KOBİ Vasfı Belgesi Nedir?
KOBİ vasfı belgesi, KOSGEB’in (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) KOBİ’lere destek sürecinde talep ettiği belgelerin başında gelir. KOBİ beyannamesi için KOSGEB bilgi sistemi kullanılır ve başvuru yapıldıktan sonra işletmeye ait bilgiler SGK ve Vergi Dairesi altyapısından çekilir. Çekilen veriler ile işletmenin hangi KOBİ sınıfına sahip olduğu belirlenir.
Popüler Kobi Bankacılığı
- 3 yıla varan vade ve 3 ay ödemesiz dönem seçeneği ile taksitli ticari kredi Akbank Mobil, Akbank İnternet ve şubelerimizde KOBİ’lerimizi bekliyor.
Özel faiz oranlarıyla ticari amaçlı ihtiyaç kredisi ve Garanti BBVA Mobil’den ilk defa müşterimiz olanlar için 10.000 TL’ye varan faizsiz kredi ve 20.000 TL’ye varan faizsiz taksitli nakit avans fırsatı!
KOBİ Tanımı Nedir?
Açılımı "Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler" olan KOBİ, 250 kişiden az çalışanı bulunan ve yıllık mali bilançosu/net satış hasılatı 25.000.000 TL’yi geçmeyen işletmelere denir.
KOBİ Vasfı Belgesi Nedir ve Neden Önemlidir?
KOSGEB, yani Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, KOBİ’lerin faaliyetlerini ve gelişimlerini destekleyen bir kamu kuruluşudur. KOBİ’lere hem finansal destek hem de eğitim ve sertifika desteği sunan KOSGEB, KOBİ’lerden birtakım belgeler talep eder. KOBİ belgesi, KOSGEB tarafından istenen belgelerin başında gelir. KOSGEB KOBİ belgesi hem kobilerin mali beyanlarında kullanılır hem de işletmelerin KOBİ vasfına sahip olmasını sağlar. KOSGEB teşviklerinden faydalanmak isteyen işletmelerin KOBİ belgesi alma sürecini tamamlamaları gerekir.
KOBİ Belgesi Nasıl Alınır?
KOBİ belgesi sorgulama ve alma işlemleri KOSGEB resmi web sitesi üzerinden gerçekleştirilir. Siteye girdikten sonra sağ üst kösede yer alan “E-Hizmetler” butonuna tıklanır. Açılan sayfada Kobi Vasfı Belgesi sorgulama ve başvuru işlemleri gerçekleştirilebilir. Başvuru için “İşletme Sınıfı ve KOBİ Vasfını Belirten Belge Talebi” araması yapılabilir. Başvuru yaparken eksik ve hatalı bilgi girmemeye özen gösterilmelidir. Hatalı bilgi beyanı sebebiyle meydana gelecek sorunlardan işletme sorumludur.
KOBİ Belgesi Başvurusu İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
KOBİ belgesi almak için karşılanması gereken bazı şartlar bulunur. KOBİ belgesi başvurusu için gerekli şartlar şunlardır:
- Türkiye’de faaliyet gösteriyor olmak
- Mali bilançosu ya da net satış hasılatı 25.000.000 TL’den az olmak
- 250 kişiden az çalışana sahip olmak
KOBİ Belgesi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
KOBİ belgesi almak isteyen işletmelerin KOSGEB’e beyan etmesi gereken bazı belgeler bulunur. Kobi belgesi almak için gereken evraklar şunlardır:
- Kobi beyannamesi
- Oda faaliyet belgesi
- Esnaf ya da ticaret gazetesi
- İmza beyannamesi
- KOBİ bilgi dokümanı
KOBİ Belgesi'nin Kullanım Süresi Var mıdır?
KOBİ belgesi geçerliliği 1 yıl olan bir belgedir. KOSGEB veri tabanına kayıtlı olan işletmelerin Kayıtlı Üye Girişi yaparak kobi beyannamelerini her yıl yenilemeleri gerekir.
KOBİ Vasfı Belgesi Aldıktan Sonra POS Başvurusu Nasıl yapılır?
KOBİ ve işletmeler POS başvurularını bankaya gitmeden, online bir şekilde gerçekleştirebilir. Başvuru doğrudan bankalar üzerinden gerçekleştirilebileceği gibi karşılaştırma siteleri üzerinden de gerçekleştirilebilir. Karşılaştırma siteleri, aynı anda birden fazla bankanın teklifine ulaşma imkanı sağlar.