İhtarname Nedir?

İhtarname, bir kişinin herhangi bir kanundan ya da sözleşmeden doğan yükümlülüğünü ihlal etmesi durumunda ya da bir sözleşmeden doğan hak ve taleplerin diğer tarafa resmi kanallarla iletilmesini sağlayan belgedir.
İhtarname Nedir? Nasıl Çekilir? | encazip

Kelime kökeni uyarı anlamına gelen “ihtar” olan ihtarname, bir tarafın diğer bir tarafı yazılı olarak kanundan ya da sözleşmeden doğan haklar nedeniyle uyarması için hazırlanan ve genellikle noter kanalı ile gönderilen belgedir.

İhtarname Üzerinde Hangi Bilgiler Yer Alır?

İhtarname üzerinde yer alan bilgiler aşağıdaki gibidir.

  • Keşideci: İhtarnameyi hazırlayıp gönderen kişi ya da kurum
  • Muhattap: İhtarnameyi alacak kişi ya da kurum
  • Konu: İhtarnamenin ne konuda olduğunun kısa bilgisi
  • Açıklamalar: İhtarnamenin ne konuda çekildiğine dair detaylı bilgli
  • Sonuç ve İstem: İhtarname ile keşidecinin muhattaptan talepleri

İhtarname Hangi Durumlarda Çekilir?

İhtarname kira ödemesinin gecikmesinden işten ayrılmaya kadar çok çeşitli konularda çekilir. Kişi veya kurumların bankalara olan yükümlülüklerini yerine getirmemeleri durumunda da bankacılık mevzuatı uyarınca hukuki süreç başlamadan önce banka ya da finans kurumu tarafından öncelikle ihtarname çekilir ve bu ihtarname ile birlikte muhattabın yükümlülüklerini yerine getirmesi istenir.

İhtarname Çekilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Doğru adrese teslim edilmeyen ihtarnameler bazı durumlarda geçersiz sayılacağından ihtarname çekerken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ihtarı alacak kişinin (muhattabın) isim ve adres bilgisidir. Bunun haricinde ihtarname çekerken ihtarnamenin konusuna göre farklı noktalara dikkat edilmesi gerekir. İhtarname çekerken dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibidir.

  • Tüm ihtarnameler, 7201 sayılı Tebligat Kanunu ve ilgili mevzuata uygun olarak hazırlanmalı ve gönderilmelidir.
  • İhtarnamelerde hukuka ve kanunlara aykırı herhangi bir konu, madde ya da istem bulunmamalıdır.
  • Kiracıya kira ödemesi aksatması sebebiyle gönderilecek ihtarnamelerde 30 gün süre tanınmalıdır.
  • İhtarname noter mümkünse noter kanalıyla, mümkün olmadığı durumlarda ise PTT’den iadeli taahhütlü olarak gönderilmelidir.
  • İhtarnamelerin tebliğ edilecek adrese gönderilmesi gereklidir.

Avukatsız İhtarname Çekilir mi?

Avukatsız da ihtarname çekilebilir. Ancak avukatsız çekilecek ihtarnamelerin hukuka uygun olduğundan emin olunmalı ve ihtarı geçersiz kılacak veya haksız duruma düşürebilecek ihtarnamelerden kaçınılmalıdır. Avukat tarafından hazırlanan bir ihtarnameyi alıp kişinin kendisinin de noterden göndermesi mümkündür. İhtarname çekerken en doğru yöntem ihtarnameyi bir avukatın çekmesi ya da avukatın onay verdiği bir ihtarnamenin gönderilmesidir.

İhtarname Noterden Çekilmek Zorunda mıdır?

Eğer bir sözleşmede ihbarların noter kanalıyla yapılacağı belirtilmemişse ihtarnamenin noterden çekilmesi zorunlu değildir, PTT ile iadeli taahhütlü olarak da ihtar çekilebilir. Ancak noterden çekilen ihtarnamelerde bir nüshanın noterde saklanması olası ihtilaflarda kanıtın kolayca bulunmasına olanak tanır.

Çekilen İhtarname Nasıl İptal Edilir?

Noter kanalıyla çekilen ihtarname eğer postaya verilmediyse noter ile görüşülerek iptal edilebilir. Ancak postaya verilmiş olan ihtarnameler iptal edilemez.

İhtarname Alınmazsa Ne Olur?

İhtarnamenin alınmaması durumunda 7201 sayılı Tebligat Kanunun 21. maddesi uyarınca ihtarname mahalle muhtarına bırakılarak tebliğ edilmiş sayılır. İhtar çekilecek kişinin adresinin bilinmemesi ya da benzeri durumda 7201 sayılı Tebligat Kanununun 28. maddesi uyarınca ilanen tebligat yapılır.

İhtarnameye Cevap Vermek Gerekir mi?

Haklı gerekçelerle yapılan ihtarnameye veya adres değişikliği gibi bilgi içeren ihtarnamelere cevap vermek zorunlu değildir. İhtarnameye karşı yazılacak ihtarnamelere cevabi ihtarname denir. İhtarnamenin konusuna göre cevabi ihtarname gönderilmesi uygundur.

İhtarnameye Cevap Geldiğinde Ne Yapmalı?

İhtarnameye cevap geldiğinde gerekli durumlarda tekrar cevap yazılabilir ya da anlaşma sağlanamayacağının ortaya çıkması üzerine hukuki yollara başvurulmalıdır.

Bankalar Kaç Adet Taksit Ödenmezse İhtarname Gönderir, Yasal Takip Ne Zaman Başlar?

Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliğinin 18. maddesi uyarınca bankalar borcun iki defa üst üste ödenmemesi durumunda ihtar konusu borcun tamamının da ödenmesi için borçluya 30 gün süre tanıyan bir ihtarname çeker. 30 gün içinde borcun kapatılması halinde gecikme faizi ve vergiler alınmaz. Borcun 30 gün içinde kapatılmaması halinde ise yasal takip süreci başlar.

Banka İhtarname Gönderdikten Sonra Yapılandırma Yapar mı?

İhtarname gönderildikten sonra bankalar genellikle borcu yeniden yapılandırır. Ancak bu durumun kanuni bir düzenlemesi olmadığı için insiyatif tamamen banka tarafındadır.

İlgili İçerikler

23 Mart 2023 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 3 Ağustos 2024
EnCazip Ekibi
EnCazip Ekibi
Yazar
Yazar Hakkında
encazip.com’un amacı, tüketicilere her durumda tasarruflu ve cazip olanı gösteren bir kutup yıldızı olmaktır. Tüketicilerin tasarruf etmelerini ve bu süreçte kendilerini güvende hissetmelerini hedefler.
Detaylı Bilgi