Eşya Sigortası Nedir? Eşya Sigortası Başvurusu 2025

Eşya sigortası, belirli bir mülk veya konut içerisinde bulunan eşyaları güvence altına alan bir sigorta türüdür.
'nde belirtilen amaçlar doğrultusunda kişisel verilerimin işlenmesine açık rıza veriyorum.
'ni okudum.
 gönderimini onaylıyorum.
Sigorta teklifleri iş ortağımız
yetkili broker
aracılığı ile sunulmaktadır.

Eşya sigortası, belirli bir mülk veya konut içerisinde bulunan eşyaları güvence altına alan bir sigorta türüdür. Konut sigortaları yalnızca konutun bina yapısını güvence altına alırken eşya sigortaları konut içerisinde bulunan eşyaların da güvence altına alınmasını sağlar. Bu sayede, meydana gelebilecek herhangi bir afet, doğal afet veya hırsızlık gibi durumlarda zarar gören eşyalardan kaynaklanan masraflar eşya sigortası tarafından karşılanır. Eşya sigortası, tek başına yaptırılabileceği gibi konut sigortası poliçesine ek teminat olarak da eklenebilir. Konut sigortası poliçesine ek teminat olarak yaptırılan yangın poliçesi de eşyaları güvence alır. 

Eşya Sigortası Zorunlu mudur?

Eşya sigortası, konut içerisinde yer alan eşyaların sel, erozyon, deprem, yangın, duman, is, su baskını, yağma ve hırsızlık ve gibi durumlar karşısında güvence altına alınmasını sağlar. Zorunlu deprem sigortası, depremde zarar gören yapıdaki hasarların masraflarını karşılarken, eşyaların masraflarını karşılamaz. Eşya sigortası konutun içindeki eşyaları koruma altına alır. Eşya sigortası tamamen isteğe bağlı bir sigorta türüdür. Yaptırılması konusunda yasal bir zorunluluk yoktur.

Eşya Sigortası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Eşya sigortası, ev sahiplerinin ve kiracıların konut içerisindeki eşyalarını korumak istemesi sonucunda başvurdukları avantajlı bir yöntemdir. Standart konut sigortaları yalnızca konutun bina yapısını güvence altına alırken eşya sigortaları konut içerisinde bulunan eşyaların da güvence altına alınmasını sağlar. Eşya sigortası zorunlu olmayıp isteğe bağlıdır bir sigorta türüdür. Eşya sigortası başvurusu, eşya sigortası hizmeti veren sigorta şirketleri veya bankalara online (çevrimiçi) veya fiili olarak yapılabilir. Eşya sigortası başvurusu yapılmadan önce çeşitli sigorta şirketlerinin eşya sigortası teklifleri karşılaştırmak, en uygun eşya sigortası teklifinin bulunmasını sağlar. Eşya sigortası teklifi bulunduktan sonra, şirketle online veya doğrudan iletişime geçilerek gerekli belgelerin temin edilmesinden sonra, eşya sigortası yaptırılabilir.

Eşya Sigortası Başvuru Belgeleri Nelerdir?

Eşya sigortası, gerçekleşebilecek olağandışı durumlar ve kazalar karşısında eşyaların güvence altına alınmasını sağlar. Sigorta kapsamından maksimum fayda ile yararlanabilmek için en avantajlı sigorta teklifinin tespit edilmesi gerekir. Avantajlı sigorta teklifinin tespit edilmesinin ardından eşya sigortası başvurusu için gerekli olan belgeler hazırlanır. Eşya sigortası başvurusu için istenilen belgeler aşağıdaki gibidir.

  • Kimlik belgesi (nüfuz cüzdanı, ehliyet veya pasaport)
  • Eşyaların bulunduğu konut veya mülkün açık adres bilgisi ve metrekaresi (e-devlet üzerinden alınabilir.)
  • Konutta bulunan eşyalar ve eşyaların maddi bedelleri (sigorta şirketi, eşya sigortası için konuta eksper yollayarak eşyaların ekspertiz belgesi oluşturur.)
  • Dask poliçe numarası (e-devletten alınabilir.)

En Uygun Eşya Sigortası Teklifi Nasıl Bulunur?

