Bileşik Faiz Nasıl Hesaplanır?
Bileşik faiz, her yeni vade için farklı anapara tutarı üzerinden hesaplanır. Bileşik faiz örnekleri ve hesaplama formülü aşağıda verildiği gibidir.
1000TL anaparanın bulunduğu bir örnekte yıllık faizin %24, dönem sayısının ise 4 yolduğu varsayılsın. Hesaplama, aşağıdaki şekilde yapılır.
Bileşik Faiz = 1000TL x (1+24/4)4 – 1000 = 262,5TL bulunur.
Faiz oranı, vade ve anapara girerek bileşik faiz hesaplaması yapmak için yukarıdaki bileşik faiz hesaplama modülü kullanılmalıdır.
Bileşik Faiz Nasıl Çalışır?
Bileşik faizde ilk dönem için hesaplanan faiz oranı, bir sonraki dönem için anaparaya eklenir. Bir sonraki dönem faiz hesaplaması, anapara ve önceki dönemin faiz getirisi üzerinden gerçekleştirilir. Vade uzadıkça faizin yıllık getiri oranı da artar. Faiz getiri oranının artması aşağıdaki örnekle açıklanabilir.
- İlk ayın faiz getirisi, anapara üzerinden hesaplanır.
- İkinci ay faiz getirisi, anapara ve bir önceki ay faiz getirisi üzerinden hesaplanır.
- Üçüncü ay faiz getirisi ise anapara ve ilk iki ayın faiz getirisi toplanarak hesaplanır. Böylelikle ilk ay örneğin yalnızca 1000TL üzerinden hesaplama yapılıyorken, ikinci ay 1100TL üzerinden hesaplama yapılır. Hesaplamaya dahil edilen anaparanın artması, faiz getirisinin ve getiri oranının artmasını sağlar.
Bileşik Faiz'in Avantajları Nelerdir?
Bileşik faizin en temel getirisi, faiz üzerinden faiz kazancı elde edilmesini sağlamasıdır. Örneğin günlük bileşik faiz hesaplama yapılırken ilk gün yalnızca anapara üzerinden kazanç sağlanır. İkinci gün anapara ve ilk günün faiz getirisi hesaba katılır. Her geçen gün, o güne kadar hesaplanan faiz getirisi anaparaya eklenir. Bu sayede hesaplamaya dahil edilen anapara artar. Anaparanın artması, faiz getirisinin de artmasını sağlar.
Bileşik Faiz ile Diğer Faiz Oranları Arasındaki Farklar Nelerdir?
Bileşik getiri hesaplama ile diğer faiz oranları arasındaki en temel fark, hesaplama yöntemidir. Bileşik faiz hesaplama formülü, bir önceki vadeden elde edilen faiz getirisini de kapsar. Mevduat faizi oranları ise sabit bir anapara üzerinden hesaplanır. Örneğin 1.000TL’lik bir örnekte faiz getirisi 100TL olsun. Bir sonraki vade için aylık bileşik faiz hesaplama yapılırken 1.000TL’ye 100TL’lik faiz getirisi de eklenir. Bileşik faizle faizden faiz kazanılması sağlanır.
Bileşik Faiz Büyümesi Nedir?
Bileşik faiz formülü, içerisinde önceki vadelerin faiz getirisini de içerir. Yıllık bileşik faiz hesaplama formülü, her seferinde artan bir anapara üzerinden uygulanır. Her ay hesaplamaya dahil edilen anaparanın artması, faiz getirisinin de aylık ve yıllık bazda artmasını sağlar.