Bono Nedir?

Bono, üzerinde yazılı bulunan tutarın her türlü şart altında vade sonunda lehtara ödeneceğini belirten bir tür kambiyo senedidir.
Bono Nedir? Bono Alımı | encazip

Bono, üzerinde yazılı bulunan tutarın her türlü şart altında vade sonunda lehtara ödeneceğini belirten bir tür kambiyo senedidir. Bonolar devlet veya ticari kuruluşlar tarafından çıkarılabilir. Bono çıkartmanın amacı kaynak sağlamaktır. Bonolar aynı zamanda alınıp satılabilen kıymetlerdir.

Bono Ne İşe Yarar?

Bono; satan taraf için kaynak yaratmaya, alan taraf içinse faiz geliri elde etmeye yarayan bir finansal yatırım aracıdır. Bono alan kişiler, vade sonunda faiziyle birlikte bono tutarını almaya hak kazanır.

Bono Türleri Nelerdir?

Dört temel bono türü bulunur. Bu türlerin her biri farklı özellikleri bünyesinde barındırır. Bono türleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Hazine bonosu
  • Altın, gümüş ve platin bonoları
  • Banka bonoları
  • Finansman bonosu

Hazine Bonosu

Hazine bonosu, devlet tarafından kısa vadeli kaynak elde etmek için satılan bono türüdür. Hazine bonosu yalnızca devlet tarafından çıkartılabilir ve satılabilir. Hazine bonoları maksimum 1 yıl vadelidir. Vade sonunda bono sahibine bono bedeli ve faiz ödenir. Bu sayede bonoya yatırım yapan kişiler de faiz geliri elde eder.

Altın, Gümüş ve Platin Bonoları

Altın, Gümüş, Platin Bonoları; Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasasına üyeliği bulunan kurumlar, kıymetli maden aracı kuruluşları tarafından satılan bonolardır. Bu bonolar, kıymetli maden cinsinden çıkartılır. İskontolu veya iskontosuz olarak satılabilen bu bonolar en fazla 1 yıl vadeli olabilir.

Banka Bonoları

Banka bonoları, bankalar tarafından çıkartılan ve satılan bonolardır. Bu bonolarla bankalar kendilerine kaynak sağlamayı amaçlar. Yatırımcılar ise vade süresi sonunda faiz getirisi elde eder. Bankaların borçlu sıfatı ile sattığı bu bonolar, iskontolu ya da iskontosuz olarak satılabilir. Vade süresi ise en fazla 1 yıldır.

Finansman Bonosu

Finansman bonosu; finansal değeri yüksek, kredibilitesi yüksek ve tanınmış şirketler tarafından kısa vadeli kaynak yaratmak amacıyla çıkartılan ve satılan bonolardır. En fazla 1 yıl vadeli olan bu bonolar herhangi bir teminat içermez. Finansman bonosuna yatırım yapan kişiler ise vade sonunda faiz geliri elde eder.

Bono Nasıl Alınır?

Bono, çıkartan kurumlar tarafından ilan edilen zaman dilimi içerisinde ihale veya halka arz sırasında alınabilir. Hazine bonoları, T.C Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açılan bono ve tahvil ihaleleri aracılığıyla alınır. Bu ihalelere yalnızca çeşitli finansal kurumlar katılabilir. Bu finansal kurumlar aracılığıyla herkes bu ihalelere katılabilir.

Bono Nereden Alınır?

Bononun alınacağı yer, bononun türüne göre değişiklik gösterir. Örneğin hazine bonoları, ilan edilen ihalelere finansal kuruluşlar aracılıyla katılarak alınabilir. Bütün devlet bankalarından hazine bonosu alımı yapılabilir. Ancak bono ihalelerine katılım için olanak sağlayan özel bankalar mevcuttur. Bono alımı; bankaların şube, internet bankacılığı, mobil bankacılık ve ATM makineleri üzerinden yapılabilir. Buna ek olarak bonolar, Borsa İstanbul (BİST) üzerinden de alınabilir.

Bono Yatırımı Nasıl Yapılır?

