Banknot Nedir? Ne Demektir?

Banknot Nedir? Ne Demektir?

Banknot, altın, gümüş gibi kıymetli değerlerde karşılığı bulunan devlet bankasından çıkarılan kağıt paraya verilen isimdir. Para Birimi yasası ile kullanıma geçen banknotlar, Birinci Dünya Savaşı sonrasında dünya genelinde yayılım göstermiştir. Zamanla eskiyebilir ve imha edilebilir.

Banknot Nedir?

İngilizcedeki ‘bank’ ve ‘note’ kelimeleri ile meydana gelen banknot, 17. Yüzyıldan 1. Dünya Savaşı’na kadar oldukça geniş bir sahaya sahipti. Üzerinde yazan kadar ödeme basılan banknot, mal (arsa) gibi değerlerin yanı sıra altın, gümüş, döviz gibi madenlere de denk gelirdi. Elinde bulunan altını bankaya yatırılması sonucunda bankanın güvenlik amacıyla verdiği bir belge olarak sayıldı. ‘Banka Notu’ söylemiyle günümüzde ‘banknot’ olarak anılıyor.

Banknotlar bankaların ihraç etmesi ve devletin basması yoluyla elde edilebilir. Yüzde yüz bir oran karşılıkla ihraç edilirse ‘temsili kağıttan para’ adını alır. Altın, gümüş sertifikaları örnek gösterilir. Ancak altın, gümüş veya benzeri bir karşılığı olmayan sadece üstünde yazan kadar geçerliliği olan banknotlara ise ‘itimada dayanan kağıttan para’ adı verilir. Değer görmek adına bir karşılıkla çıkarılmış olsalar da günümüzde bu zorunluluk kalkmış, kısmi itibari olarak kullanıma geçmiştir. Kağıt olma özelliklerinden kaynaklı banknotlar halk arasında kağıt para olarak bilinir. Kağıt ve metal (sikke) paralar nakit para olarak kullanılır.

Sıkça Sorulan Sorular

Banknot Ne Demektir?

Kağıt Para Neyden Yapılır?

Kağıt Para Ne Zaman Bulundu?

İlk Kağıt Parayı Kim Kullandı?

Kaç Tane TL Banknot Var?

Dolarda Kaç Tane Banknot Var?

En Büyük Banknot Hangisidir?

Türkiye’nin En Büyük Parası Kaç Lira?

Yeni Banknot Neden Basılır?