Sıkça Sorulan Sorular
Elektrik Kesintisi Ne Kadar Sürer?
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından uygulanan Elektrik Dağıtımı ve Perakende Satışına İlişkin Hizmet Kalitesi Yönetmeliği’nde yer alan maddelere göre, elektrik kesintisi süreleri günlük ve yıllık olarak belirli bir sınırlamaya tabi tutulmuştur.
Yönetmeliğe göre kesintinin bildirimli veya bildirimsiz olmasına bakılmaksızın terör, sabotaj, doğal afet, ağır kış koşulları gibi mücbir sebepler haricinde elektrik kesintisi süresi günlük olarak en fazla 12 saat olarak sınırlandırılmıştır. Elektrik kesintisinin 12 saatten daha fazla sürmesi halinde ilgili dağıtım şirketleri tarafından tüketicilere tazminat ödenmesi gerekir. Bu tazminat ise yönetmelikte belirtildiği üzere mesken elektrik aboneliği için 100 TL, mesken haricindeki abonelikler için 200 TL olarak belirlenmiştir.
Yıllık yapılabilecek elektrik kesintisi ile ilgili de düzenlemeler ilgili yönetmelikte yapılmıştır. Yıllık olarak elektrik kesintisi sınırlaması, kesinti süresi ve kesinti sayısı olarak iki kategoriye ayrılarak belirlenmiştir. Yapılabilecek asgari kesinti sayısı ya da süresi (kesinti eşik değerleri), kesintinin bildirimli ya da bildirimsiz olması, abonelik tipinin AG (alçak gerilim) ya da OG (orta gerilim) olması ve aboneliğin bulunduğu yerin imar alanı içinde ya da dışında olması durumuna göre değişiklik gösterir.
Elektrik Kesintileri İçin Tüketicilere Ödenecek Tazminat Nasıl Hesaplanır?
Dağıtım şirketleri tarafından ödenecek tazminat bedellerinin hesaplanması, toplam kesinti süresi (TKSÜRE) ve toplam kesinti sayısına (TKSAYI) göre iki farklı şekilde gerçekleştirilir.
Toplam kesinti süresine göre tazminat belirlenmesinde toplam kesinti süresi ile eşik değer (yukarıdaki tabloda görülen ESÜRE) arasındaki fark alınır ve fark, tazminat birim bedeli olan dağıtım sistem kullanım bedelinin 5 katı ile çarpılır. Çıkan rakam ise kW cinsinden abonenin yıllık ortalama talebi ile çarpılır. Çıkan rakama 20 ilave edilerek ödenecek tazminat bedeli TL olarak hesaplanmış olur.
Toplam kesinti sayısına göre tazminat hesaplamaları, toplam kesinti sayısı ile eşik değer (tabloda görünen ESAYI) arasındaki fark alınır. Çıkan rakam önce toplam kesinti süresinin toplam kesinti sayısına oranı ile çarpılır ve daha sonra sırasıyla tazminat birim bedeli ve ortalama talep değeri ile çarpılarak ödenmesi gereken tazminat tutarı bulunur.
Yine elektrik kesintisi nedeniyle elektronik cihazlarda gerçekleşecek hasarlar, dağıtım şebekesinden kaynaklanmaları halinde dağıtım şirketleri tarafından karşılanmak zorundadır. Bunun için tüketiciler, ilgili bölgedeki dağıtım şirketine 10 iş günü içerisinde başvuru yapmalıdır.