Cezanın yaptırımı, işlenen cezaya ve ihlalin oranına göre değişiklik gösterir. 47 1 b ceza maddesi ise kırmızı ışık kurallarına uymama halinde uygulanır.
Kırmızı Işıkta Geçme Cezası Ne Kadar?
Karayolları Trafik Kanunu 47/b-1 hükmü, kırmızı ışık kurallarına uymama halini esas alır. Kırmızı ışık kural ihlali yapan sürücülere 1.506 TL idari para cezası uygulanır. Cezanın 15 gün içerisinde ödenmesi halinde %25 indirim uygulanır ve ödenecek ceza tutarı 1.129,50 TL olur.
47 1 b Trafik Cezası Nasıl Ödenir?
Trafik cezaları hem fiziki hem de online olarak ödenebilir. Fiziki ödeme gerçekleştirmek için vergi dairesi, banka şubeleri ve PTT tercih edilebilir. Online trafik cezası ödeme yöntemleri ise aşağıdaki gibidir.
- E-Devletten Trafik Cezası Ödeme: E-devlet’e giriş yaptıktan sonra arama kısmına “Trafik Para Cezası Sorgulama ve Ödeme” yazılarak ilgili sayfaya gidilebilir.
- İnteraktif Vergi Dairesi Trafik Cezası Ödeme: Bir Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) hizmeti olan İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden trafik cezası sorgulama ve ödeme yapılabilir. Ödeme için siteye giriş yaptıktan sonra “MTV ve Trafik Cezası Ödeme” sekmesine gidilir.
- İnternet Bankacılığı ile Trafik Cezası Ödeme: GİB anlaşmalı bankalar üzerinden online olarak trafik cezası ödenebilir.
47 1 b Trafik Cezasının Ehliyet Puanına Etkisi
Kırmızı ışıkta geçen kişilere hem idari para cezası hem de ceza puanı uygulanır. Kırmızı ışıkta geçen sürücülere trafik kural ihlali için 20 ceza puanı verilir. Bir yıl içerisinde 100 ceza puanını dolduran kişilerin ehliyetlerine 2 ay süreyle el konulur.
47/1-b Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?
47/1-b trafik cezasını haksız yere aldığını düşünen bireyler cezaya 15 gün içerisinde itiraz edebilir. İtiraz, Sulh Ceza Mahkemesi üzerinden yapılır. İtiraz başvurusu için şu belgeler gerekir.
- Ceza itiraz dilekçesi
- Araç ruhsat fotokopisi
- Ceza alan kişiye ait ehliyet ve kimlik fotokopisi
- Ceza karar tutanağının/tebligatının fotokopisi
- Ödeme yapıldıysa dekont
- Haklılığı gösteren somut deliller