Sıkça Sorulan Sorular
Likidite Neden Önemlidir?
Likidite piyasadaki nakit akışkanlığı ve canlılık için büyük öneme sahiptir. Likiditenin olduğu yerde yatırım daha fazla olur. Piyasadaki genel fiyatların düşüşe geçmesi halinde yatırımcıların hızlıca yatırım yapabilmesi likiditeyle ilgilidir. Likidite sayesinde, varlıklarını satmak isteyenler, varlıklarını hızlıca satabilirken varlık almak isteyenlerde hızlıca satın alma işlemi yapabilirler. Likiditenin azaldığı durumlarda varlıklar düşük fiyatlara bile zor satılır, piyasada nakit sıkıntısı ortaya çıkar ve yatırım azalır. Likidite, piyasadaki hareketliliğe göre, tüzel veya gerçek bir kişi için hızlı tepki verme ve riskleri azaltma yönünden de büyük öneme sahiptir.
Likidite Oranı Nedir?
Likidite oranı, gerçek veya tüzel bir kişinin ödeme gücünün hesaplanmasında kullanılır. Hisse senetlerinin ve tahvillerin pazarlanabilir olması, işletmenin kasa mevcudunun olması ve alacakları toplamının kısa süreli olan borçlara oranına, likidite oranı denir. Üç tür likidite oranı bulunur. Bunlar; cari oran, asit test oranı ve nakit oranıdır.
Likidite Oranı Nasıl Hesaplanır?
Her likidite türü oranı için farklı hesaplama yapılır. Cari likidite oranı hesaplanırken, dönen varlıklar kısa vadeli borçlara bölünür. Çıkan sonucun 1’den büyük olması likidite sıkıntısı olmadığını ifade eder. Asit test oranı hesaplanırken, dönen varlıklar içerisindeki nakde çevrilmesi zor olan ürünler çıkartılarak, kalan varlıklar cari borçlara bölünür. Nakit oranı hesaplanırken ise yalnızca en yüksek likiditeye sahip varlıklar hesaba katılır. Alacakların tahsilinin sağlanamaması halinde firmanın borçlarını ödeme gücüne bakılır. En yüksek likiditeye sahip varlıklar, cari borçlara bölünerek nakit oranı hesaplanabilir.
Likidite Riski Nedir?
Likidite riski, gerçek veya tüzel bir kişinin finansal yükümlülüklerini yerine getirmeye yetecek likiditeye sahip olmamasıdır. Likidite riski, pek çok sektörde önemli bir risktir. Likidite riskine sahip firmaların üretimleri veya lojistik döngüleri sekteye uğrayabilir. Bu durum firmayı çöküşe kadar götürebilir. Likidite riski olan firmalar, kısa vadeli borçlarını ödeyemekte zorlanır. Likidite riskinin yüksek olması, söz konusu firmaya yatırım yapılmasını da engeller.
Likidite Riski Nasıl Ölçülür?
Likidite riski ölçülürken likidite oranına bakılır. Likidite oranı; nakit oran, cari oran ve asit test oranı olmak üzere üç farklı şekilde hesaplanabilir. Hesaplama sonucu 1’den büyükse likidite riski yoktur. 1’den küçükse likidite riski vardır. Likidite riskinin ölçülmesinde özellikle nakit orana bakılır. Nakit oran 1’den yüksekse likidite riski olmadığı ifade edilebilir. Nakit oranın 1’in altında olması ancak cari oran ve asit test oranının 1’in üzerinde olması ise likidite riskinin düşük olduğunu gösterir. Tüm oranların 1’den düşük olması ciddi bir likidite riskine işarettir.
Likidite Tuzağı Nedir?
Likidite tuzağı, yapılan para arzının artık işe yaramadığı durumu ifade eder. Likidite tuzağı durumlarında, piyasaya sürülen para, atıl olarak elde tutulur. Yapılan para arzı ekonomiyi canlandırmaz. İnsanlar bu dönemlerde tasarruf eğilimine geçer yani likidite tuzağı faizlerin düşük olduğu ancak para talebinin esnek olması durumudur. Normal durumda ise faiz oranı yüksekken para talebi azalır. Likidite tuzağının en sık görüldüğü dönemler, durgun dönemlerin sonları ve sonrasıdır. Likidite tuzağı durumunda, para arzı artmasına rağmen harcama miktarı artmaz.
Likidite Tuzağından Nasıl Çıkılır?
Likidite tuzağı dönemlerinde enflasyon beklentisi artar. Enflasyon hedefine ulaşılmasıyla birlikte faiz oranlarının yükseltilmesi likidite tuzağından çıkılmasını sağlar. Parasal genişleme politikası uygulamak da likidite tuzağından çıkmak için kullanılan bir diğer yoldur.
Likidite Oranı Neden Önemlidir?
Likidite yüksekliği ve düşüklüğü piyasada alım satım hızını gösterir. Düşük likidite, alım satım için az fırsat olduğunu ve ticaretin zorlaştığını gösterirken, yüksek likidite durumunda ise alım satım için çok fazla fırsat olduğu ve ticaretin hızlanıp artış gösterdiği görülür. Likidite olması işlemlerin hızlı yapılması, alım satımların kolay yapılıp, nakde çevrilmesine olanak sağladığı için yoğun ilgi görür. Likidite oranı, kontrolün yatırımcının elinde hissi vermesi, yatırımlarını likit ürünlere yapan kişilere esneklik sağlaması ve yatırımcının anlık karar değişikliklerine olanak sağlaması bakımından da borsada önem arz eder.