Eşya sigortası doğal afet, hırsızlık gibi durumlarda konut içerisindeki hasarların karşılanmasını sağlar. Bu sebeple doğrudan yaptırılan ya da konut sigortası poliçesine ek teminat olarak eklenen eşya sigortası, konut içerisindeki eşyaların masraflarının karşılanmasında avantaj sağlar. En avantajlı eşya sigortası teklifinin bulunabilmesi için çeşitli sigorta firmalarının tekliflerinin incelenmesi gerekir. encazip.com üzerinden bütün şirketlerin eşya sigortası teklifleri listelenerek en uygun ve en cazip olanı bulunabilir.

Eşya Sigortası Nasıl Hesaplanır?

Eşya sigortası hesaplanırken, eşyaların bulunduğu konut veya mülkün hangi il, ilçe ve semtte yer aldığı hesaba katılır. Ayrıca konut veya mülkün bulunduğu bölgedeki hırsızlık oranları, sel ve erozyon riskleri gibi faktörler de göz önünde bulundurulur. Sigortalanacak olan eşyaların birim bedelleri zabıt altına alınır ve tüm faktörler hesaplanarak sigorta şirketi tarafından teklif sunulur.

Eşya Sigortası Primleri Neye Göre Belirlenir?

Eşya sigortası yaptırmak isteyen kişiler, konut içerisindeki eşyaları güvence altına almayı amaçlar. Olası bir doğal afet ve kaza sonucunda eşyalara gelecek olan zararın ne kadarının sigorta kapsamında karşılanacağı, eşya sigortası primlerine göre belirler. Eşya sigortası primlerinin belirlenmesinde etkili olan faktörler şunlardır.

  • Eşyaların bulunduğu konut veya mülkün yer aldığı il, ilçe ve semt
  • Eşyaların bulunduğu konut veya mülkün yapısı, güvenlik seviyesi ve afet riskleri
  • Eşyaların birim bedelleri

Eşya Bedeli Nedir?

Sigorta şirketlerinin eşya tanımına göre, evin içinde bulunan sigorta sahibi ve onunla birlikte yaşayan kişilere ait mallara eşya denir. Değerli halılar, koleksiyonlar, sanat eserleri, değerli tablolar, taşınabilir tarihi ve antika eşyalar, ziynet eşyaları, kürk, saat, mücevher, altından ya da değerli madenlerden yapılmış objeler, eşya kategorisine girer. Tekne, karavan, evcil hayvanlar, motorlu taşıtlar, inciler, kartlar, silah, pullar, hisse senetleri, döviz, çek, kredi kartı ve benzeri kıymetli evrak, modeller, kalıplar, tahviller, külçe altın ve diğer kıymetli madenler, nakit para, eşya olarak tanımlanmaz.

Eşya bedeli ise sigorta yapılan eşyaların yeniden satın alınması ve yerine konulması için gereken bedele denir. Eşya sigortası primlerini etkileyen en önemli durumlardan biri eşya bedelidir. Bedelin tespit edilmesinde sigortalanan eşyaların yapıldığı gün geçerli olan bedelleri temel alınır.

Eşya Bedeli Nasıl Hesaplanır?

Eşya bedeli sigortalanan eşyaların yeniden satın alınıp yerine konulması için gereken bedeldir. Bedelin tespit edilmesinde sigortalanan eşyaların yapıldığı günde geçerli olan fiyatları baz alınır. Eşya bedeli hesaplaması yapılırken eşyaların ne kadar kullanıldığı ve amortisman bedeli göz önünde bulundurulur. Eşya bedeli hesaplama aşağıdaki gibi yapılır.

  • Sigorta altına alınması istenilen tüm eşyalar listelenir.
  • Eşya sigortası poliçesi kapsamında listelenen eşyaların, poliçe tarihinde baz alınan değerleri belirlenir.
  • Listelenen eşyaların fiyatları not edilir ve toplanır. Yapılan hesaplamayla toplam eşya bedeline ulaşılır.

Eşya Sigortasını Kimler Yaptırabilir?

Eşya sigortası binanın içindeki eşyaları koruma altına alır. Eşya sigortası tamamen isteğe bağlı bir sigorta türüdür. Doğrudan talep edilen ya da konut sigortasına ek olarak talep edilen eşya sigortası, konut içerisindeki eşyaların masraflarının karşılanmasında avantaj sağlar. Ev sahibi ve kiracı olunması fark etmeden, isteyen herkes eşya sigortası yaptırabilir. Eşya sigortası yaptırabilmek için söz konusu eşyaların bulunduğu konut veya mülkün belirli bir kontrat veya tapu dahilinde kişinin himayesinde olması gerekir.

Eşya Sigortasının Avantajları Nedir?

