. Vade sonuna kadar bu işlem bir alt satıra geçerek tekrarlanarak kredi geri ödeme planı oluşturulur.
Kredi Geri Ödeme Planı Ne İşe Yarar?
Kredi ödeme planı, alınan bir borcun veya kredinin planlı bir şekilde geri ödenmesini sağlayan ve hangi tarihte ne kadar ödeme yapılacağını, yapılan ödemenin ne kadarının anapara ödemesine, ne kadarının faiz ve vergilerin ödemesine gideceğini hesaplayan tablodur. Kredi geri ödeme planı (diğer adıyla amortisman tablosu) kredi kullanan kişilerin kredi ödemelerini ne zaman yapacağını gösterir. Kredi kullanan kişi hangi vadede ne kadar anapara ödemesi, ne kadar faiz ve vergi ödemesi yaptığını görür. Anapara ödemesi vadeye göre değiştiğinden kredi geri ödeme tablosu sayesinde kredi kullananlar kalan toplam anapara borçlarını görür, borcun erken kapatılması durumunda bankaya ne kadar geri ödeme yapması gerektiğini anlar.
Kredi Geri Ödeme Planını Kim Oluşturur?
Kredi geri ödeme planı genellikle bankalardan alınan kredilerde banka tarafından oluşturulur. Kişi, krediyi alırken geri ödeme planını görebilir. Anlaşmazlık olan bir nokta varsa bu aşamada ifade edilebilir. Geri ödeme planı aynı zamanda yapılandırma işlemleri sırasında da borç veren tarafından yeni ödeme şartları göz önünde bulundurularak oluşturulur. Tüketiciler, encazip kredi geri ödeme planı oluşturma aracını kullanarak kendileri de kredi geri ödeme planı hesaplayarak oluşturabilir.
Kredi Geri Ödeme Planı Ne Zaman Oluşturulur?
Kredi geri ödeme planı, herhangi bir kredinin çekileceği durumlarda henüz kredi verilmeden oluşturulur. Kredi kullanımından önce bankalar tarafından oluşturulan bu geri ödeme planı tüketicilere onaylatılır. Bu sayede her iki tarafta hangi vadede ne zaman ne kadar miktarda ödeme yapılması gerektiğini detaylı olarak görebilir. Geri ödeme planı aynı zamanda yapılandırma işlemleri sırasında da yeniden oluşturulur.
Konut Kredisi Geri Ödeme Planı Değişikliği Nasıl Yapılır?
Konut kredisi geri ödeme planı değişikliği, mevcut geri ödeme planında ödemelerin yapılmasında zorlanılması veya farklı sebeplerle tüketicinin yeniden yapılandırma talebinde bulunmasıyla yapılabilir. Yapılandırma talebini olumlu karşılayıp karşılamamak tamamen finansal kuruluşun inisiyatifindedir. Konut kredisi yapılandırma işlemi yapıldığı takdirde yeni bir kredi geri ödeme planı oluşturulur ve ve bundan sonraki ödemelerin bu kredi geri ödeme planına göre yapılması gerekir.
İhtiyaç Kredisi Geri Ödeme Planı Değişikliği Nasıl Yapılır?
İhtiyaç kredisi geri ödeme planı değişikliği, kredi kullanan kişinin, ihtiyaç kredisi yeniden yapılandırması talebi sonucunda yapılır. Kredi yapılandırma talebinin banka tarafından onaylanması halinde eski kredi kapatılarak yeni krediymiş gibi işlem tahisis edilir, bu nedenle yeniden kredi geri ödeme planı oluşturulur. Kredi yapılandırma tarihinden sonra yapılacak ödemeler değişen kredi geri ödeme planına göre yapılır.
Araç Kredisi Geri Ödeme Planı Değişikliği Nasıl Yapılır?
Araç kredisi geri ödeme planı değişikliği kredinin yeniden yapılandırması sonucunda oluşturulur. Kredinin yenidne yapılandırılması ile tüketicinin talebi ve bankanın onayına göre vade veya faiz değişebilir bu nedenle yeniden kredi geri ödeme planı oluşturulur. Yalnızca yapılandırma işlemi sonucunda değişiklik yapılabilen kredi geri ödeme planı, eski kredinin kapatılıp yapılandırılan kredinin yeni bir kredi gibi işlem görmesi nedeniyle oluşturulur. Yapılandırma tarihinden sonraki ödemeler değişen kredi geri ödeme planına göre yapılır.