Kara Liste Nedir?

Kara liste, ödenmeyen borçlar nedeniyle bankalar tarafından başlatılan takip sistemini ifade eder. Kredi notu düşük olan kişiler kara listeye girer, çünkü kredi borçlarını düzenli ödemeyenlerin kredi notları olumsuz etkilenir ve kara listeye girme riskleri artar. Kara listede olduğundan şüphelenenler için kara liste sorgulama e-Devlet ve Findeks üzerinden yapılabilir.
Kara Liste Nedir? Kara Listedeyken Kredi Alınabilir mi?

Kara Listeye Hangi Durumlarda Girilir?

Kara liste, 90 gün boyunca ödenmeyen borçlar sonucu başlatılan yasal takibi ifade eder ve Merkez Bankası tarafından tutulur. Kara listede kalmak, kredi başvurularının olumsuz sonuçlanmasına neden olabilir. Borçların düzenli olarak ödenmemesi kredi notunun düşmesine ve bankaların güveninin kaybedilmesine sebep olur.

Kredi Notu Düşerse Kara Listeye Girilir mi?

Kredi notu, finans kuruluşları ile yapılan işlemler sonucunda belirlenen bir sayıdır. Kredi borçlarının düzensiz ödenmesi veya gecikmesi kredi notunun düşmesine neden olur ancak bu, kişinin kara listeye alındığı anlamına gelmez. Kredi notu riskli olsa bile düzenli ödeme yaparak kara listeye girmekten kaçınılabilir.

Ne Kadar Süre Borç Ödenmezse Kara Listeye Girilir?

Finans kurumları, Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği madde 18 uyarınca borcunu ödemeyen bireylerle ilgili yasal yolu takip eder. İki ardışık kredi taksitinin ödenmemesi durumunda borçluya tebligat yapılır ve 30 günlük bir ödeme süresi tanınır. Eğer bu süre içinde ödeme yapılmazsa, kişi 90 günde yani üç ardışık kredi taksitinin ödenmemesi sonucu kara listeye alınır.

Kara Listede Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

Kara listede olup olmadığınızı öğrenmek için bankanızla iletişime geçebilir, Findeks veya e-Devlet üzerinden sorgulama yapabilirsiniz. Findeks Risk Raporu, kredi geçmişinizi detaylıca sunar, e-Devlet ise kredi borcu nedeniyle başlatılan yasal takipleri görüntülemenizi sağlar. Kredi alamıyorsanız veya düşük kredi notunuz varsa bu durumu incelemek için Bilgi Merkezi içeriklerimize başvurabilirsiniz.

Kara Listeden Nasıl Çıkılır?

Kara listeden çıkmadan kredi almak zordur. Borçlarınızı ödemeniz, ancak bazen kara listeden çıkarılmayabilirsiniz. Bu durumda kredi notunuzu yükseltmek için düşük limitli kredi kartı veya ihtiyaç kredisi alabilir, düzenli borçlarınız için otomatik ödeme talimatı verebilir ve faturalarınızı zamanında ödeyebilirsiniz.

Kara Listeden Kaç Yılda Çıkılır?

Kara listeden çıkmak için uygulanabilecek bazı yöntemler bulunur. Ödemelerin 90 gün boyunca geciktirilmesinin bir sonucu olan kara listeden düzenli ödeme alışkanlığı edinerek çıkılabilir. Kara listeden silinme için uygulanabilecekler aşağıdaki gibidir:

  • Bütün borçların ödenmesi gerekir.
  • Kredili ürün kullanmak ve ödemeleri zamanında yapmak kara listeden silinme sağlayabilir.
  • Otomatik ödeme talimatı vermek, ödemelerin geciktirilmesinin önüne geçer ve kara listeden çıkma ihtimalini artırır.

Kara Listeye Alınmak Bankalar Dışında Hangi Kurumları Etkiler?

Kara listede olup olmadığınızın tespiti için banka ile iletişime geçilebilir, ayrıca Findeks veya e-Devlet üzerinden sorgulama yapılabilecektir. Findeks Risk Raporu, detaylı bir kredi geçmişi sunarken e-Devlet, kredi borcundan kaynaklanan yasal takipleri gözlemlemenizi sağlar.

Kara Listeden Çıkma Yöntemleri Nelerdir?