Eşya sigortası, belirli bir mülk veya konut içerisinde bulunan eşyaları güvence altına alan bir sigorta türüdür. Standart konut sigortaları yalnızca konutun bina yapısını güvence altına alırken eşya sigortaları ise konut içerisinde bulunan eşyaların güvence altına alınmasını sağlar. Bu sayede, meydana gelebilecek herhangi bir afet, doğal afet veya hırsızlık gibi durumlarda zarar gören eşyalardan kaynaklanan masraflar eşya sigortası tarafından karşılanır. Eşya sigortası masrafların karşılanması açısından ev sahibi ve kiracılara avantaj sağlar. Eşya sigortasının sağladığı avantajlar aşağıdaki gibidir.

  • Değerli eşyaları ve elektronik cihaz gibi eşyaları maddi yönden güvence alır.
  • Deprem, sel, is, duman, erozyon, su baskını veya yangın, patlama, hırsızlık gibi durumlarda hasarın bir kısmını ya da tamamını karşılar.
  • Umulmadık ve ani eşya kayıplarının verdiği zorluğu azaltır.
  • İhtiyaç halinde tesisatçı, çilingir gibi hizmetlerden faydalanılmasını sağlar.

Eşya Sigortası ve Konut Sigortası Arasındaki Fark Nedir?

Konut sigortası yalnızca konutun mimari bina yapısını güvence alırken eşya sigortası ise konut içerisinde yer alan eşyaları güvence altına alır. Bu nedenle eşya sigortası ile konut sigortası birbirinden farklı sigortalardır. Konut sigortası ve eşya sigortası farkları aşağıdaki gibidir.

  • Konut sigortası binanın eşyasız halini de güvenceye alırken poliçeye eşya teminatlarının eklenmesiyle eşyaları ve binayı koruma altına alır.
  • Eşya sigortası yalnızca sigorta tarafından belirlenmiş eşyaları güvence alır. Binada oluşacak herhangi bir hasarı karşılamaz.

Eşya Sigortası Hangi Riskleri Kapsar?

Eşya sigortası yaptırmak isteyen kişilerin, konutlarının içindeki eşyaları korumak amacıyla başvurduğu sigorta türüdür. Sigortanın sağladığı avantajlardan tam anlamıyla faydalanabilmek için kapsamının bilinmesi gerekir. Standart konut sigortaları yalnızca konutun bina yapısını güvence altına alırken eşya sigortaları konut içerisinde bulunan eşyaların da güvence altına alınmasını sağlar. Eşya sigortasının kapsadığı risk durumları aşağıdaki gibidir.

  • Sel
  • Erozyon
  • Deprem
  • Yangın
  • Duman, is
  • Yıldırım düşmesi
  • Su baskını
  • Hırsızlık
  • Gasp
  • Herhangi bir taşıtın mülke çarpması neticesinde eşyalar üzerinde meydana gelen hasarlar

Eşya Sigortasında İsteğe Bağlı ve Zorunlu Teminatlar Nedir?

Konut sigortaları yalnızca konutun bina yapısını güvence altına alır. Eşya sigortaları ise konut içerisinde bulunan eşyaların güvence altına alınmasını sağlar. Meydana gelebilecek herhangi bir doğal afet veya hırsızlık durumlarında zarar gören eşyalardan kaynaklanan, masraflar eşya sigortası tarafından karşılanır. Eşya sigortasının ana (isteğe bağlı olmayan) teminatları aşağıdaki gibidir.

  • Yangın
  • Patlama
  • Yıldırım
  • Eşyalarının konut dışında zarar görmesi
  • Sel
  • Fırtına
  • Dolu yağışı
  • Su Baskını
  • Erozyon
  • Kazıya bağlı erozyon
  • Duman, is
  • Kar
  • Yakıt sızıntısı
  • Bireysel kazalar
  • Hasara bağlı olarak yapılan onarım işlemleri

Eşya sigortası kapsamında ana teminatlara ek olarak, isteğe bağlı seçilebilecek teminatlar şunlardır.

  • Deprem
  • Yanardağ patlaması
  • Eşyaların bulunduğu mülk veya konuta deniz taşıtı çarpması
  • Eşyaların bulunduğu mülk veya konuta hava taşıtı çarpması
  • Eşyaların bulunduğu mülk veya konuta kara taşıtı çarpması
  • Hırsızlık
  • Gasp
  • Terör saldırısı
  • Kazayla kırılma
  • Yetersiz izolasyon

Eşya Sigortası Hangi Durumlarda Geçerli Değildir?

