Konsolidasyon Nedir?

Konsolidasyon genellikle varlığın fiyatı alım satım modelinin üstüne veya altına hareket ettiğinde sona eren piyasa kararsızlığı olarak yorumlanır. Finansal muhasebede konsolidasyon, bir ana şirketi ve bağlı şirketi tek bir şirket olarak sunan (konsolide eden) bir dizi tablo olarak tanımlanır.
Konsolidasyon Nedir? Borsada Konsolide | encazip

Konsolidasyon, belirli bir süre boyunca belirli bir destek ve direnç aralığında bir hisse senedinin fiyat hareketini tanımlamak için kullanılan teknik bir analiz terimidir. Genellikle tüccar kararsızlığından kaynaklanır. Muhasebe açısından, konsolide finansal tablolar, analistler tarafından ana ve bağlı şirketleri tek bir şirket olarak değerlendirmek için kullanılır.

Borsada Konsolide Olmak Ne Anlama Gelmektedir?

Konsolidasyon, iki veya daha fazla işletmenin varlıklarını, yükümlülüklerini ve diğer finansal kalemlerini bir araya getirmektir. Olası aşırı alım veya aşırı satım pozisyonlarına karşı dikkatli olan tacirler, başka bir trend ortaya çıkmadan önce hareketleri yumuşatmaya çalışabilirler. Ayrı şirketlerin birleşimiyle beraber üretim alanlarının birleşimi, işlevsel alanlarda tek kol olma sürecidir. Borsa konsolidasyonu, bir hisse senedinin nispeten uzun bir süre boyunca daha büyük bir fiyat eğilimini sürdürmesidir. Konsolide hisse senetleri ticareti, genellikle dikkatli bir değerlendirme gerektirir. Konsolidasyon dönemleri analistler ve tüccarlar tarafından kararsız ve temkinli olarak değerlendirilir.

Konsolidasyon Yöntemleri Nelerdir?

Farklı şirketlerin finansal tablolarını birleştirmesi anlamına gelen konsolide etmek, çeşitli yöntemlerle yapılır. Finansal piyasalarda işlem gören şirketler (hisse senedi, fon gibi yatırım araçlarıyla), mali raporlar sayesinde maliyet analizi noktasında güvenilir verilere sahip olur. Uygulanabilecek konsolidasyon yöntemleri aşağıda sıralanmıştır.

  • Tam konsolidasyon
  • Kısmi (oransal) konsolidasyon
  • Öz kaynak yönetimi

Konsolide bilançoda, öz kaynaklar bölümünün altında, ana şirket sermayesini ve bağlı ortaklığa yaptığı yatırımı listeleyecektir.

Tam Konsolidasyon

Tam konsolidasyon yönteminde ana bilanço, bağlı ortaklık varlıklarını, yükümlülüklerini ve öz kaynaklarını kaydeder. Tüm bağlı ortaklık gelir ve giderleri ana ortaklığın gelir tablosuna aktarılır. Bu nedenle, bir yan kuruluşun hesabı, ana şirketin tam kontrolündedir. Hem ana şirket hem de bağlı ortaklık gelir tablosu tek olarak raporlanır. Ana şirkete ait tüm yan kuruluş gelirlerinin %100'lük bir kombinasyonu vardır. Örneğin; bir ana şirketin toplam varlığı 2 milyon ABD doları ve yan kuruluşun 500.000 ABD doları varsa, birleşik varlıklar 2,5 milyon ABD dolarıdır (2 milyon ABD doları + 500.000 ABD doları).

Orantılı Konsolidasyon

Orantılı konsolidasyon, katkı payı yüzdesini kullanır. Temel amaç, ortak girişim finansal tabloları oluşturmaktır. Diğer bir deyişle, bir işletmenin varlıklarını, yükümlülüklerini, öz kaynaklarını, gelir ve giderlerini girişime katkısına göre dağıtır. Örneğin; Şirket1, Şirket2'nin kontrol hissesinin %50'sine sahiptir. Bu nedenle, Şirket1, yatırımı Şirket2'nin varlıklarının, borçlarının, gelirlerinin ve giderlerinin %50'si oranında kaydeder. Yani, Şirket1'in 200 milyon $ geliri varsa ve Şirket2'nin 80 milyon $ geliri varsa, Şirket 1'in 240 milyon $'ı olacaktır.

