Kredi Dosya Masrafları Nedir?

Kredi dosya masrafları, Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliği kapsamında 2014 yılı itibarıyla kredilerde alınmaya başlanan masrafları ifade eder.
Kredi Dosya Masrafları Nedir? | encazip

Kredi dosya masrafı, Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliği kapsamında 2014 yılı itibarıyla kredilerden alınmaya başlanan yasal bir ücrettir. İlgili yönetmelik uyarınca bankalar, kredi tutarının en fazla binde beşi oranında dosya masrafı alabilir. Kredi dosya masrafları, krediyi alan müşteriden, kredi borcuna dahil edilerek tahsil edilir.

Dosya Masrafı Nasıl Hesaplanır?

Kredi dosya masrafı hesaplanırken, bankalar kendilerine ait yöntemler kullanabilir. Kredinin tutarı, vadesi ve yapılacak işlemlerin türü gibi faktörler kredi dosya masrafı üzerinde etkilidir. Kredi dosya masrafı, kredi tutarının binde beşinden fazla olamaz. Bankalar, binde beş oranını geçmemek şartıyla, dosya masrafını belirlemekte özgürdür.

Kredi Dosya Masrafı Ne Kadardır?

Kredi dosya masrafının sabit bir tutarı yoktur. Dosya masrafı, hem bankadan bankaya hem de kredinin türüne göre değişiklik gösterebilir. Kredi dosya masrafının üst limiti binde beştir. Bankalar, genellikle dosya masrafı olarak bu üst limitin tamamını kullanır. Ancak bazı bankalar, çeşitli kampanyalar kapsamında dosya masrafı almadan kredi vererek cazip kredi kampanyaları oluşturur. 100.000TL tutarındaki bir kredinin dosya masrafı en fazla 500TL olabilir.

Kredi Dosya Masrafı Geri Alınır mı?

Bankaar tarafından azami tutarın üzerinde alınmış kredi dosya masraflarının geri alınması mümkündür. Yargıtay 13. Dairesi tarafından emsal teşkil eden karar uyarınca, 10 yıl önceye kadar alınmış olan azami tutarın üzerindeki kredi dosya masrafları geri alınabilir.

Kredi Dosya Masrafı Nasıl Geri Alınır?

Bankalar tarafından yasal sınırlar içerisinde alınan dosya masraflarının iadesi mümkün olmasa da yasal sınırın üzerinde alınmış olan kredi dosya masrafları geri alınabilir. Bunun için ilk olarak kredinin alınmış olduğu bankaya dilekçe yoluyla başvurarak söz konusu dosya masrafı talep edilmelidir. Banka tarafından iade talebinin kabul edilmemesi durumunda, aşağıdaki kanallara dilekçeyle başvuru yapılabilir.

  • Kredi dosya masrafının 2.200 TL ve altında olduğu durumlarda, başvurular ilçe kaymakamlıklarında bulunan tüketici hakem heyetlerine yapılır.
  • Dosya masrafı kesinti tutarının 2.200 - 3.200 TL aralığında olması halinde ise valiliklerde hizmet sunan tüketici hakem heyetine başvuru yapmak gerekir.
  • Dosya kesinti masrafının 3.300 TL ve üzerinde olması durumunda müracaat il ve ilçe tüketici hakem heyetlerine değil, doğrudan tüketici mahkemelerine yapılır. Başvuru, dilekçeyle yapılır.

Kredi Dosya Masrafı Hakkında Bilinmesi Gerekenler?

Kredi dosya masrafı, bankaların krediye yönelik yasal süreçleri finanse ederek yönetmesi amacıyla alınır. Kredi tahsis ücreti hakkında bilinmesi gerekenler aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Kredinin verilmesi sırasında kullanılan dosya, evrak, belge, kırtasiye, işlem ve diğer giderlerin karşılanması için alınır.
  • Kredi dosya masrafı, kredi tutarının en fazla binde beşi oranında olabilir.
  • Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliği kapsamında düzenlenir.
  • Dosya masrafı, kredi geri ödemesine dahil edilir.
  • Finansal kuruluşlar çeşitli kampanyalar kapsamında dosya masrafı almadan cazip kredi fırsatları sunabilir.

Dosya Masrafı Geri Almada Zaman Aşımı Var mıdır?

Yargıtay 13. Dairesi tarafından emsal teşkil eden karar uyarınca 10 yıl önceye kadar alınmış olan azami tutarın üzerindeki kredi dosya masrafları geri alınabilir. Bu nedenle dosya masrafı geri alma zaman aşımı süresi 10 yıldır.

Konut Kredisi Dosya Masrafları Nelerdir?

Konut kredisi dosya masrafı, Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ile belirlenen tahsis ücreti ile bankaların talep ettiği konut sigorta masraflarının toplamıdır. Konut kredisi dosya masrafı, binde beş sınırı geçmemek şartıyla bankalara göre değişiklik gösterebilir. Buna göre 500.000 TL'lik bir konut kredisinin dosya masrafı en fazla 2.500 TL olabilir.

İhtiyaç Kredisi Dosya Masrafları Nelerdir?

Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte belirlenen usullere göre kredi tahsis ücreti, kullanılan kredinin binde 5’i, ihtiyaç kredisi yaptıracak kişinin hayat kredisi masraflarının toplamı kadardır. 100.000 TL’lik bir ihtiyaç kredisinin dosya masrafı en fazla 500 TL olabilir. Bunun üzerine kişiye göre değişen hayat sigortası masrafı eklenilerek ihtiyaç kredisi dosya masrafı hesaplanır. Farklı bankalar uyguladıkları kampanyalar çerçevesinde dosya masrafsız ihtiyaç kredisi verir. Bankaların dosya masrafı kampanyaları anlık olarak değişebilir.

Taşıt Kredisi Dosya Masrafları Nelerdir?

Taşıt kredisi dosya masrafı, Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik kapsamında belirlenmiş olan "kredi tahsis ücreti" ile kredi kullanmada ortaya çıkacak bazı kalemleri içeren masraftır. Taşıt kredisi dosya masrafı, kredi verirken ortaya çıkan çeşitli masraflar ve evrak giderlerin tahsisini sağlar. Taşıt kredisi dosya masrafı, toplam kredi tutarının en fazla binde beşi kadar olabilir.

İlgili İçerikler

3 Ekim 2022 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 2 Ağustos 2024
EnCazip Ekibi
EnCazip Ekibi
Yazar
Yazar Hakkında
encazip.com’un amacı, tüketicilere her durumda tasarruflu ve cazip olanı gösteren bir kutup yıldızı olmaktır. Tüketicilerin tasarruf etmelerini ve bu süreçte kendilerini güvende hissetmelerini hedefler.
Detaylı Bilgi