Sıkça Sorulan Sorular
BOE Ne Zaman Kuruldu?
Bank Of England (BOE), Fransa ile İngiltere arasında patlak veren savaşı finanse etmek amacıyla 27 Temmuz 1694 tarihinde bir ticari banka olarak kurulmuştur. Dünyanın en eski sekizinci bankası konumunda olan BOE aynı zamanda dünyanın en eski ikinci merkez bankasıdır. Dünyanın en eski merkez bankası ise İsveç Merkez Bankasıdır (Sviriges Riksbank).
BOE’ye para basma yetkisi ilk kez 1844 yılında verilmiştir. BOE’nin kamulaştırılması ise ikinci dünya savaşının son yıllarında, 1944 yılında gerçekleştirilmiştir. 1997 yılında ulusal para politikasının belirlenmesi yetkisi hükümetten alınmış ve BOE’ye devredilmiştir. Bu sayede BOE tamamen bağımsız bir ulusal merkez bankası konumuna erişmiştir.
BOE Başkanı Kim?
BOE’nin kurucu başkanı Charles Montagu’dur. 1661 ile 1715 yılları arasında yaşamış olan Charles Montagu, BOE’nin kurulduğu dönemde Birleşik Krallık’ın maliye bakanıydı. Ekim 2022 itibarıyla BOE’nin başkanı ise Andrew Bailey’dir. Andrew Bailey, göreve 2020 yılında atanmıştır.
BOE Faizleri Neden Önemlidir?
BOE faizleri, yalnızca Birleşik Krallık ülkeleri için değil aynı zamanda tüm dünya için önemlidir. Bunun sebebi Sterlinin dünya çapında egemen ve en çok kullanılan para birimleri arasında yer almasıdır. Dünyadaki ticaretin belirli bir kısmında Sterlin kullanılır. Bu da BOE faizlerinin dünyadaki ticari ilişkilere doğrudan etki etmesine sebep olur. Sterlinin değer kazanması veya değer kaybetmesi, Dolar ve Euro gibi diğer dünya çapında en çok kullanılan para birimlerine de etki eder. Bu nedenle BOE faizleri dünya ekonomisinde etkili role sahiptir.
Faiz Neden Artırılır?
Herhangi bir merkez bankasının faiz artırma amacı, kendi para biriminin değer kazanmasını sağlamaktır. Faiz artırımı, enflasyonla mücadele algısını güçlendirdiği gibi ulusal para birimini de diğer para birimleri karşısında güçlendirir. Faiz artırımına bağlı olarak kredi faizleri de arttığı için borçlanmada da azalma meydana gelir. Faiz artırımıyla birlikte farklı para biriminde yatırımları olan kişiler yatırımlarını, faizi arttırılan para birimine doğru yönlendirir. Bu da faizi arttırılan para biriminin değer kazanmasını sağlar.
BOE Faiz Artırırsa Ne Olur?
BOE faiz artırırsa, Sterilin değerinde dünya genelinde yükseliş meydana gelir. Diğer para birimleri ise Sterlin karşısında değer kaybeder. Bu durum gerek ticaret gerekse yatırım niyeti konusunda doğrudan etkili olur. Sterlin, dünyada en çok kullanılan para birimleri arasında yer alır. Bu nedenle diğer para birimleri ve genel dünya ekonomisi bu durumdan etkilenir.
BOE Faiz Artırırsa Altın Ne Olur?
BOE faiz artırırsa altın, Sterlin karşısında değer kaybeder. Sterlinin değeri artarken altının değerinde düşüş meydana gelir. Sterlin, dünya çapında en çok kullanılan para birimlerinden birisi olduğu için altındaki değer kaybı dünya çapında görülebilir. Ancak bu durum, altının her para birimi karşısında değer kaybedeceği anlamına gelmez. BOE’nin faiz arttırmasıyla birlikte yatırımcılar, yatırımlarını altından çekerek Sterline yatırma eğilimine girer.
BOE Faiz Oranını Düşürürse Ne Olur?
BOE’nin faiz oranını düşürmesi, diğer para birimlerinin Sterlin karşısında değer kazanmasına neden olur. Bu durumda Sterlinin değerinde düşüş meydana gelir. Fakat faiz oranının düşük olması nedeniyle Sterlin kredi oranları da düşük seviyelere geriler. Bu durum, borçlanmayı ve yatırımı arttırır. Birleşik Krallıktaki ekonomik büyüme de hızlanma görülür. Ayrıca yurt içi tasarruflar azalır ve tüketim artar.
BOE Faizi Sabit Tutması Nedir?
BOE’nin faizi sabit tutması, Sterlin faizi üzerinde herhangi bir artış veya azalış meydana gelmediğini ifade eder. Hali hazırdaki faiz oranı ne ise o şekilde kalmaya devam eder. Bu durumdan piyasalar minimum düzeyde etkilenir. Ancak piyasaların etkilenme biçimi, BOE kararı öncesindeki algıya göre de değişiklik gösterebilir. Örnek olarak piyasadaki genel beklenti BOE’nin faiz azaltacağı yönünde olmasına rağmen BOE faizi sabit tutarsa Sterlin üzerinde değer artışı görülür. Tam tersi durumunda ise Sterlinde değer kaybı meydana gelebilir.