İhbarlı Mevduat Hesabı Nedir?
İhbarlı mevduat hesapları vadeli veya vadesiz olarak açılabilir. Banka müşterileri, bu hesapları büyük miktardaki paralar için kullanılır. Bankaya önceden haber verilerek bankanın söylenilen miktarı hazırlaması kolaylaşır. Banka, müşterinin istediği günde ödemeyi yapar. Banka, ödemeyi yapmadığı durumlarda ise gecikme faizi ödemekle yükümlüdür.
İhbarlı mevduat hesapları, TL para birimi dışında Merkez Bankasının onay verdiği tüm para birimleri için açılabilir. İhbarlı döviz mevduat hesabı diye geçen hesap türünün tek farkı, banka hesabında euro, dolar gibi yabancı birimlerin bulunmasıdır. Banka müşterisi hesabındaki döviz miktarını çekmek istediğini bankaya bildirir. Söz konusu banka ise istenilen günde ödeme yapmak üzere miktarı hazırlar. Aynı TL hesabında olduğu gibi ödeme 7 gün içinde yapılır ve banka, gecikme durumunda gecikme faizi ödemekle yükümlüdür.
İhbarlı Mevduat Hesabı Ne İşe Yarar?
İhbarlı mevduat hesabı türü, yatırılan para üzerinden işlem yapılmasını sağlar. Banka müşterisinin parayı çekeceği günden 1 hafta önceden haber vermesi gerekir. Müşterinin haberi vermemesi veya geç vermesi halinde tüm sorumluluk müşteriye aittir. Banka tarafından yaşanılan gecikme veya sorunlarda banka zararı karşılamakla beraber gecikme faizi de öder.
İhbarlı Mevduat Hesabı Nasıl Açılır Açılır?
İhbarlı mevduat hesabı açmak için vadesiz mevduat hesabına sahip olunur. Vadesiz mevduat hesabına sahip olunmadığı takdirde şubeye giderek veya online olarak vadesiz mevduat hesabı açılır.
Vadesiz mevduat hesabı bulunan banka müşterileri, hesabı açmak istedikleri bankalara müracaat ederek işlemini tamamlar. Şubeye gitmek istemeyen banka müşterileri ise mobil bankacılık uygulamaları veya bankaların internet siteleri üzerinden söz konusu taleplerini iletebilir.
Kimler İhbarlı Mevduat Hesabı Açabilir?
Tüm mevduat hesaplarının açılması için en önemli şart 18 yaşı doldurmaktır. 18 yaşını doldurmayan müşteriler, veli izni ile banka şubelerine başvuru yapmalıdır. Meslek grubu fark etmeden, reşit olan her vatandaş ihbarlı mevduat hesabı kullanabilir.
İhbarlı Mevduat Hesabının Özellikleri Nelerdir?
İhbarlı mevduat hesabının özellikleri şunlardır.
- Yatırılan para üzerinden yapılacak işlem, işlem gününden 1 hafta önce bankaya haber verilir.
- Döviz üzerinden açılabilir.
- Vadeli veya vadesiz olarak kullanılabilir.
- İhbar verilmemesi durumunda sorumluluk müşteriye aittir.
- Banka tarafından yaşanılan tüm sorunlarda sorumluluk bankaya aittir. Banka zararı karşılar ve gecikme faizi öder.
İhbarlı Mevduat Hesabı Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
İhbarlı mevduat hesabı açmak için gerekli belgeler aşağıdakilerdir.
- Nüfus cüzdanı veya ehliyet
- Adres bilgisi
- İhtiyaç dahilinde adrese ait son 3 aylık doğal gaz/su/ elektrik faturası
İhbarlı Mevduat Hesabı Nasıl Kapatılır?
İhbarlı mevduat hesabını kapatmak için banka şubesine gidilebilir, çağrı merkezleri aranabilir veya mobil bankacılık uygulamaları üzerinden işlemler gerçekleştirilebilir.
Hesabı kapatma talebinin iletilmesinin ardından banka hesabı incelemeye alınır. Hesap üzerinde bulunabilecek otomatik ödeme veya borç yoksa hesap kapatılır fakat bulunan borç veya ödeme dahilinde bu sorunların giderilmesi istenir.
Mobil uygulama üzerinden hesap kapatmak için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta tek bir bankaya ait hesabın olmamasıdır. Yalnızca söz konusu bankaya ait bir hesap varsa mobil bankacılık üzerinden hesabın kapanması mümkün değildir. Süreci tamamlamak için şubeye gitmek gereklidir.
Banka hesabında para olup olmadığı kontrol edilir. Komisyon ücreti borcu varsa borç ödenir, aynı zamanda hesap üzerinden yararlanılan tüm hizmetler iptal edilir.
İhbarlı Mevduat Hesabı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
İhbarlı mevduat hesabı kullanılırken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır.
- Söz konusu hesap için özel bir banka türü seçilmediyse mutlaka bankalar araştırılmalıdır.
- Bankalar, açılan hesaplar üzerinden hesap işletim ücreti alabilir. Senelik, dönemlik veya aylık olarak masrafları olabilir.
- Hesabın sunduğu hizmetlerin her biri tek tek araştırılmalı ve kontrol edilmelidir.
- Para çekilecek tarihten mutlaka 1 hafta (7 gün önce) haber verilmelidir. Haber verilmediği takdirde sorumluluk müşteriye aittir.
- Bankaya ait tüm sorunlar bankaya aittir. Banka, oluşan zararı ve gecikme faizini yükümlüdür.