Elektrikli Araç Kredisi Nasıl Alınır?
Genel olarak elektrikli araç kredisi almak için normal taşıt kredisi almakla aynı adımlar izlenir. Elektrikli araç kredisi alma adımları şunlardır:
- Aracını seçimi: Elektrikli araç kredisi ile sıfır kilometre ya da ikinci el çevre dostu araç alımı yapılabilir. Sıfır kilometre ve ikinci el elektrikli taşıt alımlarında, bankaların kredi şartları değişiklik gösterebilir.
- Kredilerin karşılaştırılması: Elektrikli araç kredisi limitleri, satın alınacak aracın fiyatına bağlı olarak değişir ve araç fiyatı yükseldikçe kredi vade süresi azalır. Bankalar arası elektrikli araç kredisi karşılaştırması yaparak en uygun faiz oranı ve vade seçeneğine sahip banka tercih edilebilir.
- Kredi başvurusunun yapılması: Banka şubesi, internet şubesi ve mobil uygulama üzerinden elektrikli araç kredisi başvurusu yapılabilir. Müşteriler, ilgili bankanın çağrı merkezine bağlanarak bilgi ve yönlendirme talep edebilir.
- Belgelerin hazırlanması: Kredi başvurularında belge talep yetkisi bankadadır ve bankalar, zaten müşterisi olanlardan belge istemeyebilir. Sıfır kilometre ve ikinci el elektrikli taşıt kredisi için talep edilebilecek belgeler değişiklik gösterebilir. İlgili bankanın internet bankacılığı ya da telefon bankacılığı hizmetleri aracılığıyla talep edilen belgeler öğrenilebilir.
- Kredinin onaylanması: Kredi onay süreci bankalar arasında değişiklik gösterip başvuru, aynı gün içerisinde ya da 3 ile 10 iş günü arasında sonuçlanır. Sözleşmenin imzalanmasının ardından kredi kullanılabilir.
Bankaların elektrikli araç kredisi başvuru süreçlerinde değişiklik olabileceği gibi başvuranın çalıştığı sektöre göre farklı belgelerin beyan edilmesi istenebilir. Bu durumda başvuru yapılmadan önce ilgili bankanın elektrikli araç kredisi başvuru şartları ve talep edilen belgelerin incelenmesinde fayda vardır.
Elektrikli Taşıt Kredisi Şartları Nelerdir?
Elektrikli araba kredi başvurusu yaparken karşılanması gereken bazı şartlar bulunur. Elektrikli araba kredisi başvuru şartları şunlardır:
- Belgelenebilir gelire sahip olmak
- Taşıt yaşının banka şartlarını taşıdığından emin olmak
- Yeterli kredi notuna sahip olmak
Elektrikli Araç Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?
Elektrikli otomobil kredisi başvurusu banka şubelerinden ya dijital bankacılık kanallarından gerçekleştirilebilir. En uygun elektrikli araç kredisi için karşılaştırma siteleri kullanılabilir. Karşılaştırma siteleri aynı anda birden fazla bankanın teklifine ulaşma imkanı sunar. Birden fazla teklifin aynı anda analiz edilmesi, en uygun kredi teklifinin tespit edilmesini sağlar.
Elektrikli Araç Kredisi ile İlgili Teşvikler Nelerdir?
Dünyada ve Türkiye'de elektrikli araçlar için çeşitli teşvikler vardır. Özellikle Avrupa ülkeleri ve ABD, elektrikli otomobil kullanımının artırılmasına yönelik çalışmalar kapsamında birçok teşvik sunar. Elektrikli araç kapsamında dünya genelinde sunulan teşviklere örnek olarak aşağıdakiler verilebilir:
- 2022 yılında ABD senatosu tarafından onaylanan teşvik tasarısına göre sıfır kilometre ve ikinci el elektrikli araç alımlarında vergi indirimi sağlanır ve söz konusu teşvik tasarısı 2032 yılına kadar geçerlidir. Teşvik tasarısı kapsamında, sıfır kilometre elektrikli araçlar için 7.500 dolara kadar ve ikinci el elektrikli araçlar için 4.000 dolara kadar vergi kredisi sunulur.
