Sahte Kredi Kartı Nasıl Anlaşılır?

Sahte kredi kartı, herhangi bir gerçek kredi kartının manyetiğinin kopyalanmasıyla oluşturulan yasa dışı bir karttır.
Sahte Kredi Kartı Nedir, Nasıl Anlaşılır?

Sahte kredi kartı, gerçek bir kredi kartının manyetiğinin kopyalanarak yeni bir kart üzerine basılmasıyla ortaya çıkan yasa dışı bir karttır. Herhangi bir kredi kartının kopyalanması durumunda, bu kredi kartı mutlaka bankaya bildirilmeli ve kullanıma kapatılarak yeni bir kart istenmelidir. Kredi kartından kart sahibinin bilgisi dışında yapılan işlemler, kredi kartının kopyalanmış olabileceği şüphesini yaratan en önemli ipucudur.

En cazip bankayı anında bulun!

Kredi Kartları Nasıl Kopyalanıyor?

Kredi kartlarının kopyalanabilmesi için öncelikle kredi kartına ilişkin bilgilerin ve manyetik aksamın ele geçirilmesi gerekir. Kredi kartı dolandırıcıları son derece teknolojik yöntemler kullanır. Bir kredi kartı, ATM’den para çekerken veya POS cihazına okutulurken kopyalanabilir. Kredi kartı kopyalanırken dolandırıcılar tarafından kullanılan yöntemler aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • ATM gibi yerlerdeki kart giriş haznelerine dışarıdan bakıldığında bariz fark edilmeyecek türden düzenek yerleştirilir. Yerleştirilen düzenek sayesinde bu hazneye sokulan kartların manyetik çipleri kopyalanabilir. ATM güvenliği için bankalar sürekli olarak cihaz kontrolü yapar. Bu kontroller yapılana kadar geçen kısa sürede kartın kopyalanma ihtimali söz konusudur.
  • ATM ile benzer işleve sahip kopyalama cihazları POS cihazına yerleştirilerek, kartın manyetik çipi kopyalanabilir. Kart sahibi herhangi bir alışveriş sırasında kartının kopyalanması riski ile karşı karşıya kalabilir.
  • Herhangi bir alışveriş sırasında veya başka bir nedenle kart sahibinden elden alınan kart, birkaç dakikada kart sahibinin göremeyeceği bir yerde kopyalanabilir.

Manyetik çip, kredi kartına ilişkin tüm bilgilerin yer aldığı ve ATM, POS gibi elektronik cihazlar tarafından okunan bir çiptir. Bu bilgiler üzerinden kredi kartı kullanımı sağlanır. Manyetik şerit de manyetik çip ile aynı teknolojiye sahip olan ancak daha eski ve daha güvensiz bir yapıdır. Manyetik çipin veya manyetik şeridin kopyalanması, farklı bir karta yerleştirilerek sahte kart oluşturulmasına olanak sağlar.

Kredi Kartı Kopyalanan Kişi Ne Yapmalı?

Kredi kartının kopyalandığına ilişkin en önemli şüphe, kart sahibinin bilgisi dışında kart ile gerçekleşen işlemlerdir. Bu tip bir durumla karşılaşıldığında ilk olarak ilgili bankanın müşteri hizmetleri aranarak bilgi verilmeli ve kart kullanıma kapatılmalıdır. Mobil ve telefon bankacılığı üzerinden gerçekleştirilmiş olan tüm işlemler için iptal süreci başlatılmalıdır. Ardından savcılığa başvurularak suç duyurusunda bulunulmalıdır.

Kredi Kartının Güvende Olması Nasıl Sağlanır?

Kredi kartı, tamamen günvesiz bir ödeme aracı değildir. Kredi kartı kullanımı esnasında belirli noktalara dikkat edilerek, alışveriş süreci daha güvenli kılınabilir. Alışverişin güvenli olmasını sağlamak için yapılması gerekenler aşağıdaki gibidir.

  • Kredi kartı üzerinden yapılmış harcamalar belirli aralıklarla mobil veya internet bankacılığı üzerinden kontrol edilmeli, şüpheli bir işlem olmadığından emin olunmalıdır.
  • ATM’den gerçekleştirilen işlemlerde kart şifresi üçüncü kişilerle paylaşılmamalı ve kart şifresi girileceği sırada parmaklar diğer el vasıtasıyla kapatılmalıdır. Bu sayede yerleştirilmiş herhangi bir kamera ile şifrenin görünmesi engellenmelidir.
  • POS cihazından yapılan işlemlerde şifrenin üçüncü kişiler tarafından görülmediğinden emin olunmalıdır.
  • İnternet üzerinden alışveriş yaparken yalnızca bilindik ve güvenilir siteler tercih edilmelidir. Ayrıca SSL sertifikasına sahip olmayan ve 3D Secure güvenli ödeme yöntemi bulunmayan sitelerden alışveriş yapılmamalıdır.

Sahte Kredi Kartı İle Yapılan Alışverişleri Kim Ödemek Zorunda Kalır?

Sahte kredi kartı ile yapılan alışverişlerde ilk olarak bankaya yazılı başvuru ile durum bildirilmeli ve kart anında kullanıma kapatılmalıdır. Ardından derhal polis ve adli makamlara durum bildirilmelidir. Kartın kopyalanması sırasında şayet bankanın bir ihmali varsa ortaya çıkan bütün zarar banka tarafından karşılanır. Ancak kart sahibinin ihmali nedeniyle ortaya çıkan zararlar kart sahibi tarafından karşılanır. Kart sahibi, kartın şifre güvenliğini sağlamakla mükelleftir. Bu nedenle şifreyi bilen üçüncü kişiler tarafından yapılacak olan harcamalar, kart sahibi tarafından karşılanır.

Kredi Kartı Dolandırıcılığı Cezası Nedir?

Kredi kartı dolandırıcılığının cezası TCK 245 maddesinin 1, 2 ve 3. bendlerinde açıkça belirtilmiştir. Başkasına ait olan bir banka veya kredi kartını izinsiz şekilde kullanmak veya kopyalamak suretiyle şahsi yarar sağlamak, 3 yıl ile 6 yıl arasında hapis cezası ve 5 bin güne kadar para cezası ile cezalandırılır.

İlgili İçerikler

19 Aralık 2022 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 2 Ağustos 2024
EnCazip Ekibi
EnCazip Ekibi
Yazar
Yazar Hakkında
encazip.com’un amacı, tüketicilere her durumda tasarruflu ve cazip olanı gösteren bir kutup yıldızı olmaktır. Tüketicilerin tasarruf etmelerini ve bu süreçte kendilerini güvende hissetmelerini hedefler.
Detaylı Bilgi