Öz Sermaye Konsolidasyonu

Öz sermaye konsolidasyonu, yatırımcının bağlı ortaklık üzerinde tam kontrole sahip olmadığı durumlarda kullanılan bir muhasebe yöntemidir. Bir yatırımcının şirketi önemli ölçüde etkilemesi için, hisselerin %20-50'sine sahip olması gerekir. Benzer şekilde, yatırımcının hisselerin %20'sinden daha azını kontrol ettiği ve önemli olduğu senaryolarda, özkaynak konsolidasyonu kullanılır. Ana şirket, bir iştirakte elde tutulan yatırımı bir varlık olarak kabul eder. Bu nedenle şirket, varlıktan elde edilen geliri raporlarında muhasebeleştirir. Örneğin; Şirket A, B Şirketinin 20.000 hissesini hisse başına 20$'dan satın alıyor. Şirket A, ilk yatırım maliyetini 400.000 $ olarak kaydediyor. Ardından, gelecekte yatırımdan elde edilecek herhangi bir kâr/gelir, yatırımın değerindeki değişiklikleri yansıtacaktır.

Konsolidasyon İşlemleri Nasıl Yapılır?

Konsolidasyon sürecinin önemli kısmı, konsolide mali tablonun oluşturulmasından sorumlu olan konsolidasyon prosedürüdür. Prosedür, hazırlık, konsolidasyon ve sunum aşamalarından tüm görevleri içerir.  Finansal tabloların konsolidasyona hazır hale getirilebilmesi için bağlı ortaklıkların finansal tablolarını aynı raporlama döneminde ve aynı muhasebe yöntemlerini kullanarak hazırlamış olmaları gerekir. Konsolidasyon işlemleri aşağıda sıralanmıştır.

  • Finansal Tablolar Hazırlama
  • Finansal Tablo Elemanlarını Toplama
  • Eliminasyon Yapılması

Finansal Tablolar Hazırlama

Aynı raporlama tarihi itibarıyla ana ortaklık ve bağlı ortaklıkların finansal tablo kalemleri hazırlanır. Konsolide finansal tabloların hazırlanması, raporlayan bir işletmenin ve konsolidasyona tabi bağlı ortaklıklarının tek bir ekonomik işletme olarak faaliyet gösterdiği varsayımına dayanır. Konsolide bir grubun sunumu, raporlayan işletme ile bağlı ortaklıkları arasında meydana gelen işlemler için belirli düzeltmeler gerektirebilir. Genel bir kural olarak konsolide finansal tablolarda raporlanan tutarlar, yalnızca konsolide raporlayan kuruluş ile üçüncü taraflar arasındaki işlemlerin ekonomik etkilerini yansıtmalıdır. Konsolide finansal tabloların verimli bir şekilde hazırlanabilmesi için izlenmesi gereken üç ana adım vardır; varlıkların birleştirilmesi, netleştirme ve grup içi işlemlerin kaldırılması.

Varlıkların Kombinasyonu 

Tüm mali veriler yan kuruluş düzeyinde bağımsız olarak toplanacak ve daha sonra ana şirkete haritalandırılacaktır. Bu aşamada, herhangi bir döviz kurunun ele alınması ve uygun para birimine çevrilmesi gerekecektir. Ardından, ana şirketin yan kuruluşlarındaki her bilanço birleştirilmelidir. Böylece tüm finansal bilgiler tek bir kapsamlı belgede mühürlenir.

Telafi Etme

Bir ana şirketin yan kuruluşlarındaki yatırımını dengelediğinizde mahsup gerçekleşir. Ana şirketin bağlı şirketlerinde bulundurduğu ilgili öz sermaye artırılmalı ve nihai mali tablodan çıkarılmalıdır.

Grup İçi İşlemlerin Kaldırılması 

Aynı ekonomik gruptaki kuruluşlar arasındaki şirketler arası finansal işlemlerin kaldırılması gerekir. Bunlar birer birer ele alınacak ve aktiviteyi sıfırlamak için uygulanacak bir eleme girişi gerektirecektir.

Finansal Tablo Elemanlarını Toplama

Grubun hazırlanan finansal tablolarının her bir kalemi, varlıklar, yabancı kaynaklar, öz kaynaklar, gelir ve giderler toplanarak bir araya getirilir.

Eliminasyon Yapılması

Grubun, finansal tablolarının tek bir işletmeye aitmiş gibi gösterilmesi için eliminasyon işlemleri yapılması gerekir. Eliminasyon işlemleri aşağıdaki gibi özetlenebilir.

  • Ana ortaklığın her bir bağlı ortaklıktaki yatırım tutarı ve bağlı ortaklıkların öz kaynaklarından ana ortağa düşen payı elimine edilir.
  • Bağlı ortaklığın dönem karı veya zararından kontrol gücü olmayan paylara denk gelen tutar belirlenir.
  • Grup içi bakiye ve işlemler tamamen mahsup edilir.

İlgili İçerikler

14 Nisan 2023 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 3 Ağustos 2024
EnCazip Ekibi
EnCazip Ekibi
Yazar
Yazar Hakkında
encazip.com’un amacı, tüketicilere her durumda tasarruflu ve cazip olanı gösteren bir kutup yıldızı olmaktır. Tüketicilerin tasarruf etmelerini ve bu süreçte kendilerini güvende hissetmelerini hedefler.
Detaylı Bilgi