Ön Ödemeli Kart Nedir?
Ön Ödemeli Kart Nasıl Kullanılır?
Ön ödemeli kart, Visa ya da Mastercard gibi ödeme ağlarını kullanan bütün satıcılarda geçerlidir. Ön ödemeli kart sistemleri ile alışveriş yapmak için öncelikle karta para yüklenir. Para yüklendikten sonra Mastercard ya da Visa ön ödemeli kart ödeme ağları bulunan iş yerlerinde alışveriş yapılabilir.
Ön Ödemeli Karta Nasıl Para Yüklenir?
Ön ödemeli karta para yüklemeden önce ilgili kartın tanımını bilmek gerekir. “Ön ödemeli kart ne demek?” sorusuna hem kredi kartı hem de banka kartı gibi işlem yapabilen kart cevabı verilebilir. Prepaid karta para yüklemek için şu yöntemler kullanılabilir:
- Banka hesabından ilgili karta havale ya da EFT yapılabilir.
- Kredi kartından prepaid karta para yüklenebilir.
- Anlaşmalı ATM’ler aracılığıyla ödeme yapılabilir.
- Kartın anlaşmalı bulunduğu büyük mağaza ve marketlerde ödeme yapılabilir.
Ön Ödemeli Kart İçin Başvuru Nasıl Yapılır?
Ön ödemeli kart veren bankalar, banka müşterisi olma şartı aramaz. Bireyler istedikleri bankanın şubelerine giderek ön ödemeli kart başvurusu yapabilir. Örneğin Garanti Bankası ön ödemeli kart başvurusu için banka müşterisi olma mecburiyeti bulunmaz. Ön ödemeli kart veren bankalar listesi aşağıdaki gibidir.
- Akbank ön ödemeli kart
- Garanti ön ödemeli kart
- ING Bank ön ödemeli kart
- Halkbank ön ödemeli kart
- Türkiye İş Bankası
- Fibabanka
- Yapı Kredi Bankası
- Ziraat Bankası
- Vakıfbank
Cepteteb ön ödemeli kart ve enpara ön ödemeli kart mevcut değildir.
Ön Ödemeli Kartın Avantajları Nelerdir?
Ön ödemeli kart, kişilerin banka kartı mantığıyla çalışır ve yüklendiği kadar harcama yapılmasını sağlar. Banka kartından farklı olarak ise nakit geri ödeme sistemi sunar ve harcarken kazandırır. Ön ödemeli kartın avantajları aşağıdaki gibidir:
- Kredi kartı gerektiren neredeyse bütün işlemleri gerçekleştirebilir.
- Aidat ödemesi bulunmaz.
- Banka kartından farklı olarak bir banka hesabına bağlı değildir. Para yüklemesi doğrudan karta yapılır ve bu sayede nakit taşıma zorunluluğunu ortadan kaldırır.
- Fiziki ve online alışverişlerde gönül rahatlığıyla kullanılabilir.
- Özellikle çocuklarının kredi kartı kullanmalarını istemeyen ebeveynler, limit dahilinde harcama yapılmasını mümkün kılmak için prepaid kart kullanır.
- EFT işlemleri için hiçbir ücret ödenmez.
Ön Ödemeli Kartın Dezavantajları Nelerdir?
Ön ödemeli kartın avantajlarının yanında iki önemli dezavantajı bulunur. Ön ödemeli kart dezavantajları aşağıdaki gibidir:
- Düzenli harcama gerçekleştirilse dahi ön ödemeli kart ile Findeks Kredi Notu yükselmez.
- Ön ödemeli kart taksit imkanı sağlamaz. Kredi kartlarının aksine ön ödemeli kart ile yapılan ödemeler nakittir. Ödemeler taksitlendirilemez.
Ön Ödemeli Kartı Kimler Kullanabilir?
Ön ödemeli kartı hem banka müşterileri hem de banka müşterisi olmak istemeyenler kullanabilir. Ön ödemeli kart kullanmak için banka müşterisi olmak gerekmez. Örneğin Akbank müşterisi olmayan biri, Akbank direkt ön ödemeli kart başvurusu yapabilir. Çocuklarının online ve fiziki alışverişleri kredi kartı kullanmadan yapmalarını isteyen ebeveynler de ön ödemeli kart kullanabilir.
Ön Ödemeli Kart ile Nerelerde Alışveriş Yapabilirim?
Ön ödemeli kart ile alışveriş yapılabilecek yerler bankaya ve kartın kendisine göre değişiklik gösterir. Karşılaştırma siteleri üzerinden kart seçimi yapmak ilgili kart hakkında daha detaylı bilgi sahibi olunmasını sağlar. En iyi ön ödemeli kart, karşılaştırma siteleri üzerinden tespit edilebilir.
Ön Ödemeli Kart Ücretleri Nelerdir?
Ödeme kuruluşları ve ön ödemeli kart veren bankalar genel olarak kart kullanımı için herhangi bir ücret talep etmez. Kartla ilgili detaylı bilgi için karşılaştırma siteleri üzerinden ve bankanın kart sayfasından araştırma yapılabilir.