İpotek Nedir?

İpotek, bir mal veya taşınmazın herhangi bir borcun geri ödeneceğinin güvencesi olarak gösterilmesidir.
İpotek Nedir? İpotek Nasıl Kaldırılır?

En cazip bankayı anında bulun!

İpotek, bir mal veya taşınmazın herhangi bir borcun geri ödeneceğinin güvencesi olarak gösterilmesidir. Borç talebinde bulunan kişi, herhangi bir mal veya taşınmazı alacaklıya güvence olarak sunar. Alacaklı, yasal işlemler vasıtasıyla bu mal ve taşınmazın üzerine ipotek koyar. İpotekli mal veya taşınmaz, borç ödenene kadar satılsa bile ipotek ortadan kalkmaz. İpotek karşılığında alınan borç geri ödendikten sonra ipotek kaldırılır. İpotek işlemi sayesinde borç veren daha rahat ve güvenli bir şekilde borç verirken borç talep eden taraf ise daha kolay bir şekilde para bulabilir.

İpotek Etmek Ne Anlama Gelir?

İpotek etmek, bir borca karşılık kişinin sahip olduğu herhangi bir mal veya taşınması yasal olarak alacaklı tarafa güvence göstermesi anlamına gelir. Örnek olarak 1 milyon TL tutarındaki bir borca karşılık borçlu taraf tapusu kendisine ait olan bir daireyi yasal olarak alacaklıya ipotek edebilir. Bu sayede borçlunun borcu ödememesi durumunda alacaklı taraf yasal işlem başlatarak taşınmazı satışa çıkartabilir ve satıştan gelen para içerisinden borcunu tahsil edebilir.

İpotek Neden Yapılır?

İpotek yapmak her iki taraf için de avantajlıdır. İpotek göstererek borç bulmak çok daha kolaydır. Ayrıca ipotek sayesinde daha yüksek miktarda borç bulmak da mümkündür. İpoteğin yapılma amacı, borç veren tarafa parasının güvence altında olduğunu göstermektir. İpotek işlemi sayesinde alacaklı borcunu çok daha kolay bir şekilde tahsil edebilir.

İpotek Türleri Nelerdir?

İpotek türleri, güvence miktarı ve ipotek kaynağı olmak üzere iki farklı duruma göre türlere ayrılır. Güvence miktarının belirlenişine göre ipotek türleri şunlardır.

  • Üst sınır ipoteği (limit ipotek)
  • Anapara ipoteği

İpotek kaynağına göre ipotek türleri şunlardır.

  • Kanuni ipotek
  • İradi ipotek

İpotek Sistemi Nasıl İşler?

İpotek sistemi, alacaklı ile borçlu arasındaki alışverişi güvence altına alır. İpotek özellikle bankalar tarafından sıklıkla uygulanır. Kredi almak isteyen bir kişi, kredi borcuna karşılık olarak herhangi bir taşınmazını bankaya ipotek olarak teklif edebilir. Banka söz konusu taşınmazla ilgili olarak gerekli tahkikatı yürüttükten sonra uygun bulduğu takdirde ipotek karşılığında kredi verir. Krediye ipotek olarak gösterilen taşınmaz, kredinin yasal teminatı konumundadır. Borçlu taraf borcunu ödemediği takdirde belirli bir sürenin sonunda banka tarafından yasal işlem başlatılır. Borcun ödenmesi için tanınan süre sonunda da borç ödenmezse borçlu taraf temerrüde düşer. Borçların üst üste ödenmemesi ve yapılan uyarıların dikkate alınmaması sonucunda banka ipotekli taşınmaz için satış işlemi başlatma hakkı kazanır. Taşınmaz satışa çıkartılır ve satıştan elde edilen gelirden bankanın alacağının tamamı tahsil edilir. Borç, hukuki masraflar ve yasal işlem ücretleri düşüldükten sonra satıştan elde edilen paranın kalanı mal sahibinin hesabına geçer.

Şahıs İpotek Koyabilir mi?

İpotek sistemi yalnızca bankalar tarafından uygulanan bir sistem değildir. Birbiriyle ticari veya daha farklı maddi ilişkileri olan kişiler de birbirlerinin malları üzerine ipotek koyabilir. Yani şahıslar da ipotek koyma hakkına sahiptir.

İpotek Varken Kredi Çekilir mi?

Kişinin sahibi olduğu herhangi bir taşınmazın üzerinde ipotek olması, kişinin kredi çekmesine engel değildir. Hatta aynı ipotekli taşınmaz üzerinden ikinci ipotekli olarak kredi de verilebilir. Fakat her banka bu duruma sıcak bakmayabilir. Kişinin sürekli çalıştığı bankalar ise daha ılımlıdır. Ancak bu tip durumlarda söz konusu taşınmazın değeri ve kredi başvurusu yapan kişinin kredi notu çok büyük öneme sahiptir. Taşınmaz çok değerli olabilir ve taşınmazın üzerindeki ipotek, taşınmazın değerinin çok altında olabilir. Bu tip durumlarda bankalar ipotek varken de kredi verebilir.

Bir Eve İki Kere İpotek Olur mu?

Bir eve aynı an da birden fazla ipotek yaptırmak mümkündür. Bu durumda bir ev üzerine iki kere ipotek konulabilir. Bankalar da hali hazırda ipotekli olan evin üzerine ikinci ipoteği koyarak kredi verebilir. Birden fazla ipotek olan durumlarda taşınmazın satılması durumunda ilk hak sahibi birinci sıradaki ipoteklidir.

