Bileşik Faiz Nedir? Bileşik Faiz Hesaplama

Bileşik faiz, faize yatırılan bir paranın vade sonunda faiz getirisiyle birlikte hesaba aktarılması, hesaba yatırılan faiz tutarı ve anapara üzerinden ise yeni faiz hesaplamasının yapılmasıdır.

Bileşik Faiz Hesaplama 2024

Bileşik faiz ile ilk vadenin ardından faizden de faiz getirisi elde edilmeye başlanır. Bileşik faiz hesaplama yapılırken anapara sabit kalmaz. Her yeni dönemle birlikte anapara değişir ve artar. Anaparanın artmasıyla birlikte bir sonraki vadede bileşik getiri de artar.

Bileşik Faiz Nasıl Hesaplanır?

Bileşik faiz, her yeni vade için farklı anapara tutarı üzerinden hesaplanır. Bileşik faiz örnekleri ve hesaplama formülü aşağıda verildiği gibidir.

1000TL anaparanın bulunduğu bir örnekte yıllık faizin %24, dönem sayısının ise 4 yolduğu varsayılsın. Hesaplama, aşağıdaki şekilde yapılır.

Bileşik Faiz = 1000TL x (1+24/4)4 – 1000 = 262,5TL bulunur.

Faiz oranı, vade ve anapara girerek bileşik faiz hesaplaması yapmak için yukarıdaki bileşik faiz hesaplama modülü kullanılmalıdır.

Bileşik Faiz Nasıl Çalışır?

Bileşik faizde ilk dönem için hesaplanan faiz oranı, bir sonraki dönem için anaparaya eklenir. Bir sonraki dönem faiz hesaplaması, anapara ve önceki dönemin faiz getirisi üzerinden gerçekleştirilir. Vade uzadıkça faizin yıllık getiri oranı da artar. Faiz getiri oranının artması aşağıdaki örnekle açıklanabilir.

  • İlk ayın faiz getirisi, anapara üzerinden hesaplanır.
  • İkinci ay faiz getirisi, anapara ve bir önceki ay faiz getirisi üzerinden hesaplanır.
  • Üçüncü ay faiz getirisi ise anapara ve ilk iki ayın faiz getirisi toplanarak hesaplanır. Böylelikle ilk ay örneğin yalnızca 1000TL üzerinden hesaplama yapılıyorken, ikinci ay 1100TL üzerinden hesaplama yapılır. Hesaplamaya dahil edilen anaparanın artması, faiz getirisinin ve getiri oranının artmasını sağlar.

Bileşik Faiz'in Avantajları Nelerdir?

Bileşik faizin en temel getirisi, faiz üzerinden faiz kazancı elde edilmesini sağlamasıdır. Örneğin günlük bileşik faiz hesaplama yapılırken ilk gün yalnızca anapara üzerinden kazanç sağlanır. İkinci gün anapara ve ilk günün faiz getirisi hesaba katılır. Her geçen gün, o güne kadar hesaplanan faiz getirisi anaparaya eklenir. Bu sayede hesaplamaya dahil edilen anapara artar. Anaparanın artması, faiz getirisinin de artmasını sağlar.

Bileşik Faiz ile Diğer Faiz Oranları Arasındaki Farklar Nelerdir?

Bileşik getiri hesaplama ile diğer faiz oranları arasındaki en temel fark, hesaplama yöntemidir. Bileşik faiz hesaplama formülü, bir önceki vadeden elde edilen faiz getirisini de kapsar. Mevduat faizi oranları ise sabit bir anapara üzerinden hesaplanır. Örneğin 1.000TL’lik bir örnekte faiz getirisi 100TL olsun. Bir sonraki vade için aylık bileşik faiz hesaplama yapılırken 1.000TL’ye 100TL’lik faiz getirisi de eklenir. Bileşik faizle faizden faiz kazanılması sağlanır.

Bileşik Faiz Büyümesi Nedir?

Bileşik faiz formülü, içerisinde önceki vadelerin faiz getirisini de içerir. Yıllık bileşik faiz hesaplama formülü, her seferinde artan bir anapara üzerinden uygulanır. Her ay hesaplamaya dahil edilen anaparanın artması, faiz getirisinin de aylık ve yıllık bazda artmasını sağlar.

İlgili İçerikler

6 Eylül 2023 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 30 Ağustos 2024
Çağada Kırım
Çağada Kırım
Tasarruf Uzmanı / Ekonomist
Yazar Hakkında
Çağada Eroğlu Kırım (d.1987, Bursa) yatırımcı, iş insanı ve seri girişimcidir. Lisans eğitimini Koç Üniversitesi İşletme Bölümü ile tamamlayan Çağada Kırım, Londra City Üniversitesi'nde enerji piyasaları üzerine yüksek lisans yapmıştır. Kırım, yüksek lisans eğitiminin devam ettiği süreçte bir dönem Amerika Birleşik Devletleri’nin California eyaletinin Los Angeles kentinde bulunan UCLA’da (University of California, Los Angeles) da eğitim almıştır. Çağada Kırım, 2013 yılında kurduğu encazip.com ile Türkiye’deki elektrik piyasalarının serbestleşmesi ve tüketici lehine gelişmesi konusunda önemli çalışmalar yürütmüştür. Kırım özellikle enerji ekonomisi ve finansal piyasalarda yaptığı başarılı öngörülerle ün salmış ve bu konularda bir referans noktası haline gelmiştir.
Detaylı Bilgi