- Almanya'da elektrikli taşıtlar, ilk tescil tarihinden itibaren 10 yıl süresince yıllık plaka vergisinden muaftır ve saf elektrikli araçlar için 4.000 euro ekolojik teşvik primi verilir.
- Fransa'da elektrikli araç alımını artırmak amacıyla tüketicilere geri ödemesiz 7.000 euroya kadar kredi verilir.
Türkiye'de elektrikli araçlarda ÖTV oranı diğer araçlara göre daha düşüktür. Elektrikli araç kredisi teşvikleri kapsamında “TOGG Taşıt Kredisi” için özel kampanyalar bulunur.
TOGG Elektrikli Araç Kredisi
TOGG taşıt kredisi, yerli üretim TOGG marka elektrikli araçlar için özel oranlı elektrikli araç faiz fırsatları sunan bir kredi ürünüdür. Elektrikli araç kullanımının teşvik edilmesi amacıyla standart araç kredilerine göre TOGG taşıt kredisi faiz oranları daha düşüktür. Aracın fatura değeri dikkate alınarak TOGG taşıt kredisi hesaplama işlemi yapılır. 05.12.2024 tarihi itibarıyla 48 aya varan vade seçenekleri ile taşıtın fatura değerinin %70'ine kadar TOGG taşıt kredisinden yararlanılabilir. TOGG taşıt kredisinden yararlanmak isteyen tüketiciler, kamu bankaları olan Ziraat Bankası, VakıfBank ve Halkbank üzerinden başvuru yapabilirler.
Elektrikli Araç Kredi Oranı ve Vade Sınırı Nedir?
Elektrik araç kredisi, araç maliyetinin tamamını kapsamaz. Sıfır araçlar için araç nihai fatura değerinin ikinci el araçlar için ise araç kasko değerinin belirli bir oranı üzerinden kredi alınabilir. Elektrikli araç kredisi hesaplama, araç değeri üzerinden gerçekleştirilir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) 21.03.2024 tarihli üreticiler tarafından üretilen elektrik motorlu araçlar için özel kredi düzenlemesi kapsamında belirlenen vade ve kredi oranları aşağıdaki gibidir.
Araç Fiyatı (TL) | Kredi Oranı | Vade (Ay) |
0-1.600.000 | %70 | 48 |
1.600.000-3.000.000 | %50 | 36 |
3.000.000-4.000.000 | %30 | 24 |
4.000.000-5.000.000 | %20 | 12 |
+5.000.000 | 0 | 0 |
Elektrikli Araç Kredisi Veren Bankalar Hangileridir?
Çoğunlukla taşıt kredisi ile aynı prosedür uygulanmakla birlikte bazı bankalar, elektrikli araçlara özel kampanyalar yapabilir. Dönemsel olarak değişiklik gösterebilen kampanyalarla elektrikli araç kredisi veren bankalara örnekler aşağıda listelenmiştir:
- Garanti BBVA
- TEB
- QNB Bank
- Yapı Kredi
- Akbank
- İş Bankası
Elektrikli Araç Kredisi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kredi başvurusu yaparken ilgili kredi tutarı ve vade için yeterli belgelenebilir gelire sahip olunmalıdır. Kredi taksit tutarı, kişinin aylık belgelenebilir gelirinin yarısını geçmemelidir. Kredi başvurusu esnasında istenen belgeler eksiksiz teslim edilmelidir. Belgelerin eksik ya da hatalı olması kredi başvuru sürecini uzatabileceği gibi tamamen olumsuz da etkileyebilir. Elektrikli araçlarda kredi başvurusu yaparken istenen belgeler aşağıdaki gibidir.
- T.C. kimlik kartı ya da ehliyet fotokopisi
- Gelir gösteren belge
- Araç sıfır ise proforma faturası, ikinci el ise ruhsat fotokopisi
- Serbest meslek erbapları ve işletme sahipleri için son 3 yılın bilanço, gelir levhası ve Ticaret Sicil Gazetesi