Konut sigortası binaya gelebilecek hasarların masraflarını karşılarken eşya sigortası konut içerisindeki eşyaları koruma altına alır. Eşya sigortası zorunlu olmayıp, isteğe bağlıdır. Sigorta poliçesi kapsamında meydana gelen eşya hasarlarını teminat altına alır. Ancak eşya sigortasının hasarı karşılamadığı durumlar da bulunur. Bu durumlar aşağıdaki gibidir.

  • Eşyalarda meydana gelen hasarın, sigorta poliçesinde yer almayan nedenlerden kaynaklanması durumunda geçerli değildir.
  • Eşyaya hasar veren durumun kasti olarak yapılması halinde geçerli değildir.
  • Sigorta poliçesinde yer alan limitlerin üzerindeki maddi hasarlar eşya sigortası tarafından karşılanmaz.

En İyi ve En Uygun Eşya Sigortası Hangisidir?

En iyi ve en uygun eşya sigortası, eşyaların cinsine göre farklılık gösterir. Sigorta poliçesinin kapsamında bulunulan konuma, binanın ve mülkün yapısına, konutun özel durumlarına bağlı olarak değişiklik gösterir. Ayrıca eşyaların sigorta ihtiyaçları da farklıdır. Bir sanat eserine yapılacak olan sigorta ile bir beyaz eşyaya yapılacak olan sigorta arasında fark bulunur. Gerek eşyanın gerekse de konumun getirdiği gereksinimler sebebiyle en iyi ve en uygun eşya sigortası, kişiye göre değişiklik gösterir. Bireyler, ihtiyaç ve imkanları doğrultusunda en uygun seçimi yapabilmek için encazip.com üzerinden eşya sigortası karşılaştırması yapabilir.

Eşya Sigortası İndirimleri Nedir?

Eşya sigortası indirimleri, sigortalanacak olan eşyaların bulunduğu mülk veya konutta bulunan güvenlik tedbirlerine göre yapılır. Daha önce bir eşya sigortası poliçesi yapılmışsa ve herhangi bir hasar ortaya çıkmamışsa yeni poliçenin anlaşma koşullarında indirim yapılabilir. Eşyaların bulunduğu yerde alarm sistemi, kamera ve güvenlik görevlisi olması gibi durumlar da eşya sigortası indirimine konu olan hususlar arasındadır.

Eşya Sigortası Nasıl Yenilenir?

Eşya sigortası yenilenirken, eşya sigortasının ilk kez yaptırıldığı zamanda olduğu gibi tüm işlemleri yeniden yapmak gerekmez. Eşya sigortası hali hazırdaki sigorta poliçesi üzerinden yeni bir anlaşma yapılarak yenilenir. Eşya sigortası yenilemek için sigortanın yaptırılmış olduğu sigorta şirketi veya bankaya başvurulmalıdır. Sigorta yenileme işlemi sırasında, önceki poliçede yer almayan yeni düzenlemeler yapılabilir. Bu sayede önceki sigorta poliçesine yeni maddeler eklenebilir ya da çıkartılabilir. Eşya sigortasının yenilenmesiyle beraber sigorta süresi yeni poliçede yazan süreye kadar güncellenir. Sigorta prim ödemeleri ise yenilenen sigorta poliçesinde yazıldığı gibi yapılır.

Eşya Sigortası Poliçesi Nasıl Sorgulanır?

Eşya sigortası poliçesi, eşya sigortası yaptırılan sigorta şirketinden, bankanın müşteri hizmetleri iletişim merkezi üzerinden veya ilgili şirket veya bankanın resmi web sitesi üzerinden sorgulanabilir. Ayrıca sigorta poliçelerinin tamamı e-devlet üzerinde yer alan Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezine işlenir. E-devlet üzerinden giriş yapılarak isme kayıtlı her türlü sigorta poliçesi çevrimiçi bir şekilde sorgulanabilir.

İlgili İçerikler

16 Haziran 2022 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 11 Ekim 2024
EnCazip Ekibi
EnCazip Ekibi
Yazar
Yazar Hakkında
encazip.com’un amacı, tüketicilere her durumda tasarruflu ve cazip olanı gösteren bir kutup yıldızı olmaktır. Tüketicilerin tasarruf etmelerini ve bu süreçte kendilerini güvende hissetmelerini hedefler.
Detaylı Bilgi