Sıkça Sorulan Sorular
Çek Nasıl Kullanılır?
Çekin kullanımı oldukça basittir. Banka tarafından verilen çek defteri üzerindeki çek sayfalarının her biri benzersiz bir numara taşır. Çek sahibi bu çek sayfalarını düzenleyerek kullanabilir.
Çek Nasıl Düzenlenir ve Tahsil Edilir?
Çekin ön yüzünde ödemenin yapılacağı kişinin adının yazılması gereken bir alan bulunur. Çeki yalnızca burada ismi yazan kişi ciro edebilir. Bu kısma hamiline yazılarak çeki taşıyan herhangi bir kişinin de çeki tahsil edebilmesi sağlanabilir. Çek tarihi, çek tutarı ve imza alanları da doldurulduktan sonra çekin arka yüzüne firma kaşesi basılarak çek yazma işlemi tamamlanır. Çeki alan kişi şayet çek üzerindeki bilgilere göre çeki ciro etme hakkına sahipse, bu çekle bankaya giderek çek üzerinde yazan tutarı tahsil edebilir.
Banka Kimlere Çek Verir?
Çek defteri banka tarafından herkese kolaylıkla verilen bir araç değildir. Çek defteri genellikle şirket ortaklarına ve banka hesabında yüksek miktarda para bulunan kişilere verilir. Çek defteri alabilmek için mutlaka ticaret yapıyor olmak gerekmez. Bankanın şartlarını sağlayan her özel veya tüzel kişi çek defteri alabilir.
En Kolay Çek Veren Bankalar Hangileridir?
Çek defteri, banka hesabında yüklü miktarda para bulunduran veya ticaret ile uğraşan kişilere verilir. En kolay çek defteri veren bankalar şunlardır.
- Albaraka Türk
- Türkiye Finans
- Odeabank
- FibaBanka
- HSBC
Çek Kırdırma İşlemi Nedir?
Çek kırdırmanın amacı, vadesi henüz gelmemiş çekleri nakde dönüştürmektir. Elinde çek bulunan birisi acil paraya ihtiyacı olduğu takdirde bu çeki kırdırarak nakit elde edebilir. Çek kırdırma işlemi faktöring alanında faaliyet gösteren çeşitli finansal kuruluşlar aracılığıyla yapılabilir.
Çek Kırdırma İşlemi Nasıl Yapılır?
Çek kırdırma işlemi, belirli bir komisyon ve kesinti karşılığında çeki anında nakde çevirmeyi amaçlar. Bunun için kırdırılmak istenen çekle birlikte bu hizmeti veren finans kuruluşuna gidilir. Finans kuruluşu çekin uygunluğunu kontrol eder. Vadesi gelmemiş olan bu çek için finansal kuruluş belirli bir komisyon keserek (yani çek tutarının daha altında bir ödeme yaparak) çeki alır. Bu sayede çeki getiren kişi, çek tutarının altında da olsa çekin vadesini beklemeden nakde çevirmiş olur. Söz konusu çek artık çeki kıran finansal kuruluşa ait olur ve vadesi geldiğinde çek, finansal kuruluş tarafından ciro edilir.
Bankadan Çek Almak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Bankadan çek alabilmek için belirli belgelerin ibraz edilmesi istenir. Çek alabilmek için gerekli belgeler şunlardır.
- İkametgah ilmuhaberi
- Sabıka kaydı
- Kimlik belgesi
- Şayet talep edilirse teminat veya belirli miktarda para bulunan mevduat hesabı