Bono yatırımı, Borsa İstanbul üzerinden yapılabilir. Borsa İstanbul üzerinde işlem yapabilmek için bir finansal kuruluş aracılığıyla gerçek hesap açmak ve yasal yatırımcı olarak Borsa İstanbul’a katılmak gerekir. Bu işlemler bütün aracı finansal kuruluşlar tarafından yapılır. Borsa İstanbul üzerinde işlem yapabilen herkes, Borsa İstanbul’da işlem görmekte olan bonolara yatırım yapabilir.

Bononun Özellikleri Nedir?

Bonoların özellikleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Getirisi önceden bellidir.
  • Faiz ve anapara dışında kurum veya kuruluş üzerinde herhangi bir hakkı yoktur.
  • Bono ödemeleri, kar dağıtımı ödemelerine göre daha önceliklidir.
  • En fazla 1 yıl vadelidir.

Bono Nasıl Hesaplanır?

Bono hesaplama sırasında üç ana faktör kullanılır. Bunlar; anapara, faiz oranı ve vadeye kalan gün sayısıdır. Bono hesaplama işlemi için kullanılan formül aşağıdaki gibidir.

Tahvil ve Bono Arasındaki Fark Nedir?

Bono ve tahvil arasındaki tek fark vadedir. Bonolar en fazla 1 yıl vadeli olabilir. Tahvil  ise en az 1 yıl vadelidir ve çok daha uzun vadelere sahip olabilir.

N Kolay Bono Nedir?

N Kolay Bono, Aktif Bank tarafından sunulan bir bonodur. N Kolay Bono ile yatırımcılar, paralarını yüksek faizle güvenli bir şekilde değerlendirebilir. N Kolay Bono sahipleri, faiz geliri elde etmek için bononun vade süresini beklemek zorunda değildir. N Kolay Bono, itfa tarihinden önce de herhangi bir faiz kaybı meydana gelmeksizin N Kolay’a satılabilir.

N Kolay Bono Nasıl Alınır?

N Kolay Bono satın almak için öncelikle Aktif Bankta hesap açtırmak gerekir. Aktif Bank müşterileri N Kolay Bono almak için N Kolay mobil uygulamasını veya internet şubesini kullanabilir. N Kolay Bono, mobil bankacılık ve internet şube üzerinden hızlı ve kolay bir şekilde alınabileceği gibi 0850 724 26 66 numaralı iletişim merkezi aranarak da alınabilir. Buna ek olarak doğrudan bir Aktif Bank şubesine giderek N Kolay Bono sahibi olmak mümkündür.

N Kolay Bono Güvenilir midir?

N Kolay Bono, mevduat hesabı kadar güvenilir bir yatırım aracıdır. N Kolay Bono satın alma işlemi sırasında hiçbir işlem ücreti ödenmez. Buna ek olarak N Kolay Bono sahipleri tüm bankacılık işlemlerini ücretsiz bir şekilde gerçekleştirme avantajı elde eder.

N Kolay Bono’nun Avantajları Nelerdir?

N Kolay Bono’nun avantajları aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Vade süresini beklemeye gerek kalmadan günlük kazanç sağlar.
  • Faiz kaybı yaşamadan istenildiği zaman satılabilir.
  • Düşmeyen faiz güvencesi sağlar.
  • Günlük bankacılık işlemlerinin masrafsız yapılmasını sağlar.
  • Tüm ATM’lerden ücretsiz bir şekilde para çekme ve yatırma imkanı sunar.
  • Şubeye gitmeye gerek kalmadan tüm işlemler gerçekleştirilebilir.

İlgili İçerikler

24 Kasım 2022 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 4 Ağustos 2024
EnCazip Ekibi
EnCazip Ekibi
Yazar
Yazar Hakkında
encazip.com’un amacı, tüketicilere her durumda tasarruflu ve cazip olanı gösteren bir kutup yıldızı olmaktır. Tüketicilerin tasarruf etmelerini ve bu süreçte kendilerini güvende hissetmelerini hedefler.
Detaylı Bilgi