Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Nedir? MTV Hesaplama 2023

Motorlu Taşıtlar Vergisinin kısaltılmış hali olan MTV, araç sahiplerinden yıllık olarak alınan bir vergi türüdür.

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Hesaplama 2023

Tam Elektrikli Araç İçin MTV Hesapla

Motorlu taşıtlar vergisi (MTV), araç sahiplerinden yıllık olarak alınan bir vergi türüdür. MTV oranı, motorlu taşıdın cinsine, yaşına, boyutuna, doğaya bıraktığı egzoz dumanı miktarına ve koltuk sayısına göre belirlenir. MTV, Karayolları Trafik Kanunu tarafından hükmolunan bir vergi türüdür. Karayolları Trafik Kanunu kapsamındaki tüm kara, deniz ve hava taşıtlarının MTV ödemesi gerekir. 

MTV Ödemeleri Ne Zaman Yapılır?

Motorlu taşıtlar vergisi (MTV), her yıl ödenir. Ödeme, yıl içerisinde iki takside bölünür. MTV’nin ilk taksiti yılın birinci ayında yani ocak ayında yapılır. İkinci taksitin ödemesi ise yılın yedinci ayında yani Temmuz ayında gerçekleştirilir. MTV ödemeleri ilgili ayların ilk günleri ile son günleri arasındaki tarihlerde ödenebilir. Ödemenin zamanında yapılmaması halinde, her ay için %1,4 oranında gecikme faizi uygulanır.

MTV Son Ödeme Tarihi Ne Zamandır?

MTV, yıllık olarak ödenir. Ödeme, aynı yıl içerisinde iki eş taksite bölünür. MTV ilk taksiti, yılın ilk ayında ödenir. Motorlu Taşıt Vergisi birinci taksit son ödeme tarihi 31 Ocak'tır. İkinci taksit ise 1 Temmuz ile 31 Temmuz tarihleri arasında ödenir. 2023 yılı için Motorlu Taşıt Vergisi ikinci taksit son ödeme tarihi 31 Temmuz 2023'tür. Ödemenin zamanında yapılmaması halinde, geciken her ay için %1,4 oranında gecikme faizi uygulanır.

MTV Ödemeden Araç Muayenesi Yaptırılabilir mi?

Araç muayenesi, aracın türüne ve yaşına bağlı olarak belirli zaman aralıklarında yapılır. Muayene tarihi geçtiği halde muayenesi yapılmayan araçlar trafiğe çıkamaz. Trafiğe muayenesiz çıkan araçlara yaptırım uygulanır. Araç muayenesi yaptırmak için herhangi bir borç kaydının bulunmaması gerekir. Trafik cezası borcu ya da MTV borcu bulunan araçlar muayene edilmez.  Bu nedenle MTV borcu olan araç, MTV ödemesi yapılmadan araç muayenesine giremez.

MTV Hangi Araçlar için Ödenmez?

Yıllık olarak ödenen ve iki eş taksite bölünen MTV, ödenmesi zorunlu olan bir vergidir. İstisnaları bulunmakla birlikte, hemen her araç sahibinin MTV ödemesi yapması gerekir. Ancak MTV ödeme yükümlülüğü bulunmayan araçlar da vardır. MTV ödeme yükümlülüğü bulunmayan araçlar şunlardır.

  • Kamuya ait araçlar 
  • Hurda araçlar 
  • Kızılay Derneği üzerine kayıtlı araçlar 
  • Sahibi %90 ve üzeri engelli belgesine sahip araçlar 
  • Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna (TMSF) intikal eden bankalara ait araçlar

MTV Ödemesi Nasıl Yapılır?

MTV ödemesi anlaşmalı bankalar vasıtasıyla Gelir İdaresi Başkanlığına (GİB) yapılır. Mobil bankacılık ya da internet bankacılığı MTV ödemesi yapmak için kullanılabilir. Bankalar üzerinden çeşitli sebeplere bağlı olarak ödeme yapamayan araç sahipleri, doğrudan Gelir İdaresi Başkanlığının resmi web sitesine giriş yapıp, ilgili yönergeleri izleyerek de ödeme işlemini online bir şekilde gerçekleştirilebilir. Gelir İdaresi Başkanlığı vasıtasıyla ödeme yapacaklar, GİB mobil uygulamasını da tercih edebilir. 

Motorlu Taşıtlar Vergisi Yaş Hesaplaması

Motorlu Taşıtlar Vergisi hesaplanırken aracın yaş hesabı, aracın model yılı üzerinden yapılır. Bu işlem yapılırken aracın model yılı hesaba dahil edilerek ilgili yıl üzerinden hesaplama yapılır. Örneğin 2020 model bir aracın 2022 yılındaki yaşı 3 olarak hesaplanır. Bunun sebebi 2020 yılının da hesaba dahil edilmesidir. Aynı araç 2023 yılına gelindiğinde 4 yaşında kabul edilir. 

MTV Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

MTV borç sorgulama işlemi, Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) resmi web sitesi üzerinden yapılabilir. Gelir İdaresi Başkanlığı resmi web sitesi üzerinden giriş yapılarak, e-işlemler menüsünden borç sorgulama işlemi kolaylıkla gerçekleştirilebilir. Kullanıcılar, aynı ekran üzerinden borç ödeme işlemine de devam edebilir. Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığına ait mobil uygulama ile tüm Android ve iOS cihazlar kullanılarak borç sorgulama işlemi yapılabilir.

MTV Nasıl Hesaplanır?

MTV sabit bir vergi türü değildir. Her araç için aynı oranlarda ve tutarlarda MTV ödemesi yapılmaz. MTV hesaplamasıi aracın modeline, yaşına ve diğer özelliklerine göre değişiklik gösterir. MTV hesaplaması aşağıdaki adımlar izlenerek yapılır.

  • Araç modelinin 01.01.2018 tarihinden eski mi yoksa yeni mi olduğu belirlenir. (2018 öncesinde trafiğe çıkan araçlarda motor hacmi ve araç yaşı dikkate alınırken, 2018 sonrasında trafiğe çıkan araçlarda yaş ve motor hacmine ek olarak araç matrahı da göz önünde bulundurulur.)
  • Aracın tipi belirlenir. 
  • Aracın silindir hacmi veya kW gücü belirlenir.
  • Aracın değeri belirlenir. 
  • Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından açıklanan güncel MTV tabloları incelenerek söz konusu araca ait MTV vergisi miktarı bulunur.

Sıkça Sorulan Sorular

Motorlu Taşıtlar Vergisi Zam Uygulaması Nedir?

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Taksitlendirme Nasıl Yapılır?

Sıfır Alınan Taşıtların MTV Ödemesi Nasıl Yapılır?

MTV Ödemesinde Kamyonetin Panelvan Olarak Ödenmesi Nasıl Yapılır?

MTV Borcu Olan Araç Satılabilir mi?

MTV Borcu Olan Araç için Ruhsat Değişikliği Yapılabilir mi?

MTV Borcu Olan Araç için Plaka Değişikliği Yapılabilir mi?

Motorlu Taşıtlar Vergisi Nasıl İndirimli Ödenebilir?