Mevduat Faizi Nasıl Hesaplanır?

Mevduat faizi, anapara üzerinden belirli bir oranda ve vadede paranın bağlanması durumunda vade sonunda elde edilecek faiz getirisidir.

Mevduat Faizi Hesaplama

Mevduat faizi, sermayenin belirli bir süre için bankaya yatırılması ve önceden anlaşılan faiz oranını vade sonunda getiri olarak elde etmesidir. Mevduat gelirlerinde faiz, brüt faiz ve net faiz olarak ikiye ayrılır. Brüt faiz oranı genellikle bankalar tarafından telaffuz edilen, stopajın dahil olduğu faiz oranıyken, net faiz getirisi ise toplam faiz geliri üzerinden alınacak vergilerin düşmesi ile birlikte sermaye sahibinin eline geçecek net getiridir. Mevduat faizi aşağıdaki formülle hesaplanır.

Mevduat faizi hesaplaması yapılırken önce brüt faiz kazancı bulunur. Daha sonra brüt faiz getirisi üzerinden yapılacak kesintiler düşülür ve net mevduat faiz getirisine ulaşılır.

Mevduat Faizi Hesaplama Aracı

Mevduat Hesabı Faiz Oranları Nasıl Belirlenir?

Mevduat faiz oranları serbest piyasada arz-talep dengesi ile belirlenir. Bankalar, kullanıcılarından elde ettikleri likiditeyi, diğer kullanıcılarına kredi ve kredi kartı vasıtasıyla kullandırır. Bu sirkülasyon sürecinin karlı bir şekilde sonuçlandırılması için her iki işlemin maliyetine bakılır. Likidite arzı ve talebi mevduat hesabı faiz oranlarını belirler. Ayrıca merkez bankalarının gösterge faiz oranları, enflasyon ve bunlar gibi çeşitli faktörler mevduat hesabı faiz oranlarının belirlenmesinde etkili olur. Mevduat hesabı faiz oranları aşağıdaki unsurlara göre belirlenir.

Arz talep dengesi: Bankaların verdikleri kredileri, gelirleri ve bilanço hedefleri mevduat faiz oranlarını etkileyen faktörlerdir. Daha fazla kredi veren bankanın daha fazla mevduata ihtiyacı olur. Verdikleri kredinin artması sonucunda daha çok mevduata ihtiyaç duyan bankalar, daha fazla para çekmek için mevduat faiz oranlarını artırır. Bankalar mevduat alarak borçlanır. Borçlanmayı azaltmayı hedefledikleri dönemlerde ise faiz oranlarını düşürerek daha az mevduatın gelmesini ve toplam borçlanmayı düşürmeyi amaçlar. Bunun sonucunda bankalar mevduat faiz oranlarını düşürür.

Para politikaları: Merkez Bankalarının para politikaları, mevduat faiz oranlarının belirlenmesindeki önemli faktörlerdendir. Bankalar, borçlanmalarının önemli bir bölümünü merkez bankasından yapar. Bu borçlanma, genellikle politika faizi, gecelik repo faizi ya da geç likidite penceresi gibi enstrümanların faiz oranları üzerinden gerçekleştirilir. Merkez bankası faiz oranlarının düşmesi, bankaların daha düşük bir faiz oranı ile borçlanması anlamına gelir ve bu durumda sermaye sahiplerinden daha az mevduat toplama ihtiyacı duyulur. Bu yüzden de mevduat faizleri merkez bankası faiz politikaları ile ilişkilidir. Merkez bankası faizleri artarsa mevduat faizleri de artar, merkez bankası faizleri düştüğünde ise mevduat faizleri düşer.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Mevduat Nedir?

Mevduat Hesabı Nedir?

Vadesiz Mevduat Hesabı Nedir?

Vadeli Mevduat Hesabı Nedir?

Kredili Mevduat Hesabı (KMH) Nedir?

Döviz Mevduat Hesabı Nedir?

Kur Korumalı Mevduat Nedir?

Mevduat Hesabı Ne İşe Yarar?

Mevduat Hesabının Özellikleri Nelerdir?

Mevduat Hesabı Nasıl Açılır?

Mevduat Hesabı Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Kimler Mevduat Hesabı Açabilir?

Mevduat Hesabı Nasıl Kapatılır?

Mevduat Hesabı Nasıl Kullanılır?

Mevduat Hesabından Para Ne Zaman Çekilir?

Mevduat Hesabı ile Birikim Hesabı Arasındaki Fark Nedir?