Merkez Bankası Nedir? Ne Zaman Kuruldu?

Merkez Bankası Nedir? Ne Zaman Kuruldu?

Merkez Bankası, ülkenin para politikalarından sorumlu bir kamu kuruluşudur. Diğer tüm bankalarda olmayan yetkilerin sahibidir ve diğer bankaların yönetiminden sorumludur. Dünyanın en eski merkez bankası 1668 yılında kurulan İsveç Ulusal Bankasıdır.

Merkez Bankası Nedir?

Merkez bankası, rezerv bankası veya para otoritesi, bir ülke veya ülkeler grubunun para politikalarından sorumludur. Mutlak görevi para biriminin ve paraya olan talebin sürdürülmesidir. Kağıt para kullanan ülkeler, faiz hedefleri ve diğer otorite işlemleri için merkez bankasını kullanır.

Merkez bankaları başka bir ülkeye ait para birimini doğrudan veya dolaylı bir şekilde alarak kullanabilir. Merkez bankalarının bu işlevi Hong Kong ve Estonya başta olmak üzere çeşitli ülkelerde kullanılır. Merkez bankaları politik baskılardan uzak hareket eder. Söz konusu bağımsızlık, hükümet değişikliği durumunda mevcut ülkenin para politikasını koruma amaçlıdır.

Merkez bankaları isim alırken özel bir literatür kullanılmaz. Çoğunlukla ülke ismi alınırken (İngiltere Bankası) bazı bankalar “ulusal” ismini de ekletebilir (İsviçre Ulusal Bankası). Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasında olduğu gibi “merkez” adı da bankalara eklenebilir. FED bankası gibi rezerv sözcüğü de adlandırmada kullanılır.

Sıkça Sorulan Sorular

Merkez Bankası Ne Zaman Kuruldu?

Merkez Bankası Kime Aittir?

Merkez Bankası Nereye Bağlı?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Nerede?

Merkez Bankası Neden Kuruldu?

Merkez Bankası Ne İş Yapar?

İlk Merkez Bankası Nerede Kurulmuştur?

Merkez Bankasının Görevi Nedir?

Merkez Bankası Ne Zaman Özerk Oldu?

Merkez Bankasını Kim Kurdu?

Merkez Bankası Nerelerde Var?

Merkez Bankası Ne İşe Yarıyor?

Merkez Bankasını Kim Denetler?

Merkez Bankasının Diğer Bankalardan Farkı Nedir?

Merkez Bankasına Para Nereden Gelir?