Deflasyon Nedir? Deflasyon Nasıl Hesaplanır?

Deflasyon Nedir?

Deflasyon, bir ekonomide belirli bir zaman diliminde fiyatların düşüşünü gösteren orandır. Deflasyon, enflasyon oranının %0'ın altında olduğu durumlarda olur, özet olarak enflasyonun tersi olarak tanımlanabilir.

Deflasyon, bir ekonomideki fiyatların düşüş oranını ifade eder. Deflasyonun olduğu ekonomilerde belirli dönemde ürün ve hizmetlerin fiyatları düşüş gösterir. Teorik olarak deflasyon, enflasyonun tam tersidir ve enflasyonun %0'ın altında olduğu durumlarda olur. Deflasyon, piyasadaki aşırı para darlığı sonucu olur. Deflasyon dönemlerinde piyasadaki fiyatların ucuzlamasının yanı sıra, geleceğe yönelik deflasyon beklentisi de artar. Buna bağlı olarak insanların satın alma niyeti de azalır. Fiyatların gelecekte daha da düşecek olması düşüncesi, insanları yalnızca zaruri ihtiyaçları almaya yöneltir. Bu durum deflasyonu daha da tetikler.

Deflasyon Nasıl Hesaplanır?

Deflasyon, enflasyonu hesaplayan kurumlar tarafından hesaplanır (Örneğin TÜİK). Deflasyon hesaplaması, enflasyon hesaplaması ile birebir aynıdır. Deflasyon hesaplaması yapılmadan önce tüketicilerle görüşmeler ve anketler yapılarak hangi ürünlerin ne kadar ağırlıkta kullanıldığı belirlenir. Belirlenen ürünlerden bir sepet oluşturulur. Tüketiciler tarafından sıklıkla kullanılan ürünlerden oluşan bu sepetteki fiyatlar ayda bir veya bir kaç defa analiz edilir. Hesaplama dönemi sonunda sepette bulunan tüm ürünlerin ağırlıklarına göre ortalama fiyat değişiklik oranı bulunur. Bulunan oran %0'dan büyükse enflasyon, %0'dan küçükse deflasyon olarak adlandırılır.

Sıkça Sorulan Sorular

Deflasyonun Nedenleri Nelerdir?

Deflasyonun Etkileri Nelerdir?

Deflasyon Nasıl Önlenebilir?

Deflasyon ile Enflasyon Arasındaki Fark Nedir?

Banka Kredileri ve Deflasyon Arasındaki İlişki Nasıldır?