İpotekli Borç Ödenmezse Ne Olur?

İpotekli borcun ödenmemesi halinde alacaklı tarafından yasal işlem başlatılabilir. Bu işlem sonucunda borçluya borcunu ödemesi için belirli bir yasal süre tanınır. Bu süre sonunda da borç ödenmezse taşınmaz için satış işlemi başlatılır. Alacaklı, taşınmazın satışından doğan gelirle alacağını tahsil eder.

İpotekli Ev Satılırsa Ne Olur?

İpotekli evin satışı sadece alıcının söz konusu ipoteği tapu sözleşmesinde kabul etmesi halinde mümkün olabilir. Bunun dışında evin satışı mümkün olamaz. Başka bir alıcı, ipoteği kabul ederek evi satın alsa bile söz konusu ipotek ortadan kalkmaz. İpotekli ev satılmış olsa bile ipotekli konut üzerinde yasal işlem başlatılabilir ve ipoteğin satışı yapılabilir. Bu nedenle ipotekli konut almadan önce iyi düşünmek gerekir.

Bir Evin İpotekli Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Bir evin ipotekli olup olmadığı hakkında bilgi almak için belediyelere veya tapu müdürlüklerine başvuru yapılabilir. Ayrıca e-devlet üzerinden de ipotek sorgulaması yapmak mümkündür. Ancak e-devlet üzerinden yalnızca kişinin kendisine ait olan taşınmazların üzerindeki ipotekler sorgulanabilir.

İpotek Nasıl Sorgulanır?

İpotek sorgulaması yapmak için belediyelere veya tapu müdürlüklerine başvurmak yeterlidir. Kişinin kendisine ait taşınmaz üzerindeki ipotekleri sorgulamak içinse e-devlet kullanılabilir. E-devlet üzerinden Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün Tapu Bilgileri Sorgulama sayfasına girilerek taşınmaz üzerindeki ipotek ve diğer bilgiler görülebilir.

İpotek Nasıl Kaldırılır?

İpotek kaldırma işlemi hem doğrudan hem de online olarak yapılabilir. İpotek bedeli ödemek, ipoteğin kaldırılmasının temel şartıdır. İpotek masrafları ve ipotek harcı için ödeme yapan kişiler ipoteğe konu olan ürüne göre ipoteği kaldırmak için başvuru yapabilir. Ödeme yapan taşınmaz maliki, alacaklıya ipotek kaldırma dilekçesi ile istekte bulunur. Alacaklı, ipoteğin kaldırılmasına yanaşmazsa taşınmaz maliki taşınmazın bulunduğu yer Asliye Hukuk Mahkemesine başvuru yapabilir.

Online ipotek kaldırma için e-devlet kanalı tercih edilebilir. E-devlet üzerinden “tapu bilgileri sorgulama” sayfasına gidilir. Bu sayfada taşınmaz listesi çıkar. İlgili taşınmaz için “detaylar” butonuna tıklayarak işlem gerçekleştirilebilir. İpoteğin kaldırılması karşılığında ipotek kaldırma ücreti ödenir.

İpotek Nasıl Yapılır?

İpotek, tapu müdürlüğü tarafından düzenlenen sözleşme ile konur. Noter huzurunda yapılan sözleşmeler geçerli değildir. Noter huzurunda yapılan ipotek sözleşmesi örneği, tapuya tescil edilmesinin ardından geçerlik kazanmış olur.

İpotek türleri arasında ipotek karşılığı kredi de yer alır. İpotek karşılığı kredi için öncelikle bankaya gelir beyanı sunulur. Kira geliri bulunanlar kira gelirini gösteren belge de sunabilir. Gelir belgesine ek olarak taşınmazın sahiplik belgesi ya da tapusunu da bankaya ibraz etmek gerekir. Banka, ipotek belgesi için sunulan beyanları inceleyerek kredi limitini belirler.

İpotek Bedeli Nedir?

Herhangi bir sebeple taşınır ya da taşınmazlarını ipotek ettiren kişiler, ipotek işlemi için belirli harçları öder. İpotek harcı hesaplama ve ipotek harcı ödeme, belirli oranlar üzerinden yapılır.

İpotek Ücreti Ne Kadar?

İpotek bedeli, ipotek tutarı üzerinden hesaplanır. İpotek tutarının binde 4,55’i oranında tapu harcına ek olarak binde 9,48’i oranında ise damga vergisi alınır. Döner sermaye ücreti de ipotek ücretlerine eklenir.

İpotek Harcı Nasıl Ödenir?

İpotek masraf hesaplama işleminin ardından ipotek harcı ödemek için kamu bankaları ve tapu daireleri tercih edilebilir. Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank şubelerinden, internet bankacılığı kanallarından ve ATM’lerinden ipotek harcı ödeme yapılabilir.

İlgili İçerikler

21 Eylül 2022 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 1 Ağustos 2024
EnCazip Ekibi
EnCazip Ekibi
Yazar
Yazar Hakkında
encazip.com’un amacı, tüketicilere her durumda tasarruflu ve cazip olanı gösteren bir kutup yıldızı olmaktır. Tüketicilerin tasarruf etmelerini ve bu süreçte kendilerini güvende hissetmelerini hedefler.
Detaylı Bilgi