FED Faizi Nedir? FED Ne İşe Yarar?

FED Faizi Nedir?

FED faizi, Amerikan Merkez Bankası (Federal Reserve) tarafından belirlenen Amerikan doları için merkez bankası gösterge faiz oranıdır.

Fed faizi, Amerikan Merkez Bankası (FED) tarafından belirlenen faiz oranını ifade eder. Amerikan Merkez Bankası faiz oranları, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC - Federal Open Market Comitee) tarafından yılda 8 defa yapılan toplantı sonucunda belirlenir. Fed faizi, bankaların Amerikan doları üzerinden gecelik borçlanma veya borç verme işlemlerinde kullanılan faiz oranıdır. Amerikan ekonomisinin ve özellikle Amerikan dolarının küresel gücü nedeniyle Fed faizi küresel ölçüde belirleyici role sahiptir.

FED Nedir?

FED, Amerikan Merkez bankasının İngilizce adı olan Federal Reserve Bankın kısaltılmış halidir. Türkçe olarak Federal Rezerv Bankası olarak çevrilebilen FED, Amerika Birleşik Devletleri’nin merkez bankasıdır. FED, Amerika'daki 12 farklı bölgeden sorumlu merkez bankasından oluşur. Amerikan Merkez Bankası FED, 23 Aralık 1913 tarihinde dönemin ABD başkanı Woodrow Wilson tarafından imzalanan Merkez Bankası Kanunu (Federal Reserve Act) ile kurulmuştur. 

FED'i oluşturan 12 bölgesel merkez bankaları; Boston, New York, Filedeyfiya, Cleveland, Richmond, Atlanta, Şikago, St. Louis, Minneapolis, Kansas City, Dallas ve San Fransisko merkez bankalarıdır. Politika faiz oranlarını belirlemenin yanı sıra diğer ülkelerin merkez bankaları gibi FED de para basma ile yetkilendirilmiştir. 

Sıkça Sorulan Sorular

FED Ne İşe Yarar?

FED Ne Zaman Kuruldu?

FED Başkanı Kimdir?

FED Faizleri Neden Önemlidir?

FED Faizi Neden Artırılır?

FED Faiz Artırırsa Ne Olur?

FED Faiz Artırırsa Altın Ne Olur?

FED Faiz Oranını Düşürürse Ne Olur?

FED Faizi Sabit Tutması Nedir?