Kara listeden çıkmak istendiğinde, ilk adım olarak tüm borçların ödenmesi gerekmektedir. Bununla birlikte, sadece borçları ödemek yeterli olmayabilir ve kredi notunu iyileştirmek için finansal ürünler kullanmak gerekebilir. Düşük limitli bir kredi kartı edinerek ve düzenli ödemeler yaparak kredi notunu yükseltmek mümkün olabilir. Ayrıca, otomatik ödeme talimatları vererek faturaları düzenli olarak ödemek ve kira gibi düzenli ödemeleri zamanında yapmak da kredi notunu olumlu etkileyebilir.

Kara Listede Olanlara Kredi Veren Bankalar Hangileridir?

Kara listedeyken kredi almak zor olmasına rağmen bazı bankalar bu kişilere belirli şartlarla kredi imkanı sunar. Kara listede olan kişilerin bu kredilere başvurabilmesi için öncelikle önceki borçlarını kapatmaları gerekmektedir. Bankalar, kara listedeki kişilerden belirli senetleri imzalamalarını ve ek şartları yerine getirmelerini talep eder. Kara listede olanlara kredi veren bankalar şunlardır:

  • İş Bankası
  • Akbank
  • CEPTETEB
  • ING
  • Halkbank
  • DenizBank
  • Ziraat Bankası
  • QNB Bank

Kara listeye kredi veren bankalar dönemsel olarak değişiklik gösterir. Kredi başvurusu yapılırken ilgili dönem için kampanyası bulunan bankaların araştırılması gerekir.

Kara Listedeyken Kredi Almanın Yolları Nelerdir?

Kara listede kredi alabilmek için bazı şartlar bulunur ve bu şartlar bankadan bankaya değişiklik gösterebilir. Öncelikle finansal kurumlar, güvence amacıyla teminatlar isteyebilir, ki bu teminatlar genellikle ipotek, teminat veya kefil olarak talep edilir. Kara listede olan bireylere kredi veya kredi kartı verme konusunda bankalar daha dikkatli davranır ve genellikle yüksek faiz oranları uygularlar, bu nedenle geri ödeme tutarları daha yüksek olabilir. İpotekli kredi, bankalardan kredi almak isteyen kara listedeki kişiler için bir seçenek olabilir, ancak ipotek gösterse dahi başvuruların onaylanmama ihtimali bulunmaktadır.

Kara Listeden Çıktıktan Sonra Kredi Almak Kolaylaşır mı?

Kara listeden çıkmak kadar sürecin devamı da son derece önemlidir. İlerleyen dönemlerde zorlanmadan finansman bulabilmek için düzenli para girişi olan bir mevduat hesabı açılabilir. Ayrıca banka kartı ile yapılan alışverişler, kredi notunu yükseltmek için etkili bir yol olabilir. Kredi notunu yükseltmek, bankaların size yeniden güven kazanmasını sağlar, böylece kara listeden çıktıktan sonra kredi ve diğer bankacılık hizmetlerinden daha kolay yararlanabilirsiniz.

Kredi Notu İle Kara Liste Arasındaki Farklar Nelerdir?

Kara liste ve kredi notu, finansal performansı yansıtan iki farklı kavramdır ancak birbirleriyle ilişkilidir. Kredi notu, kişinin risk aralığını ifade eder. Kara liste ise kişinin sicilinin bozulduğunu ve yasal takip sürecine girdiğini gösterir. Kredi notu öğrenme ve kara liste sorgulama Findeks ve e-Devlet aracılığıyla yapılabilir. Kredi notu ve kara liste farkları aşağıdaki gibidir.

Yasal süreç başlangıcı gerektirmez.Yasal takip süreci gerektirir.
KREDİ NOTUKARA LİSTE
Kişiler, bulundukları risk aralığına göre kredili ürün kullanmaya devam edebilir.Yasal takip sürecinde kredi ürünlerinden yararlanma ihtimali düşüktür. Bankalar tarafından çeşitli kampanyalar geliştirilebilir. Kara listeye kredi veren bankalar dönemsel olarak değişiklik gösterebilir.
Kredi ve borç ödemelerinin düzenli yapılması halinde 6 ay içerisinde risksiz kredi puan aralığına ulaşılabilir.Kara listeye giren kişi 5 yıl boyunca listede kalır.

İlgili İçerikler

4 Aralık 2023 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 14 Ekim 2024
EnCazip Ekibi
EnCazip Ekibi
Yazar
Yazar Hakkında
encazip.com’un amacı, tüketicilere her durumda tasarruflu ve cazip olanı gösteren bir kutup yıldızı olmaktır. Tüketicilerin tasarruf etmelerini ve bu süreçte kendilerini güvende hissetmelerini hedefler.
Detaylı Bilgi