SDR Nedir?

SDR, Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından geliştirilmiş bir para birimidir.
SDR Nedir? Özel Çekme Hakları | encazip
SDR, Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından geliştirilmiş bir para birimidir. IMF ile yapılan alışverişlerde SDR para birimi kullanılır. SDR para birimi, adını IMF’nin alt departmanlarından birinden alır. SDR ilk olarak 1969 yılında kullanılmaya başlanmıştır. SDR’nin açılımı Special Drawing Rights şeklinde olmakla beraber “Özel Çekme Hakları” anlamını taşır.

SDR Kullanım Amacı Nedir?

SDR’nin kullanım amacı, uluslararası likidite talebini karşılamayı kolaylaştırmak ve dünya ekonomisine destek olmaktır. SDR ile üye ülkelere normal çekme hakları kapsamının dışında ayrıca bir rezerv daha sağlanır. SDR, IMF’nin normal çekme haklarının dışında özel bir statüdedir. Örnek olarak Yunanistan dolar ihtiyacı duyması halinde elindeki SDR’leri ABD Merkez Bankasına (FED) aktararak dolara çevirebilir. Bu noktada FED, itiraz etmeksizin SDR’lerin döviz karşılığını Yunanistan’a ödemek zorundadır. IMF mensubu ülkeler, kendilerine verilen SDR’leri ilk tahsisin 3 katına kadar kabul etmekle mükelleftir.

SDR Para Birimi Nedir?

SDR para birimi, IMF’ye mensup ülkeler arasında kullanılan özel bir para birimidir. Açılımı “Özel Çekme Hakları” olan SDR ile IMF mensubu diğer ülkelerden ilk tahsisin 3 katına kadar para takası yapabilir. 1 SDR 1,34 dolara eşittir.

SDR Nasıl Uygulanır?

SDR, IMF’ye mensup ülkeler arasında yapılan takas ile kullanılabileceği gibi finansal açıdan güçlü ülkeler ile zayıf ülkeler arasında SDR alışverişi şeklinde de kullanılabilir. SDR sayesinde, birbirleri arasında değişim yapan ülkeler doğrudan IMF’ye borçlanır. Bu sayede söz konusu ülkeler alacak verecek konusunda birbirleriyle anlaşmazlığa düşmez. Dünya çapında bir organizasyon olan IMF, bu noktada güvence konumundadır.

SDR, IMF'nin Para Birimi mi?

SDR, IMF kapsamında kullanılan bir para birimidir. IMF tarafından bazı dönemlerde yeni SDR üretimi yapılarak IMF mensubu ülkelere tahsis edilir. Bu sayede ilgili ülkelerin SDR rezervlerinin iyileştirilmesi amaçlanır. SDR’si olan ülkeler, IMF’ye mensup olan başka bir ülkeden SDR karşılığında ilgili ülkenin para birimini temin edebilir.

SDR Nasıl Oluşturuldu?

SDR, finansmana ihtiyaç duyan ülkelerin birbirleri arasındaki borçlanmaya aracılık etme ihtiyacını karşılamak amacıyla oluşturulmuştur. IMF’nin SDR ile aynı adı taşıyan alt departmanı tarafından oluşturulan SDR, her beş yıl için küresel ekonomik ihtiyaçların karşılanmasına yönelik bir planlama ile likidite belirleyerek oluşturulur.

SDR Ne Zaman Oluşturuldu?

IMF’ye bağlı bir para birimi olan SDR, ilk olarak 1969 yılında oluşturulmuştur. O zamandan günümüze kadar SDR etkin ve aktif bir şekilde ülkeler arasındaki borçlanmalarda kullanılmaktadır.

SDR’nin Değeri ve Faiz Oranı Nasıl Belirlenir?

SDR'nin değeri belirlenirken beş adet önemli para biriminin bulunduğu bir sepet kullanılır. Bu sepet içerisinde söz konusu para birimleri eşit dağılıma sahip değildir. Para birimi ağırlıkları, para birimini SDR’nin değerinin belirlenmesi konusunda daha baskın yapar. SDR değeri, söz konusu sepet içerisindeki para birimlerine göre aynı döviz kurunda olduğu gibi sürekli değişiklik gösterir. SDR değerinin belirlenmesinde etkili olan beş para birimi ve bu para birimlerinin ağırlıkları aşağıdaki gibidir.

  • ABD Doları - %41,73
  • Euro - %30,93
  • Çin Yuanı - %10,92
  • Japon Yeni - %8,33
  • İngiliz Sterlini - %8,09

İlgili İçerikler

5 Ekim 2022 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 3 Ağustos 2024
Kader Arslan
Kader Arslan
İçerik Yazarı
Yazar Hakkında
1998 doğumlu olan Kader Arslan, Karadeniz Teknik Üniversitesi Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden mezun oldu. Lisans eğitimi aldığı dönemde eşzamanlı olarak yazarlık ve editörlük alanında çalıştı. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisat Anabilim Dalı üzerine yüksek lisans eğitimi almaya devam ediyor. Ekonomi ve Finans dallarında uzmanlığa sahip Aslan, kariyerine akademisyen olarak devam etmektedir.
Detaylı Bilgi